В Україні ситуація з сексом гірша, ніж у СРСР

В Україні ситуація з сексом гірша, ніж у СРСР

Фото: Getty Images

Лікар радить жінкам не відмовляти одразу чоловікові, який прийшов до неї з подарунком із секс-шопу.

30 листопада світ відзначає Міжнародний день сексу. Історія свята не така вже давня. День сексу вигадали активісти у Мережі, а головним майданчиком для святкування обрали Амстердам, відомий також як місто червоних ліхтарів.

В Україні тема сексу вже давно перестала бути табуйованою, проте й досі українські діти здобувають перші знання про статеві стосунки на вулиці, а не від батьків чи досвідчених викладачів. Що у майбутньому може стати причиною неадекватної поведінки з партнером та до неправильного ставлення до самого сексу.

Доктор медичних наук, сексолог Юрій Гурженко розповів в інтерв'ю ТСН.ua, на які статеві розлади частіше за все скаржаться українці, та де зростає корінь зла.

- Усім відома сентенція, що в Радянському Союзі сексу не було, а як справи із сексом в Україні?

–В Україні зараз гірша справа, ніж в Радянському Союзі.

- Чому?

Юрій Гурженко / Фото: Український інститут сексології і андрології
- Тому що економічна ситуація в Україні зараз бажає кращого, м'яко кажучи. І в нас, в народу, немає змоги жити гідно, як потрібно це робити. Відомо ж, якщо, наприклад, звірям немає чого їсти, то вони і не розмножуються. Так це відбувається і в Україні, кожного дня нас стає все менше і менше. Ще до до АТО українців за кожний місяць ставало менше на 25 тисяч. І це все протягом 25 років... Про яку сексуальність може йтися? Алкоголізація населення дуже велика - до 15-16 літрів чистого спирту на душу населення. 8 літрів – це вже деградація нації. Лібералізація сексуальних відносин дійшла до того, що наша сексуальна революція вже не знає куди діватися. У нас вже все настільки відкрито, що не лишилося жодних моральних принципів.

- Тобто за роки незалежності ця сфера в українців деградувала?

- У нас немає сексуальної культури, культури безпечного сексу. У нас лекції у школах не читають, а діти дізнаються про це на вулиці, від своїх друзів, замість того, щоб розповісти їм, як це насправді робиться по науці.

У нас ходить термін "займатися сексом". Як можна сексом займатися? Це звірі займаються сексом, тому що у них він має значення розмноження. Для людини краще звучить "віддатися коханню". Сексуальні відносини у коханні завжди набагато приємніші. І від таких відносин народжуються красиві і здорові діти. А ми ж знаємо, що у нас нація найкрасивіша у світі і наші українські жінки найкрасивіші у світі.

- Зараз за демографічними даними, в Україні жінок більше десь на 3,5 млн, а яким це чином впливає на сексуальну поведінку та на утворення родин?

- А яке ж утворення родин, коли у нас люди не хочуть утворювати родини? Це ж відповідальність. Що таке весілля? Це або презерватив поганий, або чоловік хороший. Частіше – це презерватив поганий. І кожний другий чи третій шлюб у нас - це розлучення. Все не так, як воно повинно бути.

Українці на продаж: жахлива сторона української еміграції

Українці на продаж: жахлива сторона української еміграції

- Які пацієнти до вас приходять?

- Я приймаю пацієнтів кожного дня. І з кожним роком у нас пацієнти молодшають. До нас приходять із статевими розладами вже у 18-20 років.

- А з якими проблемами найчастіше звертаються українці?

- На порушення статевої функції, або еректильної функції, страждає десь біля третини людей. Запальні захворювання чоловічих статевих органів – десь біля 20%, хоча по Європі ці дані складають приблизно 8%. На передчасну еякуляцію страждає 25% чоловіків. Порушення лібідо, тобто статевого потягу, – це 25-30% і навіть серед молодих. А лібідо визначається не тільки тестостероном, а й психологічними особливостями.

- Якими методами ви лікуєте. Використовуєте лише медикаменти чи також психологічні методи?

- По-перше, кожен лікар повинен бути і психологом, і психотерапевтом. Людей треба любити та їм допомагати. Зменшувати їхні страждання та покращувати якість їхнього життя. Я ще одне скажу: у нас не зникло ще поняття про кохання, воно ще є, воно у нас у душі є. Українська нація – велелюбна. То у Європі, до цінностей якої ми прагнемо, кохання – це вже хвороба. ВООЗ ввела його у реєстр міжнародної класифікації хвороб. За шифром F63.9 кохання внесли до переліку психічних розладів.

- Якщо повернутися до сексуальних розладів, з якими звертають до вас українці, наприклад, порушення лібідо, які на вашу думку є цьому причини?

- По-перше, яке у чоловіка буде лібідо, якщо він не знає, де взяти грошей аби прокормити дружину та сім'ю. Він весь час перебуває у стані стресу. Він думає, куди піти, де заробити, яку копійчину заробити, щоб принести в сім'ю. Адже у нас багато людей живуть за тією рискою бідності, що не можуть собі дозволити те, що мали раніше. Це ж все приводить до стресу.

15% жінок взагалі не знають, що таке оргазм. Якщо жінка у 75-100% статевих актів має оргазм, то це високо оргазмічна жінка

- Чи приходять до вас зі скаргами про відсутність сексуальних стосунків у шлюбі?

- Потрібно з'ясувати, чому їх немає. Треба поговорити з чоловіком, потім з дружиною. Чи може пропало кохання? Було таке, що прийшов чоловік і каже: "У мене пропала ерекція, що робити?" Потім приходить дружина і каже: "А ви не лікуйте його. Мені та ерекція не треба, бо він не для мене, а для іншої жінки. Мені не треба і він хай не ходить". Але це ж неправильний підхід.

Наприкінці 90-х років, коли у нас була ера "Віагри", з'ясували, що ефективність її для чоловіків була 90-95%. А для їхніх партнерш - 30-35%. А це тому, що у решти немає кохання, немає бажання до цього чоловіка. "Віагра" зробить ерекцію, але не додасть кохання. Вона психологічних проблем не вирішує у сім'ї. Сім'я ж тримається на тому, що є близькість душі, серця і тіла.

- Які є статеві розлади у жінок?

- 46% жінок мають зниження статевого потягу - це там, де немає кохання. Ще буває зниження лубрикації, тобто вони не зволожуються під час збудження. І третя ще є проблема - болісність під час статевого акту. Це три найбільш важливі проблеми сексуальності у жінок.

- Які причини?

- Болісність дуже часто буває через запальні захворювання або нестачу гормонів, що призводить до сухості слизової оболонки. А про яке лібідо може йтися, якщо немає кохання?

- А наскільки багато жінок, які неспроможні отримувати оргазми?

- 15% жінок взагалі не знають, що таке оргазм. Якщо жінка у 75-100% статевих актів має оргазм, то це високо оргазмічна жінка. Таких жінок у нас небагато. Адже від оргазму жінок може відволікти будь-що - телефонний дзвінок, постукали у двері, дитина встала, стелі непобілена, сусіди почують, теща заважає. Чоловіки на це не звертають уваги.

- Наскільки отримання оргазмів важливе для здоров'я жінки? І чи є різниця між вагінальним і кліторальним оргазмами?

- Оргазм у жінок формується не в кліторі і не у вагіні. У чоловіків він формується між ногами, а у жінок - між вухами, у статевому центрі. Оргазм формується тоді, коли наступає статеве збудження, коли чоловік подразнює її ерогенні зони і воно піднімається до такого рівня, що наступає оргазм. У кожної жінки цей рівень різний.

- Чи доводилося вам працювати з полігамною родиною?

- Тобто, ви хочете сказати, що є дві дружини і один чоловік?

- Так.

- А ви уявляєте психологічний стан тієї дружини, коли вона бачить, що її чоловік обіймає і цілує іншу жінку? Для нашого населення і для нашої нації – це нехарактерно. Це все європейські цінності більш за все. Шведська сім'я і так далі.

- Тобто в нас такого немає?

- Ну, слава Богу, у нас такого в законі не прописано. У нас не може бути дві дружини. Хоча, я вам скажу, що у нас живуть і на дві сім'ї, і на три. Таке подвійне життя – це теж , свого роду, стрес. Це в першу чергу стрес, а стрес – це адреналін. Це викликає спазм периферичних судин, от і порушення ерекції, а член – це периферичний орган, а не центральний.

Жінки проти чоловіків: психолог порадила, як боротися із секзизмом

Жінки проти чоловіків: психолог порадила, як боротися із секзизмом

- Наскільки згубною для шлюбу виявляється зрада? Як люди переживають це?

- Ви знаєте, все індивідуально. Тут ми не можемо дати конкретних порад. Наприклад, якщо жінка дізналася, що у чоловіка є інша жінка, то є кілька виходів, з моєї точки зору. Перше – це закінчити сімейне життя. А якщо ж ви вже погоджуєтеся з цим, то жінка має теж мати собі відраду. Головне, щоб вона віддячила чоловіку не тим, що піде і на зло йому щось зробить, а для себе, для своєї душі вона повинна щось робити. У нас же чоловіки придумали, що жінки не мають права зраджувати. У нас нібито чоловіки природньо полігамні. Нічого подібного! Подивіться у світ тварин - там і самці полігамні, і самки. Самиця вибирає собі здорового та сильного самця. У нас же немає такого природного відбору. У нас люди вибирають не здорового, сильного, красивого і розумного, а у кого більше грошей чи більше машин, або дача більших розмірів, або квартира у центрі міста. У нас зараз ерогенна зона не чоловічий мозок, а товщина гаманця.

- А як так склалося? Це ментальність така?

- Та ні. Це європейсько-американські цінності, у нас такого ніколи раніше не було. У нас кохання грало важливу роль. Ви лише почитайте класичні українські твори, де все написано, де чоловік багатий, а бере в дружини собі дівчину із бідної сім'ї, або навпаки. "Гроші йдуть до грошей, а злидні до злиднів", – це нам так проповідують, що так все має бути. І тепер жінка думає, що краще жити в золотій клітці, і їсти є що, і одягається тепло. Але ж немає кохання, немає тієї іскорки, яка повинна давати жагу до життя, до статевого життя, до того, щоб чоловік іде на роботу, а вона поцілує його, а він теж поцілує. Це ж продовжує життя на 5 років в середньому. А цього немає. Вона чекає поки він піде, щоб не бачити.

- Наявність активного сексуального життя є запорукою здоров'я людини...

- Не тільки запорукою, а й показником.

- Як можна описати здорові й якісні сексуальні стосунки?

- Психологічно ми вже розібрали. Давайте тепер фізично. Статевий акт - це наявність тривалої твердої ерекції, яка дозволяє закінчити статевий акт. Для цього треба, щоб був притік крові, щоб член був удвічі більший ніж у стані спокою.

Взагалі є три статеві конституції. За сильної статевої конституції чоловік живе статевим життям до глибокої старості. Такі чоловіки живуть довше за інших і ведуть активне статеве життя. Найбільш старому моєму пацієнтові було 92 роки. У нього не вийшов статевий акт, то він прийшов до мене. За середньої статевої конституції - це у нас близько 90% чоловіків та жінок - для них нормально два-три статевих акти на тиждень.

Ще є класифікація за віком. Якщо пожартувати, то в чоловіка життя ділиться на дві половини. У першій згода жінки його радує, а в другій половині - лякає. А в Європі є правило трьох разів. Спочатку, до 20-30 років чоловік може три рази в день, потім три рази на тиждень, потім три рази на місяць, а потім три рази в рік, а в кінці - лише у мріях.

Психолог Наталя Підлісна розповіла, як почати будувати сімейні стосунки

Психолог Наталя Підлісна розповіла, як почати будувати сімейні стосунки

- Можна підсумувати, що здоровий секс - це сукупність власне здоров'я людини, сильного лібідо та кохання?

- Фізичного здоров'я, психологічного здоров'я та кохання. Якщо кохання немає, то такі сексуальні відносини бідні, довго не тривають і мають на меті тільки розрядку.

- Чи цікавляться українці, які вже давно у стосунках з одним партнером, як урізноманітнити своє сексуальне життя? Які ви даєте їм поради?

- Знаєте, якщо приходять пари - то це вже добре. Це значить, що у них є психологічна близькість. До речі, дружина виступає у ролі співтерапевта. І ефективність лікування таких пар набагато більша, ніж тих, що приходять по одному.

Серед пар, де є кохання, взаєморозуміння і психологічно нормальна сім'я, то там тільки у 14% трапляється порушення сексуальної функції. А якщо немає кохання - то більше 44%. Основою життя на Землі має бути кохання, тоді все буде добре.

Я думаю, що не варто відмовляти чоловікові, який принесе фалоімітатор, сексуальну білизну чи ще щось із секс-шопу

- До чого у сексі українці мають найбільший інтерес? Які уподобання є найбільш поширеними, а які моменти навпаки викликають несприйняття?

- Це все індивідуально. У нас є поняття - діапазон прийнятності ласк. Одному щось здається нормальним, іншому - ні. Якщо це приносе задоволення обом - то будь ласка, хай буде оральний секс чи якийсь інший.

- А чи бувають випадки, коли, наприклад, жінка скаржиться на якісь уподобання чоловіка у сексі, які їй не до душі? Наприклад, сексуальні іграшки?

- Для нашої сексуальної фантазії немає меж. Нехай їй іграшки не подобаються, але ж можна попросити спробувати. Як не сподобається, то не будемо використовувати. Але ж спробувати можна. Я думаю, що не варто відмовляти чоловікові, який принесе фалоімітатор, сексуальну білизну чи ще щось із секс-шопу. Адже ми пам'ятаємо, що перший статевий акт, коли жінка втрачає цнотливість, не завжди приносить їй задоволення, але ж потім це добре.

- Тож секс-шоп - хороший інструмент, щоб урізноманітними сексуальне життя?

- Так. Там не тільки ж фалоімітатори продаються. Є і сексуальна білизна, яка збуджує, є й іграшки, які сприяють лікуванню статевих розладів, коли немає чутливості, чи коли жінка не отримує оргазм. Там є спеціальні креми, мазі, які покращують сприйняття сексуального партнера. Є спеціальні парфуми з феромонами, які покращують статевий потяг.

- І це працює - парфуми з феромонами?

- Так, звичайно. Людина сприймає носом. Чоловічі феромони збуджують жінок, а жіночі - чоловіків. От наприклад, танці раніше були парні - вальс, танго, мазурка, фокстрот. Люди під час танцю збуджувалися, потіли, а з потом виділяються феромони. І люди відчували запах одне одного і розуміли, чи підходять одне одному. І була така хитрість: коли жінка збудилася, вона брала хусточку, протирала нею під пахвами, і тим платочком витирала піт з лоба своєму партнеру у танці. Той відчуває запах феромонів і вже нікуди від неї не дінеться. І те саме, до речі, робили і чоловіки, зокрема, і Казанова цим відомий.

- Давайте поговоримо про модну зараз тенденцію - про вумбілдінг (тренування м'язів тазового дна, в тому числі і вагінальних м'язів, - ред.).

- Будь ласка, розвивайте м'язи. Це дійсно добре. На Сході жінки займаються цим, щоб чоловіки нікуди більше не ходили на сторону. І в нас це є.

- Мені доводилося спостерігати за реакцією людей - як жінок, так і чоловіків. І її можна описати як зніяковіння змішане з огидою і несприйняттям. Чому на вашу думку таке ставлення до по суті тренування м'язів?

- Ось ви любите жаб чи мишей? А хтось їх любить. Не подобається - не треба, ніхто не змушує. Але я скажу, що тренування будь-яких м'язів, у тому числі м'язів піхви, це добре. Це покращує сексуальні відносини, це надає додаткової радості і різноманітності у сексуальні відносини.

- Які серед українців найпоширеніші міфи щодо сексу?

- Їх вистачає. Думають, що штамп у паспорті - секс на все життя. Міф, що чоловік завжди може і завжди хоче. І про жінку так само.

- Я, наприклад, була здивована, почувши одного разу, що під час сексу жінка відбирає енергію у чоловіка.

- Є така думка, але вона не характерна для нашого народу. Це думка східних народів, вони у це вірять. Я думаю, що це все байки для нас, у нас менталітет інший.

- Зараз тема сексу номінально перестала бути табу. Про нього і говорять, і показують. І фільми, і книги стають більш відвертими...

- А знаєте, чого араби, коли бачать нашу жінку, то їх аж трусить?

- Чого?

- А ви бачили їхніх жінок. Вони замотані, видно одні очі. І коли вони бачать трохи більше, то вже збуджуються. А у нас - це ж в інтернеті можна побачити все, що хочеш, - і сексуальність навпаки гальмує, а не збуджує. Коли є загальна доступність, то воно гальмує.

- Під час нашої розмови ви вже казали про відсутність адекватної сексуальної освіти в Україні. А які заходи треба вживати, щоб тема сексу перестала бути чимось соромним та незвіданим?

- Ще коли був Радянський союз, я як секстопатолог читав лекції в школах. А у планетарії у нас було товариство знання, де ми збирали 300-400 старшокласників і розказували їм, як жінка і чоловік мають ставитися одне до одного. Ми розказували про будову статевих органів, про фізіологію статевого акту, щоб вони розуміли і правильно поводилися.

Але сексуальне виховання повинно бути не тільки в школі, а й удома. Якщо дитина бачить, що татко на маму руку піднімає, то що б я йому не розказував, він буде робити теж саме. Треба особистим прикладом показувати, що сім'я - це свята справа. Куди б ти не пішов, ти прийдеш додому, бо це сім'я, де тебе чекає кохана людина, діти, внуки. І так повинно бути. І щасливі сім'ї живуть довше. А українська нація - вона велелюбна, це точно.

Розмовляла Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація