Прошу всіх не перебільшувати значення дефолту

Прошу всіх не перебільшувати значення дефолту

Фото: УНІАН

Наступного тижня сторони мають намір провести телефонні консультації.

Міністр фінансів України Наталя Яресько продовжує переговори з міжнародними кредиторами щодо реструктуризації запозичень. Наразі сторонам не вдалось домовитися, але Яресько в інтерв'ю кореспонденту ТСН Наталці Пісні заявила про певне порозуміння під час розмови у США.

- Щодо переговорів, чи є якийсь прогрес?

- Ми поки що не домовилися, але великі кроки зробили у розумінні один одного. Ви розумієте, тут ідеться про десятки розбіжностей у думках, цифрах, статистиці, баченні того, як буде зростати економіка, не буде зростати в статистиці, яка є базою нашої моделі. Ми сьогодні тут зблизилися за декількома питаннями. Ми мали досить суттєві, досить довгі переговори. Потім тристороння зустріч була з Міжнародним валютним фондом, де ми вирішували деякі додаткові питання. Тобто ми пробуємо одну за одною із цих розбіжностей - як сказати, чи пояснювати, чи зняти зі списку. І йдемо вперед. Тобто, сьогодні, я думаю, прогрес був. Ми сподіваємося, що наступного тижня - наступний раунд, і зближуємось із кожним разом.

- Ви залишатиметеся тут до кінця переговорів чи відбудете до Києва?

- Ні, переговори сьогодні завершились. Кредитори вже полетіли...

- Так, а наступного тижня хто зустрічатиметься з кредиторами?

- Напевно, наступного тижня це вже буде в телефонному режимі. Я буду.

- Буде у нас дефолт чи не буде?

- Я не можу цього сказати сьогодні, але думаю, оскільки у нас є прогрес, то це дуже позитивно. І ми маємо на позитиві будувати зараз наступні кроки.

- Чи може бути ще один мораторій на виплати?

- Очевидно він може бути. Теоретично воно може бути, але зараз конкретних планів у мене немає - ні сюди, ні туди. У мене план один зараз - робити прогрес і досягти домовленостей.

- Що буде з гривнею, якщо буде мораторій на виплату?

- На мою думку, за економічною арифметикою не повинно бути будь-якого негативного впливу на гривню. Якраз, якщо говорити арифметично, гроші – валюта, яка мала бути використана на платежі, вийшла би з країни, а з призупиненням платежів вона залишається в країні. Арифметично це для гривні краще. Очевидно, тут є психологічний ефект і тому я прошу всіх не перебільшувати значення, яке цей технічний дефолт може мати для нашого народу. На банківську систему воно не впливає напряму, на рахунки наших громадян у банках воно не впливає. Це - не Греція, це - не та ситуація.

- Експерти кажуть, що на 20%…

- Я бачила ці прогнози. Я взагалі не розумію, звідки вони. Просто взяті з повітря і я не можу відповідати на такі прогнози.

- Останнє запитання: на чому ви зійшлися? Чи можете конкретно детально сказати?

- Ні, я не можу, але там питань десятки. Я вам знову скажу детально: зростання ВВП, інфляція, інфляція на ВВП тощо

- Чи буде дефолт?

- Прямого ефекту не мало би бути. Це психологічно.

Дефолт України поки під питанням

Дефолт України поки під питанням

Розмовляла Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Наступна публікація