Затриманому директору Запорізького комбінату вимагають призначити 492 мільйони гривень застави

Затриманому директору Запорізького комбінату вимагають призначити 492 мільйони гривень застави

Фото: УНІАН

Посадовця підозрюють у завданні збитків державі майже на півмільярда гривень.

Завтра, 24 вересня, Солом'янський суд Києва має обрати запобіжний захід для затриманого директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" Володимира Сивака. Його звинувачують у завданні збитків державі на 492 млн грн. Саме таким може бути й розмір застави, аби він міг вийти на волю, – суму в 492 млн грн вимагають призначити Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Прокурори САП і детективи НАБУ вимагають для затриманого альтернативу внесення застави в розмірі 492 млн грн, що відповідає заподіяним, на думку слідства, збиткам державі", – йдеться в заяві САП.

Нагадаємо, детективи НАБУ у п'ятницю разом зі співробітниками СБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали директора комбінату через розтрату коштів. Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років підконтрольна Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа компанія Tolexis Trading Limited, що володіє 49% акцій ЗТМК, виділила цьому підприємству 880 млн грн. Однак директор перерахував 492 млн грн із цих коштів на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію, кошти були спрямовані ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" – у рахунок погашення заборгованості держпідприємства "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі повинна була здійснити Tolexis Trading Limited на умовах, передбачених договором про заснування ТОВ "ЗТМК".

Якщо суд визнає провину затриманого директора, йому загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зазначимо, що ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" було створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна України (володіє 51% статутного капіталу) та Кіпрською компанією Tolexis Trading Limited (49%). Остання зобов'язалася сплатити борги держпідприємства, на основі якого було створено ТОВ, та інвестувати 110 млн доларів США на впровадження передових технологій і устаткування вітчизняних та зарубіжних фірм.

Запорізький титано-магнієвий комбінат є єдиним виробником губчастого титану в Європі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація