Ще не вирішив - воюватиму за людей чи роботів

Ще не вирішив - воюватиму за людей чи роботів

Фото: facebook.com/theromman

Розмови про війни мабутнього в Романа Поденежного викликають жарти і посмішку.

Українцю зробили унікальну для України операцію – просто посеред сцени на конференції Black Sea Summit 2016 в Одесі німецький професор Патрік Крамер вшив Роману Поденежному електронний імплантат.

В екслюзивному інтерв'ю сайту ТСН.ua новоспечений "кіборг" розповів про свої відчуття під час операції, можливості, які дає імплантат, а також про вплив на повсякденне життя новітніх технологій.

 

- Романе, раніше Ви сказали, що відчуття були неприємними під час вживлення. Як саме це проходило?

- Це не чіп, це імплантат. Вживляння триває 2-5 секунд за допомогою одноразового пристрою. Він працює як шприц, але випускає не рідину, а імплантат.

- Поясність, чим імплантат відрізняється від чіпа?

- Чіп — це напівпровідникова електрична мікросхема. Імплантат — класифікація медичного виробу. В цьому випадку, імплантат містить RFID та NFS транспондер (мітку).

- Ви вже користуєтесь ним?

- Імплантат при встановленні не несе інформації та функціоналу — чистий лист. Функціонал на своєму імпланті ще не налаштовував — не було часу.

- Як саме потрібно налаштувати його? Смартфон, персональний комп'ютер чи існують якісь додатки?

- Так, є додаток до смартфону, за допомогою якого можливо програмувати NFS-мітки.

- Розкажіть детальніше про ці NFS-мітки.

- RFID - про ідентифікацію. Ви ймовірно, маєте картку співробітника. Вона працює як пропуск в приміщення коли ви докладаєте її до RFID-зчитувача. Імплантат в моїй руці можна використовувати аналогічно: як пропуск до робочого приміщення, сейфу, фітнес-клуб, навіть до себе додому, якщо поставити відповідний замок.

NFS - інформаційна частина. Так я зможу носити інформацію, яку мені зручно. Візитки, паролі, медкартки, дані банківський карти тощо. Залежить від потреб конкретної людини.

- В Україні є можливості для використання імплантату? Наскільки ця база широка?

- Яка "база"?

- Я маю на увазі, чи готові банки, медзаклади до таких новацій?

- Щоб записати дані картки, не потрібен супровід банку. Потрібно лише ввести дані карті. Так само і з візитівкою та медкартою. Інші пристрої — зчитувачі - можуть ці дані зчитати.

- Вас про можливі наслідки для здоров'я попереджали?

- Наслідків немає. Імплантат розміром з велике рисове зернятко на периферії під шкірою. Покритий порівняно товстим шаром скла, яке нешкідливе для організму. Найгірше, що може статися — розбити імплантат, що зробити нецілеспрямовано майже неможливо. Проте, за наявності леза, в теорії, його можна витягнути за 10-30 секунд.

- А який його строк служби?

- Наскільки мені відомо, він не має строку служби. Там нічому ламатись.

- Вас уже можна записати до списків "армії роботів"?

- Не більше, ніж людей, які мають штучні клапани чи генератори імпульсів у серці.

- Коли буде передбачена фантастами війна між людством та роботами будете на боці людей?

- Я ще не вирішив.

- Вам відомо, скільки в Україні та світі уже "кіборгів".

- Ні, не відомо. У світі, оцінюю в декілька тисяч.

- Цікаво, Ви не боїтесь залежності від новітніх технологій? Наприклад, коли з розвитком, Ваше життя уже не буде Вам належати. Наприклад, чіп із часом після вдосконалення почне самостійно без Вашого втручання розраховуватися, вести переписку тощо. Додатки стануть такими модернізованими, що за Вас вирішуватимуть, що саме Вам необхідно в цю мить.

- Ні, поки це технологічно неможливо. Взагалі, ваша теза дивна. Все, що ви описали, можливо вже зараз — хакери можуть отримати доступ до вашого комп'ютера та вкрасти дані картки або написати вашим друзям із соціальних мереж. Алгоритми Facebook анонімно сканують ваші повідомлення і знають, про що ви спілкуєтеся у чаті. Це допомагає показувати вам рекламу, яка вам потенційно цікава. Все це імплантатів не стосується.

- Романе, Ви платили за чіп?

- Так.

- У скільки Вам це обійшлось?

- Імплантат та операція коштують приблизно 100-150 доларів.

 

Розмовляв Дмитро Стефурак

Повʼязані теми:

Наступна публікація