Подальший економічний розвиток в Росії неможливий

Подальший економічний розвиток в Росії неможливий

Фото: elmarbrok.de

Чому ЄС так зволікав із запровадженням санкцій щодо Росії, чому Німеччина проти вступу України до НАТО і чи зупинять Путіна санкції – про це ТСН поговорила з соратником Ангели Меркель.

Німеччина сьогодні грає у нападі команди Заходу в спробах домовитися із президентом Росії Володимиром Путіним і вирішити "українську кризу", як там називають війну на сході України. Канцлер Ангела Меркель у цих спробах - на передовій.

Чому Європа так зволікала із запровадженням серйозних санкцій щодо Росії, чому Німеччина проти вступу України до НАТО, чи зупинять Путіна санкції – про це та багато іншого ТСН поговорила з депутатом Європарламенту з майже 35-річним досвідом, головою Комітету закордонних справ ЄП та соратником Ангели Меркель Ельмаром Броком.   

- Пане Брок, українці доволі скептично поставилися до реакції Європи на анексію Криму Росією і на розпалювання нею сепаратистських настроїв, а згодом і війни на сході України. Не тільки українці, а й навіть німці називали санкції перших двох ступенів проти Росії "санкційками". Якби Європа відразу реагувала рішучіше, можна було б уникнути жертв?

- Ми намагалися діяти ступенями і це називається відповідальною політикою. Ми зробили все можливе, щоби досягти політичного і дипломатичного рішення. Тому ми поступово йшли до економічних санкцій. І ми вже бачимо їхню дію – відтік капіталу, відсутність нових інвестицій. Росія перебуває у глибокій економічній кризі. І зараз в Росії триває дискусія, чи може політика Путіна тривати далі. Дехто із радників Путіна стурбований таким розвитком, і це показує, що політика санкцій діє.

- Дехто з російських експертів вважає, що Росія здатна пережити й третій ступінь санкцій, мовляв, вона просто більше спиратиметься на свої сили. На вашу думку, чи матиме дієвий ефект третя хвиля санкцій?

- Ситуація вже зараз драматична. Такі запевнення робляться для внутрішнього споживача, щоби заспокоїти людей. Ми знаємо з розмов із відповідальними людьми з Росії, що санкції боляче б'ють по країні, і подальший економічний розвиток в Росії неможливий. Наприклад, в деяких випадках в Росії більше не зможуть добувати нафту, бо у них не буде потрібного технічного оснащення. Бо з банків іде відтік капіталу. Це драматичні наслідки для російської економіки.

- Що санкції означають для Німеччини і для німецької економіки? Наскільки складно вам було погодитися на санкції?

Подальший економічний розвиток в Росії неможливий

- Німеччина готова понести серйозні економічні наслідки для промисловості. Ідеться про 25-100 тисяч робочих місць, які зараз потрапили у зону ризику. Великобританії буде також непросто. Для багатьох країн (Євросоюзу - ред.) санкції обернуться бумерангом. Але ми одностайні, що міжнародне право повинно діяти. І потрібно розуміти, що негативні економічні наслідки для Європи куди серйозніші, аніж для США. Там вони майже не мають негативних наслідків від санкцій проти Росії.

- Чи реагують незадоволено Ваші виборці, коли відчувають якісь наслідки санкцій? Чи означає це, що підтримка України німецькими політиками може коштувати їм зниження рейтингів удома?

- Нам постійно треба говорити людям, що на першому місці повинно залишатися дотримання права. Коли я розмовляю з інженером у моєму виборчому окрузі, який втратив через санкції чимало замовлень, то, звісно, він не в захваті. Але дедалі більше люди розуміють, що нам треба миритися з наслідками. Навіть Східний комітет німецької економіки, який був проти санкцій, змінив свою позицію. А збитий малайзійський "Боїнг" став великим емоційним переломним моментом. Люди збагнули, що ця політика Путіна, яка зневажає людей, неприйнятна.

- Як ви вважаєте, санкції зупинять Путіна?

- Йому треба довести, що його політика дорого йому обійдеться. І це мета санкцій. Якщо він припинить підтримувати сепаратистів і Київ зможе встановити центральну владу по всій українській території, ми готові швидко скасувати санкції повністю або частково.

- Ангела Меркель сказала, що український уряд повинен вести переговори з сепаратистами про майбутнє країни. Чому вона так говорить? Який сенс у переговорах із маріонетками Кремля?

- Дивіться, ми критикуємо Росію і Путіна, ми вживаємо проти них санкції, однак ми продовжуємо з ним говорити. Коли ми говоримо про переговори, то ми маємо на увазі все українське суспільство. Ми не говоримо про російських генералів, які зараз є ватажками сепаратистів на Сході. Вони не можуть бути переговорниками, це очевидно. Говорити треба з українцями, з російськомовними українцями про те, якою має бути Конституція країни. Україна повинна пройти об'єднавчий процес і відновити єдність. Ми свого часу вели переговори з лідерами НДР, які також перебували під впливом Москви.

- Чи може Україна сподіватися на військову підтримку з Європи?

- Я не думаю, що правильно було б зараз говорити на цю тему. Мета європейців і Америки – досягти політичного і дипломатичного рішення. Військове протистояння закрило б шлях до переговорів. Однак ми вважаємо, і Ангела Меркель сама на цьому наполягає, що Україні варто допомогти з технікою, аби вона мала можливість ефективно контролювати кордон з Росією і припинити постачання зброї і бойовиків. Німецька канцлер активно долучається до питань, щоби допомогти Україні технічним оснащенням, щоби збільшити кількість міжнародних спостерігачів ОБСЄ. Але ми в жодному разі не хочемо, щоби цей конфлікт став міжнародним і призвів до такого результату, як у Придністров'ї. Україна такого не хоче, український уряд цього не хоче. Авторитет над усією українською територією, включно з контролем кордонів, повинен залишатися в руках українського уряду.

Зараз говорити про розширення НАТО означало б лити олію у вогонь

- Чому Німеччина рішуче відсікає питання членства України в НАТО?

- Зараз говорити про розширення НАТО означало б лити олію у вогонь. Ми хочемо досягти дипломатичного рішення. Бо за статтею 5 Вашингтонського договору це (прийняття України до НАТО – ред.) означало би, що НАТО вступило у війну з Росією. І цього ніхто у світі не може хотіти. Бо це може призвести до конфронтацій за участю ядерної зброї. Тому зараз це питання не на часі. І український уряд також оголосив, що вступ до НАТО поки не розглядається.

- Як ви спостерігаєте і коментуєте внутрішньополітичний процес в Україні?

- Я думаю, що Яценюк прекрасно справляється зі своїми завданнями, що він першокласний прем'єр-міністр. Зараз було б правильно обрати парламент, який здатен здійснити реформи. Європейський Союз і МВФ виділили для України 20 мільярдів євро. І ці гроші треба видавати під умови. Країнам Європейського союзу зараз доводиться відмовлятися від великих грошей через порушені торговельні відносини з Росією. Європейський Союз виділяє 11 мільярдів євро, разом з МВФ це 20 мільярдів, тому ми очікуємо на проведення структурних реформ в Україні, щоби економіка зросла і мала майбутнє. Тож парламент повинен бути в змозі провести відповідні програми, як це, наприклад, зробила Польща в 90-х роках. Я переконаний, що і прем'єр Яценюк, і президент Порошенко бачать ситуацію так само. Але це також показує, що Європейський Союз і з погляду санкцій, і з погляду фінансової підтримки набагато більше допомагає Україні, ніж Сполучені Штати.

Розмовляла кореспондент ТСН Наталя Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація