Треба бути готовим, що Путін не виконає своїх домовленостей

Треба бути готовим, що Путін не виконає своїх домовленостей

Арсеній Яценюк / Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр розповів ТСН.Тижню, як Україні фінансово допомагають західні партнери, та де уряд планує знайти кошти на відновлення Донбасу.

- Ми всі розуміємо, що нам дали кредит фактично в умовах карибської кризи. Ви оголосили, що гроші підуть на два напрямки – наповнення золотом сховищ і повернення міжнародних боргів. Що це має значити для простої людини? Ви згадали чарівні слова: індексація доходів населення. Що це значить?

- По-перше, кредити просто так ніхто нікому не дає. А тим більше мільярди доларів, які Україна вже вдруге отримує від наших зовнішніх партренів. Ми в минулому році отримали 9 мільярдів доларів фінансової допомоги. А віддали 14 мільярдів доларів. Так буває, що дають менше, ніж треба повернути боргів, які не ми накопичили. Далі – йде дискусія про те, чи правильні реформи в Україні проходять чи неправильні. Хто оцінює правильність реформ – це структури, які дають гроші – МВФ, Світовий Банк. Наші партнери з Вашингтону, Брюсселю. І от вони сказали, що можна давати другий кредит Україні, тому що перші реформи, що були передбачені нашою програмою, всі виконані. Так, вони непрості, вони не швидко реалізовуються. Але перший пакет 2014-го року, все, що уряд пообіцяв, уряд зробив.

Навіщо дають зараз другий кредит. Наші західні друзі нам допомагають, тому що російська військова агресія знищила 20% економіки України. 20% бізнесу були і щезли. І зараз для того, щоб вижити, щоб стабілізувати ситуацію і далі розвиватися, треба допомогти. В чому допомогти: 40 мільярдів доларів за три роки Віктор Янукович взяв зовнішніх зобов'язань. Якщо нам не дадуть допомогу, щоб погасити зовнішні зобов'язання, які не ми брали, але брала держава Україна, то ми не погасимо кредит. Якщо ми не погасимо кредит, то країна попадає в дуже погану економічну ситуацію. Часто її називають дефолт. І всі історичні приклади говорять про те, що потрібні не роки, а десятки років, щоб до України повернулись інвестори, щоб стабілізувати обмінний курс, щоб не розвалилася банківська система, щоб відновилося підприємництво. Тобто десятки років.

Арсеній Яценюк в ексклюзивному інтерв’ю ТСН-Тижню розповів, на які потреби піде кредит від МВФ

Арсеній Яценюк в ексклюзивному інтерв’ю ТСН-Тижню розповів, на які потреби піде кредит від МВФ

Що зробили наші партнери – дали нам допомогу, щоб ми не з кишень українців витягували останні копійки на погашення боргів, а щоб дешевими грошима МВФ ми розрахувались з зовнішніми кредиторами. Загальний обсяг коштів на 4 роки – 25 мільярдів доларів. З яких 17,5 дає МВФ. Так от частина з цих коштів піде в золотовалютні резерви НБУ. Який відповідає за стабільність золотовалютного курсу. Але для того щоб курс був стабільний то потрібно щоб банк не тільки свою функцію виконував по валютному контролю, по банківському нагляду, а в нього повинен бути ресурс. Ресурс у вигляді золотовалютного резерву, який накопичується в Центральному банку. Це долари, євро, фунти, франки, золото – те, що може використовуватися для стабілізації курсу в Україні. Якщо накопичуються резерви, то НБУ зможе виконати свою ключову функцію – стабільність національної грошової одиниці. Тобто люди побачать – у Нацбанку є долари. Якщо є долари, то є довіра до банку і грошової системи. І ті, хто познімали свої депозити і поскладали в підвалі, повернуть депозити до банків. Іноземці, якщо побачать, що вистачає резервів в Нацбанку, почнуть заводити свої гроші.

Процес не швидкий, не за одну мить. Це крок за кроком, щоб Україна стабілізувалась і в 16-му році почала економічне зростання. Що таке індексація – це збільшення мінімальних житлових стандартів відповідно до росту цін. От ціни виросли на 26% - необхідно, щоб доходи зросли на 26%. Ми цей захід передбачили в бюджеті ще в грудні місяці. Ми будемо збільшувати грошові доходи населення. Але треба так само чесно сказати, що збільшувати їх можна лише тоді, коли є де взяти, тому що кредити не дають на проїдання, на збільшення пенсій і зарплат. Тому заробимо гроші – проіндексуємо. І все буде залежати від того, наскільки ефективно ми будемо відновлювати українську економіку.

- Ще у грудні ви оголосили про децимацію для чиновників. Коли ви звільните кожного десятого чиновника?

- Ми в грудні вже 10% чиновників скоротили. Це був минулий рік. Наполовину скоротили кількість всіх інспекцій. Наполовину скоротили їхні функції. І не тільки скоротили їх, а зараз робимо європейську модель їх функціонування. І заборонили перевірки. Мені в фейсбуці написали, що зараз певні перевіряючи приходять перевіряти суб'єкти підприємницької діяльності. Я хочу звернутися до всіх, особливо до тих підприємців, до яких приходять. Женіть всіх цих перевіряючи в шию! По закону заборонені перевірки. Зараз ми приймемо нові рішення про створення нових контролюючих органів які відповідають європейському стандарту. Які не ходять до підприємців як по свячену воду тільки з однією умовою – хабара взяти. Він же не приходить помогти розвинути бізнес – він приходить помогти самому собі і витягнути кілька копійок з кишені підприємця. В цьому році ми теж плануємо суттєве скорочення державної служби. Мова йде про 20ти% скорочення. Це близько 50 тисяч чиновників. Ідея полягає в тому, щоб скоротити кількість і підвищити якість за рахунок добору доброго персоналу за рахунок збільшення заробітних плат. Кількість чиновників ми скоротимо, а зарплатний фонд залишиться той самий. І той хто добре працює, буде отримувати більше. Це повинні бути молоді, якісні, не корумповані люди.

- Від вас вимагають негайного підняття тарифів на газ. За 2 роки у 6 разів. Коли ми отримаємо нові платіжки?

- Від нас ніхто нічого не вимагає. Важливо зрозуміти, що це програма реформ МВФ. Та ні, Фонд чи хтось інший скаже – якщо ви не хочете змінювати свою країну – це ваш вибір. Тому що поляки 20 років тому зробили свій вибір. Вони вирішили змінити країну за зразком Європейського союзу. Завдяки цьому вибору польська економіка сьогодні в 3 рази більша, ніж українська. А українська економіка, яка взяла пострадянський курс на зближення з Росією – вона програла. І тому наш вибір сьогодні – це проведення змін і реформ в країні. В тому числі і в енергетичному секторі. Це неприємна річ. Коли йде мова про підвищення тарифів. Але це не підвищення тарифів. Це просто ринковий рівень тарифів на газ, який ми повинні платити. Платить весь світ. Навіть в тих країнах, які видобувають природний газ. Тобто ми поступово, за 2,5 роки, повинні дійти до справжніх тарифів на газ.

Але ми продовжуємо програму пільг та субсидій для населення. Ми приймаємо нові підходи по субсидіям для населення. Кожному громадянину України прийде два листочки паперу – заява і декларація. І якщо людина вважає, що вона повинна отримати субсидію – вона заповнює декларацію і відправляє назад в службу. І соціальна служба самостійно ухвалює рішення про надання субсидії. Загальний обсяг ми даємо 12,5 мільярдів на субсидії. А ще ми будемо збільшувати власне виробництво нафти і газу. Ми довели те, що здатні позбутися від російської нафтової залежності. В 2013му ми в Росії купували 95% цього газу, в минулому році ми вже купували в Росії 33% газу, а 67 – в Євросоюзі. Я хочу це звести до нуля. От зиму ми пройшли, але нам треба думати далі – про реальну енергонезалежність та енергоефективність країни.

Стосовно війни – якщо мінські угоди спрацюють, чи будемо ми відновлювати Донбас, за які кошти це буде зроблено? Чи є у Вас "план Б" на випадок, якщо Путін піде в наступ. І що значитиме військовий стан для економіки України?

- Завжди треба бути готовим, що Путін не виконає своїх домовленостей, тому що він їх ніколи не виконує. Мінські домовленості – це ще один крок назустріч до миру. Але все залежить від миру і наших західних союзників, які здатні змусити Росію виконувати хоча б щось, під чим вона ставить свої підписи. Мир можна досягнути тільки тоді і гарантувати тільки тоді, коли Україна матиме можливість себе захищати. Це зараз самий важливий час для посилення обороноздатності Української держави. І для отримання допомоги наших західних партнерів, в першу чергу військово-технічної.

Що стосується Донбасу – буде добре, якщо ми перейдемо з військової до політичної фази, але я зразу хочу зазначити – нашими руками, руками центральної влади легалізовувати терористів ніхто не буде. А так само легалізовувати їхній анклав, який вони там вирішили влаштувати. Повне відновлення контролю над всією Українською територією, в тому числі Донецька і Луганська. Дія українських законів. Роззброєння всіх незаконних формувань. Відновлення державної влади в кожному селі і місті.І геть російських бандитів і терористів з території та відновлення контролю над кордоном між Україною і Росією. Це ключові вимоги.

Що стосується відновлення Донбасу, то я думаю, що легітимно ставити питання про репарації з боку Російської Федерації на відновлення Донбасу. Вони знищили Донбас. І Росія повинна платити за відновлення Донецька і Луганська. Вони знищили нашу економіку, вони здійснили військову агресію, і вони повинні нести за це відповідальність. Ми свою роботу робимо. Наш план є чіткий, мир, але не ціною територіальної цілісності і незалежності української держави.

До надзвичайного стану ми готові. В рамках надзвичайного стану звичайно, що економіка переходить на військові рейки, це вже буде наступний етап. Зараз я би хотів, щоб ми пройшли перший етап – відновлення контролю над українською територією і позбавлення України від Російської військової присутності.

Спілкувався Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація