За недотримання санкцій проти Росії країни ЄС платитимуть штрафи

За недотримання санкцій проти Росії країни ЄС платитимуть штрафи

Із 1 серпня ЄС розширив санкції проти Росії через її агресію проти України / Фото: udarzp.in.ua

Європа ввела обмеження на діяльність п'яти крупних банків РФ.

Країни Євросоюзу, які нехтуватимуть введеними ЄС санкціями проти Росії та співпрацюватимуть із фізичними та юридичними особами із "чорного списку", будуть змушені платити штрафи. Їхні розміри мають розробити в найближчий час.

"Держави-члени мають розробити правила відповідних штрафів за порушення забезпечення цих норм. Вони повинні вжити всіх необхідних заходів для гарантування, що ці норми імплементовані", – йдеться повідомленні в офіційному журналі ЄС, яке цитує "Радіо Свобода".

Зазначимо, під нові санкції ЄС потрапили п'ять провідних банків Росії - "Сбербанк", "ВТБ Банк", "Газпромбанк", "Внєшекономбанк" і "Россєльхозбанк". Обмеження вступили в силу від сьогодні, 1 серпня. Санкції забороняють громадянам і компаніям із країн Євросоюзу здійснювати операції з фінансовими інструментами з терміном погашення понад 90 днів цих банків, їхніх філій та банків, що діють від їхнього імені.

Крім того, в офіційній публікації ЄС викладені подробиці накладеного ембарго на імпорт і експорт зброї й споріднених матеріалів із і до Росії, а також експорту до РФ чи для російських Збройних сил товарів подвійного призначення і технологій для військового використання.

Також перелічені обладнання і технології, що пов'язані з енергетикою – на їхній експорт до Росії теж запроваджуються обмеження: вони потребуватимуть попереднього схвалення відповідних органів країн-членів ЄС. Експортні ліцензії не будуть надані, якщо вони стосуватимуться розвідки й видобування нафти у глибоководних регіонах, в Арктиці чи стосовно сланцевої нафти.

Нагадаємо, у середу, 30 липня, Євросоюз уже запровадив низку інших санкцій проти Росії через її дії щодо Криму і Сходу України. Там ішлося про персональні санкції проти низки осіб, наближених до президента Володимира Путіна, а також проти кількох ватажків сепаратистів, які діють на Донбасі. Також у список потрапили російська оборонна компанія, авіакомпанія, що здійснює польоти до Криму, і російський банк, який діє в окупованому Криму.

Окремі санкції ЄС, оголошені в середу, стосуються і незаконно анексованих Росією українських Криму і Севастополя. Євросоюз заборонив нові інфраструктурні інвестиції на цих територіях у галузях транспорту, телекомунікацій, енергетики і видобування природних ресурсів.

Також про нові санкції проти Росії оголосили США і низка інших країн.

Водночас ЄС закликав країни світу вводити санкції проти РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація