Спецоперація "Бурштин" - лише перерозподіл ринку

Спецоперація "Бурштин" - лише перерозподіл ринку

Спецоперація "Бурштин" - лише перерозподіл ринку

Фото: ТСН.ua

Місцевий чиновник пояснив, чому затримані під час спецоперації не могли очолювати мафію.

Колишній голова Рівненської області Віктор Матчук розповів кореспонденту ТСН.Тиждень Стасу Ясинському, чому пересічні українці ризикують життя, видобуваючи бурштин, та розповів, що насправді криється за спецоперацією, проведеною правоохоронцями на Рівненщині.

- Ви один з небагатьох, хто показує цю історію з незаконним видобутком бурштину з іншої точки зору. Можете розказати, в якій ситуації зараз перебувають пересічні жителі Рівненщини, які займаються цим?

- Робота дуже важка. Часом дуже небезпечна. Небезпека чекає цих людей з різних боків, тому що ніхто не стежить за безпекою їхньої праці. З іншого боку, вони мають справу з криміналітетом. І тут також можна очікувати всього, чого завгодно. Тобто це важка, небезпечна, але дуже прибуткова робота.

Так, можна пропрацювати день, два, три і нічого не знайти. І навіть не покрити тих видатків, які люди несуть, намагаючись добути бурштин. Але потім за один день можна покрити усі свої попередні витрати і заробити набагато днів вперед. Тому люди цим займаються.

- Цьому виду заробітку немає інших альтернатив?

- Там немає сільського господарства, немає розвиненої сільської промисловості. Дуже мало робочих місць, тих, які могли б давати хоча б якусь зарплату. Я вже не кажу про достойну зарплату. Тому люди завжди жили з якихось промислів у тих краях. Вони збирали чорницю. За один місяць багатодітна сім'я, виходячи в ліс щодня, як на роботу, могла зібрати могла забезпечити себе якимись коштами для існування на цілий рік. Один місяць годував їх. Так було.

Хтось крав ліс і перепродував його в порушення закону. Є нелегальні пилорами, з якими постійно боролися і будуть боротися ще довго.

Відповідь одна - якщо людям не давати заробляти легально... Вони ж не будуть вмирати, правильно? Вони не привчені сидіти на паперті з простягнутою рукою. Вони все одно знайдуть спосіб, як заробити на харчі. Бо в кожного є сім'ї.

Тому зрозуміло, що бурштин у нинішніх умовах вони добували, добувають і добувати будуть. І силовими методами можна лише ускладнити їм життя. Зробити його ще важче, але відбити їм бажання неможливо, тому що замінника цьому все одно ми запропонувати не можемо.

- Як ви ставитеся до спецоперації, яка зараз відбувається?

- Добре, що вона проходить. У будь-якому випадку, з криміналітетом треба працювати тими методами, які він розуміє. А він розуміє лише один метод - кайданки і камера. З корумпованими чиновниками також потрібно працювати саме у такий спосіб, тому що і їх викорінити інакше не вдасться. Інша річ, я переконаний в тому, що ті люди, які зараз затримані, не могли очолювати бурштинову мафію в принципі. Це не рівень заступника прокурора. Це не рівень підполковника СБУ. Це очевидно. Вони не визначали правила гри в цьому дуже складному бурштиновому світі.

- Чому ви так вважаєте?

- За оцінками експертів та профільного міністерства, річний обіг за минулий рік склав приблизно $ 300 млн. А що було вилучено за 123 обшуки, які було проведено за один день? Аж $ 160 тис. Це дводенний обіг бурштину в Україні. От і порівняйте тепер масштаб затриманих людей і того, чим вони займалися.

А тепер ще одна цікава річ. В одній з трьох областей, в якій вже кілька років функціонує ринок незаконного добування та обігу бурштину, затримали якусь кількість людей і вилучили якусь кількість грошей. Чи це вирішення проблеми? на моє переконання - ні. Тому що потрібно затримувати людей, які перебувають на значно вищих щаблях, ніж ті, кого було затримано у Рівненській області.

В ГПУ розповіли подробиці спецоперації зі знищення "бурштинової мафії"

В ГПУ розповіли подробиці спецоперації зі знищення "бурштинової мафії"

- Чи є у вас припущення, хто це може бути?

- Я переконаний в тому, що доріжка веде до Києва. Адже не можна було з міста Рівного координувати цю діяльність. А це координова діяльність з незаконного видобутку бурштину - і у Волинській, і в Житомирській областях. Очевидно, що це відбувається з одного центру. І центр цей - не Рівне.

Ще раз наголошую, що не можна лише силовими методами вирішити таку проблему, тому що замість одних бандитів прийдуть інші бандити. Замість одних чиновників, які кришували цей бізнес, будуть інші чиновники. Якщо не буде змінена сама система. Якщо не буде дозволено людям законно добувати бурштин, сплачуючи податки, проводячи рекультивацію і не наносячи шкоди навколишньому середовищу. Доки цього зроблено не буде, у нас будуть обґрунтовані підозри щодо того, що зараз просто відбувається перерозподіл цього ринку. Саме так зараз думає переважна більшість рядових бурштинокопачів. Вони впевнені в тому, що оці вже зажерлися, перестали ділитися, тож їх приберуть, а на їхнє місце прийдуть інші. Люди не занепокоєні тим, що для них виникли якісь загрози. Вони як видобували вчора ,так видобувають і сьогодні.

- Розкажіть про своє бачення, як треба вирішувати цю ситуацію.

- Є один простий спосіб, який використовувався багатьма країнами у світі. А в США використовується і досі. Це старательський спосіб видобування, де функція держави, місцевої влади зводиться до одного - надання людини можливості, точніше продаж їй можливості добувати якусь корисну копалину. У США це золото. У нас - бурштин.

Тоді той, хто придбав право на видобування, стає старателем. І він відповідає за те, яким чином буде видобуватися на відведеній йому ділянці бурштин.

Та плата, яку він вносить, має покрити видатки на рекультивацію. Вона вноситься авансом. Бо невідомо, чи добуде він бурштин, чи ні, а довкілля стопроцентно знищить. Також внесок йде на розвиток громади та на компенсацію державі. Адже усе, що знаходиться у надрах, належить всьому народу України, тож він має компенсувати народу України частину вартості того бурштину, який розрахунково знаходиться на цій земельній ділянці.

І в подальшому в Україні повинна почати роботу бурштинова біржа, щоб весь обіг бурштину в Україні, який добуватимуть старателі, здійснювався через біржу.

- Як має діяти ця біржа?

- Біржа дасть можливість формувати ринок, дасть зрозумілі ціни. Щоб не наживатися на перекупці, а дати можливість тим людям, які добували бурштин, отримати реальну вартість за цей сонячний камінь. Там неможливий зговір. Продаватимуть бурштин самі копачі. А це тисячі людей. Купуватимуть - сотні - ті, хто хоче переробляти його на ювелірні вироби, виготовляти сувеніри, експортувати за межі України. Біржа - це інструмент, який дасть можливість держав тримати ситуацію під контролем.

І для держави це зайва копійка, бо з кожної угоди йде збір. І для тих, хто купує, є гарантія того, що вони купують якісне. Бо біржа - це своєрідне сито, яке має відкинути весь непотріб.

Ще одна річ, яку треба ввести. Весь бурштин, який експортується з України як сировина, має обкладатися експортним митом. З одного боку, це додаткові надходження до бюджету, а з іншого - додатковий стимул для того, щоб цей бурштин оброблявся тут. А це - робочі місця, додана вартість. Тобто держава має бути в цьому зацікавлена. Сьогодні й цього немає.

Повʼязані теми:

Наступна публікація