Бійців глобально годують лайном

Бійців глобально годують лайном

За словами Марченка, у відомстві працюють схеми часів Януковича, а бійці харчуються так само погано, як і 15 років тому

Проблема забезпечення армії завжди стояла гостро. Весь масштаб прогнилої системи забезпечення військових проявився з початком агресії Росії у 2014 році. Військових годували в жахливих умовах жахливою їжею. Забезпечення формою і взуттям було настільки незадовільним, що українці через волонтерів практично звалили на себе весь тягар забезпечення тих, хто відправився на фронт відбивати наступ ворога. Щось почало змінюватися ще в 2014 році, восени 2015 року було створено Центр розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України, який очолив підполковник Дмитро Марченко.

Днями діяльність цього центру сколихнула громадськість. У навчальну частину "Десна" в Чернігівській області неодноразово після відповідних скарг прибувала комісія. Однак її представники не знаходили проблем в забезпеченні. Як виявилося, звіти були сфальсифіковані. У продуктах знайшли стафілокок і цвіль.

Кореспондент ТСН зустрілася з Дмитром Марченком, який особисто був з перевіркою в учебці, в його кабінеті, звідки він керує трьома десятками підлеглих, щоб дізнатися про те, чим зараз займається його центр, з якою протидією стикається і які схеми намагається зламати.

 

 - Дмитре, давайте поговоримо про вашу перевірку навчальної бази "Десна". Хіба такі речі входять у функції вашого центру?

- Так. Наш центр складається з двох відділів - відділ речового забезпечення та відділ продовольчого забезпечення. Ми розробляємо нові норми харчування, нові сухпайки. Зараз вже на узгодженні знаходяться документи про надання нам функцій контролю якості. Так як контроль якості, який існував до нинішнього моменту, не передбачає жорсткий контроль.

- Це перша навчальна база, яку ви перевіряли? Чому саме вона?

- Звідти надходило дуже багато скарг, також було багато звернень депутатів та інших громадян про те, що там огидно годують. Саме тому ми і поїхали туди. До нас там були перевірки, які не встановили фактів порушення. У зв'язку з цим міністр оборони запідозрив недобре і відправив мене туди, як людину принципову ... або навіть не знаю, як себе обізвати.

- І що там було насправді?

Насправді ми приїхали туди і побачили, що на градуснику +41 в приміщенні, де зберігаються продукти - згущене молоко, тушонка. Заморожені продукти, які повинні зберігатися при температурі мінімум -5, зберігалися при +15. З 2001 року, як я служу офіцером в армії, нічого не змінилося. Лайно як давали, так і дають далі. Туди на перевірки їздять люди, які не їдять це, а я сам все це їв. Я знаю, яку консерву треба викинути, а яку можна підігріти, сухожилля дістати і якось з'їсти. І це ще не найстрашніше, були випадки, коли ми абсцеси з тушонки діставали, шкуру з волоссям.

- Ви намагалися на місці з'ясувати, чому все зберігається в таких умовах? І взагалі, у чиї обов'язки входить стежити за зберіганням продуктів?

- Входить в обов'язки постачальника. Постачальник укладає договір з базою про оренду складу, і він повинен забезпечити умови зберігання продуктів.

- Чому це проблема постачальника, а не навчальної частини?

- Тому що навчальну частину годує постачальник. Він відповідає за перевезення, зберігання та приготування продуктів. Командир військової частини відповідає тільки під час перебування на бойових позиціях, куди цивільні не можуть доїхати. Там призначаються військові кухарі і все готується самотужки.

- Виходить, на місці нікому немає діла, чим годують солдатів? Вони ж бачать, що продукти зберігаються за 41 градуса.

- Напевно, воно їм не цікаво.

- Як таке може бути?

- Це питання до тих, хто відповідно своїм посадовим обов'язками має відповідати за це.

- А хто відповідає?

- Тилова служба. Начальник продовольчої служби.

- А начальник військової частини?

- Він відповідає за все, що відбувається в його частині.

- Ну ось у нього труяться солдати. Він же повинен якось реагувати на це.

- Якщо ми говоримо про начальника конкретної частини, то він реагував, кричав, бігав. Приходила тилова служба і говорила, що все відмінно, все відповідає сертифікатам. Є періодична виїмка і перевірка. Її роблять, але або заздалегідь попереджають, або кладуть те, що треба, або підробляють сертифікати. Це система, яка працювала роками.

Кабінет Дмитра Марченка

- З якого моменту?

- З часів Єжеля (Михайло Єжель - військовий, радник прем'єр-міністра Януковича, міністр оборони 2010-2012 років - прим.). Раніше були військові кухарі, військові начальники їдальні і військові начальники складів. Тоді у командира частини в підпорядкуванні були всі люди, які відповідали за харчування. Зараз в підпорядкуванні таких людей немає. Хіба що черговий може зайти в їдальню і проконтролювати закладку продуктів лише за вагою.

Бійців глобально годують лайном

Дмитро Марченко

- Які зараз перевіряються навчальні частини?

- 93 частина в Черкаському під Дніпром, перевірялася 92 під Харковом і 11 бригада армійської авіації під Херсоном. З проблемами перевірялися. Погрожували працівникам, не хотіли відкривати склади, посилали в грубій формі. Поки результатів ще немає. Умови там трохи краще, але не в цьому питання. Питання в тому, що глобально годують лайном бійців.

- Дивлячись що ви розумієте під цим...

- Масло, в якому немає тваринних жирів. Стафілокок в консервах, кишкова паличка в м'ясі, гриби в сирі. Згідно з угодою, їжа повинна надаватись якісної, а це неякісна їжа.

- Ваш центр звинувачують в тому, що результати експертизи можуть бути неправдивими, тому що від забору проб до здачі на аналіз минув час, протягом якого продукти могли зіпсуватись.

- Це повна маячня. Для того, щоб прибрати сумніви в тому, що я нічого не підміняв і нікого не лобіюю, я залучав співробітників лабораторії. У кожній моїй мобільній групі було по два співробітника лабораторії з відповідним обладнанням. Наша комісія просто допомагала їм у цьому.

- За яким принципом обиралася лабораторія?

- Це лабораторія, що перевіряє продукцію для Держрезерву. У них дуже серйозна організація, яка не може допустити того, щоб у разі надзвичайної ситуації десь в Європі спливло, що ми поставили їм щось неякісне. Вони мені розповіли, що їм дуже шкода, але у 2014-2016 роках всі консерви, які у них не пройшли лабораторні дослідження, везли в армію.

- Цієї весни проводився тендер на поставку продуктів через систему ProZorro. Тендер виграли одні фірми, а в результаті постачають продукти в армію інші. Досить одіозні. Про них вже і писали, і говорили. Де реформи, Дмитре?

- Поки я одна реформа і не можу змінити все. Ми з цим боремося. Там є товариш Свірко (Олег Свірко - глава Комітету конкурсних торгів Міноборони), який сидить на всіх цих потоках і контролює повністю ринок Міністерства оборони. Ця проблема, яку я не уповноважений коментувати.

- Чи є взагалі сенс у цій системі електронний торгів ProZorro?

- Є. Тільки туди треба набрати порядних людей.

- Куди саме?

- До Комітету конкурсних торгів. У нас люди настільки підприємливі, що можуть обійти будь-яку систему. Як не крути і не переробляй, а поки на місця не призначать нормальних людей, нічого не зміниться.

- Багато там непорядних людей?

- Як мінімум двоє. Товариш Свірко і товариш Клюшин.

- Рік тому Тетяна Ричкова розповідала ТСН.ua про плани створити Центр розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України. Восени він був створений. Що за цей час вам вдалося зробити?

- Розробити купу технічних умов.

- Наприклад?

- Дуже великий перелік. Більше 40. Зимовий комплект, нові черевики, тому що я як людина, яка прийшла звідти, знав, всі проблеми по черевикам - шов натирав, носок рвався. Зараз будуть закуповувати абсолютно інші черевики. Придумали літні (Дмитро посміхається і демонструє свою ногу, взуту в світлий шнурований черевик). Все сам ношу. Мені потрібно все на собі перевірити спочатку, подивитися, як воно дихає, як його прати.

Новий зразок черевика

- Експериментальна носка?

- Так, все перевіряю на собі. Сухпайок, поки сам не спробував, сказав, що бійцю не дам.

- Рік тому Ричкова розповідала, що буде глобальна реформа харчування. У бійців будуть картки, за якими вони будуть отримувати харчування. Система буде електронною...

- Реформу заблокували по двох інститутах. Детальніше вам розповість Діана Петреня. Вона цим займається, і я знаю, що їй дуже важко.

- Раніше солдати практично не мали можливості звернутися зі скаргами, зараз же ви створили гарячу лінію. Як вона працює?

- Це мобільний номер, за яким дзвонить боєць, прізвище якого ми потім не озвучуємо. Ми приймаємо заяву, виїжджаємо і розбираємося.

- На що найчастіше скаржаться?

- Харчування, форма, проблеми з фінансуванням, із забезпеченням.

- Чим ваша гаряча лінія відрізняється від того, що було раніше?

- Солдат дзвонив на гарячу лінію Міністерства оборони. Вони робили таблицю - хто, звідки зателефонував і на що поскаржився. Потім в цю частину надсилали телеграму "Солдат з таким-то ім'ям і таким-то номером телефону поскаржився, наприклад, на те, що у нього немає черевиків". Солдата викликали, давали йому прочухана, знімали з нього премію, ставили в наряди. Відповідали телеграмою, що все прекрасно. Зараз трохи інакше. Дані розподіляються по зонах, виїжджають мобільні групи на перевірку. Якщо все підтверджується, то перепаде не бійцю, а командирові.

- І скільки у вас телефонів?

- Один.

- А дзвінків на день?

- По-різному, від 10 до 12. Буває, що вночі п'яні дзвонять "ви скоти, ми вмираємо, а ви...". Я їм вранці передзвонюю і вони вибачаються.

- Вас Тетяна Чорновол звинувачувала в тому, що ви насправді лобіюєте інтереси певних виробників.

- Мені Тетяну Чорновол чисто по-людськи шкода. Вона начебто така непогана жінка, а їй увіллють в вуха якусь маячню, вона її перед усією країною заявить, а потім відмовляється.

- Ну, вона говорила про те, що у центра не повинно бути функції контролю якості продукції.

- Звичайно. Все просто. Є ж Свірко та та інші люди, які сидять над цим ринком і домовляються з виробниками. Раніше це було робити легко, а тепер складно.

Я приїхав у Широкино і побачив, що на жодному немає нашої форми

Дмитро Марченко

- Чому?

- Тому що раніше закупівлі проводилися за технічним описом, а зараз купують за технічними умовами (ТУ). Технічний опис - це інформація на одній сторінці, а техумови - це пачка документів з усіма показниками, аж до того, що липучка повинна тисячу разів відпрацювати. Якщо робити все згідно ТУ, то виробнику складно вміститися в низьку суму, адже підвищується собівартість.

- Ви розробляєте ТУ, тестуєте, передаєте в Міноборони, далі вони переходять в департамент держзакупівель, вони обирають виробника, виробник відшиває. Що зламалося в цій схемі?

- Нічого б не зламалося, якби я не робив контроль якості. Тоді заспокоїлися б всі. Їм все одно на ці ТУ, які я розробляю. Матеріали підміняють на більш дешеві, щоб виграти тендер і заробити. Бійці на передовій не ходять в наших костюмах, вони все так же ходять у б/в британці, яку купили за свої гроші. Я приїхав у Широкино і побачив, що на жодному немає нашої форми Я питаю - "Чому ви не в нашій формі?". Вони сказали, що її неможливо носити, тому що вона не дихає.

Ми зробили контрольну виїмку костюмів з першої поставки і здали в лабораторію, яка підтвердила показники, на які скаржаться бійці. Скаржаться на те, що погано проходить повітря, що вона як клейонка; другий показник - мокре тертя, костюм втрачає колір; третя скарга - це усадка, після прання форма сідає. Ну і формальдегід - форма смердить і горить. Болгарська лабораторія, яка перевіряла за стандартами НАТО, підтвердила висновки української лабораторії.

- Кажуть, що та форма, яку їм привезли, використовується як парадна. Її одягають тільки під час перевірок.

- Так і є.

- На вас форма, зшита за ТУ, які ви розробили? Скільки часу ви її носите?

- Я ношу її з кінця минулого року. У цій формі немає проблем. Це форма, яку пошили хорвати за нашими технічними умовами.

- А для всієї армії вони можуть пошити?

- Можуть. Але їх не влаштовує ціна в 590 гривень або близько того, яку запропонували наші виробники. Цей костюм коштує десь тисячу гривень. Але комітет конкурсних торгів та департамент держзакупівель - Свірко з Гулевичем (Володимир Гулевич - директор Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони - прим.) вирішили, що вони нам не потрібні, що це дорого.

- Тобто ваш центр займається не зовсім тим, про що вас просили...

- Питання в прийомі [готової продукції]. Нам вказали, що ми не повинні лізти, коли ми сказали, що потрібно перевіряти не початкову тканину, а вже готовий камуфляж. Почали нам говорити, що наша задача тільки придумувати. А я можу придумати мільйон класних речей, але якщо вони будуть виготовлятись якось не так, то який в цьому сенс. Я контролюю так, як це має бути.

- Що ви плануєте робити з формою далі?

- Боротися далі. Уже міністром оборони прийнято рішення про те, що прийом буде здійснюватися спільно з нашим центром. Для нас складена інструкція, в якій написано, що на будь-якому етапі виробництва ми маємо право здати як тканину, так і готовий виріб в лабораторію. Зараз якраз йдуть закупівлі, і Тетяна Чорновіл сподівається, що вона скоротить наш центр до моменту поставки, і все буде у них добре. Я б із задоволенням поставив їй питання, чому її не цікавить, що корупційна складова є в Департаменті держзакупівель, але шукає корупційну складову тут, де ми розробляємо і контролюємо те, що розробили.

- Тобто, просто зараз продовжує відшиватись неякісна форма?

- Так. Якщо у них є хоч трохи совісті, то вони будуть шити з нормальної тканини. Наступну партію ми будемо перевіряти орієнтовно через 2-3 тижні.

- А якщо вона виявиться поганою, то у що солдатів одягати?

- У нас же є резерв. Хоч і поганий, але є.

- Моторошно. Їдять погано, одягаються погано ...

- Так було завжди. Зробити одним махом і сказати, що з завтрашнього дня ми живемо по-новому не можна. Якщо мені хтось так скаже, я просто плюну йому в обличчя.

 

Кореспондент ТСН.ua Марія Мороз 

Повʼязані теми:

Наступна публікація