ЗМІ звинуватили "Центренерго" в закупівлі вугілля в ОРДЛО через "кримінальну" фірму

ЗМІ звинуватили "Центренерго" в закупівлі вугілля в ОРДЛО через "кримінальну" фірму

Фото: УНІАН

У останньому звіті компанії містяться дані про 10 контрактів на загальну суму 3,77 млрд грн. 

Видання "Наші гроші" повідомляє, що ПАТ "Центренерго" оприлюднило у "Віснику держзакупівель" дані про контракти на постачання вугілля, укладені у першому кварталі 2016 року, однак серед них немає відомостей про дату його складення. Документ був опублікований лише 21 червня, хоча мав бути оприлюднений ще у квітні, наголошують журналісти.

У останньому звіті містяться дані про 10 контрактів на загальну суму 3,77 млрд грн. У всіх випадках не оприлюднено ні обсяг вугілля, ні ціну за тонну, хоча раніше такі дані оприлюднювались. Це, своєю чергою, унеможливлює порівняння закупівельної ціни з вартістю антрациту 1364 гривні за тонну, яку "Центренерго" тоді мало право закладати у тариф на вироблену електроенергію.

Журналісти помітили, що вперше серед постачальників держкомпанії з'явилось ТОВ "ДТЕК трейдінг" Ріната Ахметова. Також було продовжено співробітництво з ТОВ "Шахтоуправління "Донбас", у якого торік замовили вугілля на 528 млн грн. Співвласником цієї фірми є Дмитро Бурлака з окупованого терористами Донецька. Раніше він також був засновником ТОВ "Збагачувальна установка "Макіївська" разом з Всеволодом Бухтіаровим і Віталієм Беляковим, екс-директором вугільної компанії ДРФЦ з угрупування президента-втікача Віктора Януковича. Бухтіаров і Беляков входили до складу засновників ТОВ "Сварожеч", яке за часів Януковича поставляло вугілля на ще державне "Донбасенерго".

Водночас найбільший підряд вартістю 523 млн грн отримало ТОВ "Збагачувальна Фабрика №105", записане на мешканок окупованого терористами Донецька Тамару Лисенко і Вікторію Остапенко. Примітно, що "Центренерго" торік вже замовляло у цієї фірми фабрики вугілля на 84 млн грн, і цей факт потрапив у кримінальне провадження ГПУ проти тодішнього директора енергокомпанії Ігоря Балабанова, який був помічником нардепа від БПП Сергія Тригубенка.

Балабанов наразі звільнився з "Центренерго", його замінив Олег Коземко. Видання пише, що генпрокурор Юрій Луценко призначив брата Тригубенка керівником Херсонської обласної прокуратури. Даних про арешт чи розшук Балабанова наразі немає.

Нагадаємо, з 25 червня Україна відновила вантажні залізничні перевезення з окупованої частини Донбасу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація