Гуси-лебеді

Гусаки, яких насильно загодовують, а потім забивають для того, щоб одержати їх печінку, помстяться людям, які люблять фуа-гра.

гуси
Гусяча печінка викликає небезпечне захворювання
Річ у тому, що при поїданні цього вишуканого блюда людина може заразитися хворобою, званою амілоїдоз.

Як показали результати дослідження, гусяча печінка, використовувана для приготування французького делікатесу, може викликати це рідкісне захворювання у людей, що мали генетичну схильність. Вчені припустили, що хвороба може передаватися через їжу так само як, наприклад, коров'ячий сказ (хвороба Крейнцфельда-Якоба), що вражає головний і спинний мозок, органи імунної системи.

Амілоїдоз вражає печінку, нирки, селезінку і інші органи. Захворювання викликається крахмалоподібною речовиною - амілоїдом. При первинному амілоїдозі захворювання виникає без яких-небудь видимих причин; вторинний амілоїдоз виникає як ускладнення таких хронічних інфекційних захворювань, як туберкульоз і проказа. Амілоїдоз дуже часто зустрічається при генетичному порушенні, що має назву середземноморська лихоманка. Всім відома хвороба Альцгеймера часто описується, як один з видів амілоїдозу.

Дослідники ставили експеримент на мишах, генетично схильних до захворювання амілоїдозом, який може бути успадкований. "Коли таким мишам вводили амілоїд або годували їх зараженим паштетом з гусячої печінки, у тварин розвивалися патології", - відзначили дослідники.

При амілоїдозі, як і при коров'ячому сказі, в організмі у інфікованої людини або тварини з'являються пріони, білки із зміненою структурою.

"На цій підставі ми стверджуємо, що, можливо, амілоїдоз може передаватися, як і інші пріонові захворювання, - додали дослідники. – Окрім, фуа-гра, небезпека може представляти також м'ясо вівці і великої рогатої худоби".

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами Factnews.ru / Н.П.
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції