Технічний дефолт України можливий, але це ніяк не вплине на гаманці українців

Технічний дефолт України можливий, але це ніяк не вплине на гаманці українців

Фото: УНІАН

Одним із кредиторів України є компанія, власником якої може бути "сім'я" Януковича.

Міністр фінансів Наталія Яресько цього тижня відверто заявила, що Україна може теоретично оголосити вже в кінці липня технічний дефолт.

Борги України тягнуться ще з часів Януковича, коли його команда спробувала закрити дірки розкраденої економіки, продаючи так звані єврооблігації. А на додаток – взявши у Росії три мільярди доларів з обіцяних Путіним 15-ти. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Віддати всю цю купу грошей та ще під час війни можна тільки за умови списання частини боргу та відстрочення виплат, пояснюють у Мінфіні. З більшістю кредиторів, включно з МВФ, про це вже домовились. Не йде на компроміс тільки Москва й група приватних позичальників.

За три місяці, поки тривають переговори з ними, з'ясувалася, правда, цікава деталь – найактивнішим покупцем українських євробондів була американська фірма Franklin Templeton. А в її українському пакеті, за даними кількох поважних ЗМІ, – 90% нібито належить так званій "сім'ї" Януковича. Тобто фактично нині держава Україна винна поплічникам президента-втікача. Вони й не погоджуються на відтермінування. Тому міністр фінансів Наталія Яресько цього тижня ще раз нагадала, що парламент дав право уряду на тимчасовий мораторій у виплаті боргу приватним кредиторам: доти, поки про прийнятні умови не домовляться.

Чи ж варто боятися цього дефолту, хай і технічного, простим українцям, і чи будуть таки індексувати зарплати і пенсії, міністра фінансів розпитувала Ольга Василевська. Заодно спробувала дізнатися подробиці ще однієї несподіваної ідеї уряду – віддати контроль за частиною українських митниць приватній фірмі – іноземній.

– Ви опублікували звернення до українців, у якому розповіли про те, що приватні кредитори буквально нехтують нами, не йдуть ні на які поступки. Чи правда це? Вони опублікували відповідь, де кажуть, що на все готові, аби тільки Ви приїхали до США на перемовини. То скажіть, будь ласка, хто ким нехтує, що це за гра з кредиторами і чому Ви не їдете до США?

– Перш за все, те, що ми опублікували – це правда, інакше ми б не публікували. Кредитори не йшли на руку (поступки) Україні до цих пір. Я все надіюся, що буде день чи через два, що вони прийдуть до стола (переговорів). Як тільки всі будуть готові сісти обговорити реструктуризацію боргів, я готова вилетіти за один день.

Зарано говорити, що буде, якщо ми не домовимося, адже я надіюсь, що якраз ця зустріч на технічному рівні і Міжнародний валютний фонд надасть нам поле, де ми можемо домовитися. Якщо буде потрібно, є цей важіль, він був би використаний, як тимчасовий варіант, який захищає українську економіку.

Повне інтерв’ю ТСН.Тижня з Міністром фінансів Наталією Яресько

Повне інтерв’ю ТСН.Тижня з Міністром фінансів Наталією Яресько

– Ви маєте на увазі можливість призупинення платежів?

– Так, призупинення платежів тільки по тій групі зовнішніх зобов'язань, які підлягають реструктуризації. Ніхто нічого не говорить про призупинення інших платежів: чи внутрішніх, чи банківських.

– А поясніть, призупинення платежів це дорівнює дефолт чи ні?

– Так, це дорівнює технічний дефолт. Але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Воно ніяк не вливає на депозити наших громадян, це ніяк не вливає на грошову одиницю, на нашу гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити.

– Але можливе оголошення дефолту – це завжди спричиняє паніку й тому саме "летить" банківська система і росте курс.

– Це є технічний дефолт. Народ не має боятися що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Якраз не те, якраз Міжнародний валютний фонд дає публічну підтримку, вони розуміють, що фінансування нашої країни – це мета номер один. Ми можемо її досягти або правильною реструктуризацією, або, можливо, тимчасово призупиненням платежів і тоді реструктуризацією.

– Тобто технічний дефолт ніяким чином не вплине на наші з вами кишені?

– Ні.

– Також з'явилася інформація про те, що 90% українських боргів належить "сім" Януковича і його оточенню – Арбузову. Чи відомо Вам достеменно, хто є тримачем українських облігацій?

– Усе це можливо, тому що ці облігації можна купляти-продавати. Вони на Ірландській біржі продаються. Я не можу знати, хто є бенефіціарним власником.

– Яка частка цих кредитів належить Росії?

– Напряму це три мільярди (доларів) – один євробонд, який був випущений у грудні 2013 року. А поза цим є маленькі частини, які тримаються різними російськими фондами.

– Тобто Росії ми можемо не платити?

– Я це не сказала. Я сказала, що це одна з тих облігацій, яка підлягає реструктуризації. Ми надіємося всіх трактувати або з усіма мати рівні стосунки. Я вірю, що це не треба політизувати.

– Чи щасливі Ви від того, що фіскальна служба, і митниця та податкова служба як її структурні підрозділи, перейшли під контроль Міністерства фінансів? Це найкорумпованіші відомства, і тепер кожен хабар там, кожен скандал – це тінь на Вас як на міністра.

– Я не можу сказати, що я від цього щаслива, бо тут додалася величезна робота до тієї роботи, яку ми маємо. Але це правильний підхід.

– На скільки Ви плануєте поповнити бюджет України завдяки викоріненню корупції в цих відомствах?

– Ідеться про збільшення надходження конкретно в одній сфері щодо зменшення податкових ям на 10%, щодо митниці – на 20%. Це перший крок. Побачимо, чи ця команда буде мати змогу це зробити.

– А кому взагалі належить ідея, і чи вона ще жива, передати митницю в управління приватній фірмі? І що це нам дасть? І чи не призведе це до приватизації кровоносної системи України?

– Ідея виходила з різних сторін, я про цю ідею говорила тихо протягом шести місяців. Обговорюємо зараз можливість передати в приватні руки на тимчасовий період один пілотний проект по якійсь одній частині нашого кордону. Так як робилося в Болгарії, Албанії, Філіппінах. Ми обговорюємо, аби за контрактом попросити їх узяти якийсь шматок нашого кордону і показати, як можна прискорити процес зменшення корупції та збільшення надходжень до бюджету.

– Коли проведете індексацію зарплат та пенсій?

– Я хочу це зробити якнайшвидше. Але я можу це зробити, коли будуть надходження в бюджет. Пізніше, ніж 1 грудня, не буде, бо це передбачено законом.

– Якщо грошей не знайдеться, то чи будуть друкувати нові?

– Ні, не будемо друкувати гроші. Бо це знецінить ті зарплати й пенсії, які є.

– А який у Вас рівень життя?

– Зараз я живу від заощаджень минулих років. Я мала дуже гарну професійну фінансову роботу, очолювала фірму і заощадила гроші, які перераховую на українські мої рахунки і витрачаю тут. У тому числі на міжнародну школу в Києві для моїх дітей.

– Скільки Вам потрібно грошей на місяць, щоб нормально проіснувати?

– Я побудувала велику хату ще раніше, яку тільки щоб утеплювати дуже багато грошей йде – більше, ніж моя державна зарплата. Багато, на жаль. І я одна в родині, і в мене немає чоловіка, який буде брати в цьому участь.

– У нас дуже багато іноземних чиновників, які отримали громадянство. І в деяких наших співгромадян виникає побоювання, що вони працюють на іноземні спецслужби. Чи маєте Ви стосунок до іноземних спецслужб?

– Абсолютно ні. Я ніколи не мала і не маю.

Розмовляла кореспондент ТСН Ольга Василевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація