Юристи повідомили про завершення передачі частки Порошенка в "Roshen" у сліпий траст

Юристи повідомили про завершення передачі частки Порошенка в "Roshen" у сліпий траст

Петро Порошенко / Фото: Reuters

Трастовий договір був укладений 14 січня 2016 року.  

Частка президента України Петра Порошенка в компанії "Roshen" була передана в нову іноземну структуру в рамках укладеного з Rothschild Trust договору про сліпий траст.

Про це йдеться в заяві радників Порошенка в п'ятницю, перадає "Інтефракс-Україна".

Йдеться про частку у ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія", яка з 2007 року належала інвестфонду Порошенка "Прайм Ессетс Кепітал".

"4 квітня 2016 року нами було зроблено заяву про передачу активу... в нову іноземну структуру, що повністю завершило юридичну процедуру передачі частки в траст на території України", – зазначають радники глави держави.

Згідно з даними в держреєстрі, серед співвласником ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія" вказана нідерландська Roshen Europe B. V. з часткою 85%.

Президенту корпорації "Roshen" В'ячеславу Москалевскому належить 13% через інвестфонд "Кондитеринвест", а ще чотирьом менеджерам – по 0,5%.

Трастовий договір був укладений 14 січня 2016 року.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зараз із 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захура - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Сам Порошенко запевнив, що не виходив за межі правового поля. Він заявив, що є першою посадовою особою в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків й сплати податків. Він наголосив, що передав управління своїми активами до інших компаній. 

Водночас юридична фірма "Авеллум", яку Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, заявила, що на сьогодні договір про створення blind trust було підписано.  Створення компаній в іноземній юрисдикції у фірмі пояснили так, що це було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі.  Також будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

Раніше фіскальна служба не побачила порушень у відкритті Порошенком офшорів.

Як працюють офшори

Повʼязані теми:

Наступна публікація