Серед усіх українських політв'язнів Савченко перебуває у найвигіднішій ситуації

Серед усіх українських політв'язнів Савченко перебуває у найвигіднішій ситуації

Фото: Facebook.com/Ілля Новіков

Захист полоненої сподівається, що відпустити Надію можуть протягом кількох місяців.

Судовий процес у справі української льотчиці Надії Савченко завершується, але говорити про якісь конкретні дати поки зарано. Так вважає адвокат Надії Ілля Новіков. Захисник розповів ТСН, коли сподівається почути вирок та коли можна говорити про повернення Надії додому. Хоча ситуація Савченко не стає більш певною, та все ж вона, каже Новіков,  найкраща серед усіх українських політв'язнів.

Нині ж суд раз за разом відхиляє клопотання захисту та ігнорує важливі докази, а тюремники, зі свого боку, погіршують умови її утримання. 

- Тюремні умови в неї зараз дуже жорсткі – їй не дозволяють передавати жодного аркушу паперу навіть нам адвокатам. Коли ми маємо зустрічі, там постійно за скляними дверима стоїть охоронець із портативною камерою і все знімає. Якщо хтось з нас якимось чином перекриває камеру, він тарабанить у скло і каже – відійдіть.

- А це сталося вже цього року? Минулого року вона могла листи писати…

- Це почалося, коли вона почала голодувати.

- Чому?

- Тюремне керівництво дуже незадоволене. Вони розуміють: якщо щось станеться, вони відповідатимуть, бо Савченко – особиста заручниця Путіна. Якщо вони не зберегли такий цінний актив, напевно їм щось за це буде. Тому вони незадоволені і демонструють своє незадоволення тим, що роблять щоразу суворіші умови.

- Коли чекати на завершення справи?

Наступного тижня буде ще один, можливо два свідки. Я думаю, не пізніше 3-4 лютого захист оголосить, що він закінчив свою роботу. І тоді, якщо не буде якихось додаткових дій від прокурорів, тоді суд призначить дату дебатів і тоді вже можна думати, коли буде вирок. Дебати зазвичай тривають не довше 1-2 днів.

- Може бути перерва між дебатами та наступними діями?

- Так, може. Ніхто не може тиснути на суд, тому строк суд може взяти на оголошення вироку той, який йому потрібен. Але, на мою думку, це буде не дуже довго. Напевно ніхто, ні судді, ні російська влада, не хочуть, аби цей процес затягувався. Бо Надія Савченко, коли оголосила голодування вдруге, поставила всіх в так умови, що кожен, хто відповідає за неї, хочуть лише одного – скоріше позбутися цієї відповідальності. Я думаю, за тиждень, максимум за два тижні після дебатів, ми почуємо вирок.

- Це вже у березні?

- Я думаю, ще у лютому. Найкращий би для них був би варіант – 22 лютого. Оскільки 23-го святкується День захисника Вітчизни – його завжди святкують гучно, з розмахом, і новини про Савченко можуть потонути у цьому пафосі.

- А ви думаєте, влада хоче прикрити ці новини?

- Ніхто у російській владі не хоче, аби про цю справу розмовляли, оскільки обвинувачення не має доказів, а захист докази має. Максимум, що вони зроблять після вироку – це якийсь представник ВГТРК скаже "Вбивцю засуджено. Справедливість взяла гору". Тому їм лише на краще оголосити вирок напередодні свята.

- Якщо 22 лютого буде вирок, то коли нам її чекати в Україні? Вона ж вже оголосить сухе голодування.

- Хтось пустив чутки, що відразу після вироку Путін її помилує. Ми в це не віримо, оскільки, по-перше, вирок має набути чинності. Це може бути або після апеляційного розгляду, або, якщо апеляцію не подано, протягом 10 діб з дати, коли Надія отримає переклад вироку українською. Тобто, ще навіть не 10 днів після вироку. Ми апеляцію подавати не будемо – Надія нам заборонила, щодо прокурорів – не знаю.

Що станеться після того, як вона почне голодувати на суху, сказати важко. Домовлятись з російською стороною неможливо, вірити їй теж неможливо. Та з усіх українських політв'язнів в Росії ситуація у Савченко – найкраща. У неї, Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Бо вони – перші кандидати на обмін. Що там буде та чи братимуть участь в цій ситуації ГРУшники, які сидять у Києві, я не знаю. Однак у Росії розуміють, що цю ситуацію потрібно закінчувати якнайшвидше. Я думаю, це буде кілька місяців. Не тижнів і не років, а саме кілька місяців.

- Але ж вона голодує…

- Якщо вона втратить свідомість, її покладуть під крапельницю. Якщо начальство тюрми усвідомить, що вона може відійти кожного дня, тоді вони вдадуться до певних заходів. Чи то буде примусові, чи якийсь медичний засіб з фізрозчином, як було у "Матроській тиші". Впродовж цих років вони вдавались до заходів, аби вона залишалась живою. Захист зробив все, що було можливо. Ми готувались до найгіршого, але бачимо, що нам багато вдалося чого вдалося.

Спілкувалась кореспондент ТСН Валентина Мудрик

У Росії поновилося засідання у справі Надії Савченко

У Росії поновилося засідання у справі Надії Савченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація