Відставка Абромавичуса роздратувала США

Відставка Абромавичуса роздратувала США

Фото: facebook.com/Валентин Наливайченко

Політик розповів про реакцію впливових американців на олігархічну корупцію в Україні.

Екс-глава СБУ, а нині лідер ГО "Антикорупційний рух" Валентин Наливайченко наразі проводить політичні консультації у Вашингтоні. Він вже зустрівся з екс-держсекретарем США Джеймсом Бейкером, віце-президентом Фонду Карнегі Ендрю Вейсом і сенатором Джоном МакКейном.

В інтерв'ю кореспонденту ТСН Наливайченко повідомив, що впливові американці роздратовані олігархічною корупцією в Україні та очікують жорсткої реакції правоохоронних органів і суспілства на ситуацію з відставкою міністра економіки Айвараса Абромавичуса.

- Пане Валентине, з чим Ви приїхали до Вашингтона? Яка мета візиту?

- Порядок денний - боротьба з корупцією. І висновок нашої дводенної роботи і в урядових колах, і в Конгресі, і з неурядовими організаціями, і з фондом Карнегі, з усіма, хто в Америці впливає і приймає рішення, що стосуються нашої держави, на жаль, - олігархічна корупція в нашій країні підриває підвалини нашої національної безпеки. Це висновок, який ми чули, як від сенатора Маккейна і аж до президента фонду Карнегі, неурядової організації. Цей висновок - дуже серйозний сигнал для української влади, і так, як ми бачили, - це навіть вже не розчарування в американських урядових і неурядових колах, а роздратування тим, що маючи зовнішнього агресора, внутрішній агресор зсередини роз'їдає державу, позбавляє Україну багатьох можливостей.

- Під час цього візиту у Вас була така розмова з Маккейном?

- Ця розмова була два дні тому, і він був на молитовному сніданку з президентом і його дружиною, і багатьма представниками американського політикуму, і в одному місці, в одному часі, ще раз повторив. І це особливо пов'язано з останніми випадками, коли знову олігархи від влади, тепер вже від фракції БПП, у корумпований спосіб намагаються отримати контроль, а фактично, гроші від українських державних монополій для власного збагачення. Все це вчергове викликало і підтвердило правильність висновків. Але разом і з тим підтвердило ключові вимоги до української влади: зупиніть корупцію, не дозволяйте красти з державних монополій гроші, вони потрібні економіці і українцям. Не чекайте, що міжнародна допомога буде з'являтися для того, щоб її знову розкрадали на офшорні компанії того самого Кононенка. Цьому має бути покладений край!

- Якою була реакція на звільнення міністра економіки Айвара Абромавичуса?

- Реакція вкрай роздратована. Можу сказати, що щойно ми були в Капітолії після молитовного сніданку, в офісі сенатора Дурбіна, інших впливових людей. По-перше, всі про це знають. Усі знають, чому це сталося, але всі чекають на тверду жорстку реакцію в Україні від правоохоронних органів і від громадянського суспільства.

- Вони мають якийсь рецепт?

- Рецепт тільки один: олігархи мають піти з влади. По-друге, всі державні монополії, всі державні підприємства мають пройти прозорий аудит і, заробляючи гроші, повертати їх або здавати їх у бюджет. І рецепт номер три: відділити бізнес від влади. Всі, хто до цього часу це поєднують: депутатський мандат - з бізнесом, міністерські портфелі - з банками комерційними тощо - мають бути негайно звільнені з посад і пройти антикорупційну перевірку, якщо працює у нас Національне антикорупційне бюро, і більше не бути у владі і не впливати на прийняття рішень.

- Говорили щось у високих кабінетах про нашу подальшу співпрацю з МВФ? Наскільки вона буде реальною, особливо після відставки Абромавичуса?

- Тут треба говорити такою мовою: ненажерливість українських корупціонерів у владі ставить під загрозу і міжнародну фінансову допомогу. При чому, прямою мовою кажуть, від самих кабінетів: "Ми ж виділяємо вам міжнародну допомогу". Невже ви думаєте, що використовуючи Віргінські острови, офшори ваші представники від влади зможуть заховати ці оборудки від нас? Про це відомо і фінансовим інститутам, і фінансовим розвідкам. Але крім того, що про це відомо, ніхто не збирається віддавати гроші, щоб їх розкрадали. Ніхто не збирається і я підтверджую - є така чітка вимога і від керівництва Сполучених Штатів, і від інших наших міжнародних партнерів - замініть генерального прокурора. Хочете підтримки - будь ласка, але зробіть ті речі, які вимагають, власне, самі українці, і які дають можливості та кращі перспективи самій Україні.

- Ми зараз повернемося до питання заміни генерального прокурора, але чи лунають конкретні імена від американської сторони, коли йдеться про корупцію в Україні?

- Не просто лунають. В американській уранішній пресі - New York Times, The Washington Post - є прізвище Кононенка як людини, яка причетна до корумпованих оборудок, яка змусила, в тому числі, й одного з міністрів піти з посади. Змусила ненажерливістю! Друге: генеральний прокурор України - аналогічно. І в пресі, і в американському істеблішменті він відомий як людина, яка має піти, оскільки немає результатів, покарань, повернень вкрадених грошей в Україну з жодної країни, де попередній режим ховав або з жодної країни, де зараз нинішня "офшорна" влада розкрадає гроші. Тому це ті ключові прізвища, які зараз лунають.

- Чи є якесь їхнє чітке бачення того, що в цій ситуації має зробити президент?

- Говорять про власне бачення того, що має зробити держава. Разом з тим, і ми громадська організація, що тут працює, говоримо про відповідальність кожного на своєму місці в Україні. Якщо це президент - це власне все, що стосується його повноважень, внесення кандидатур. Це і генеральний прокурор, і власна фракція - депутати там мають пройти антикорупційну перевірку, мають відповісти, мають бути усунені від тиску на уряд або здійснення бізнесу, перебуваючи у владі. Щодо уряду, то, безумовно, величезна надія, що він буде оновлений. Туди, якщо треба, зайдуть нові люди. Але молоді, які здатні проводити реформи, які є рішучими і які не були в жодному випадку корумпованими або причетними до корупції до цього. В цьому випадку є і підтримка, і розуміння. І третій пакет, який є для нас, для Антикорупційного руху, дуже важливим: ключові неурядові організації Сполучених Штатів і уряд спільні в тому, що антикорупційний порядок денний для України є питанням номер один. Як і саме розуміння внутрішньої агресії, як і боротьби з внутрішньою агресією. Прямо кажуть, і ми з цим висновком згодні: "Долаючи корупцію, ви стаєте сильнішими і більш боєздатними до зовнішньої агресії". В цьому є розуміння Національної безпеки, яке тут поділяють.

- Що говорять про оновлення уряду? Якісь конкретні прізвища? Конкретні посади? Чи йдеться про заміну прем'єра?

- Немає інтриг. З нами, неурядовою організацією, це не обговорюють. Говорять про те, щоб стати сильнішими, більше об'єднуватись громадянському суспільству, антикорупційним організаціям. Більше впливати на те, щоб пропонувати людей до влади - нових, дійсно здатних діяти, контролювати владу. А конкретні прізвища я загалом не чув.

- Давайте до Шокіна повернемося. Були розмови - і це джерела в прокурорських колах - про те, що взамін на відставку генерального прокурора американський уряд пропонує відкрити для України додаткову кредитну лінію в один мільярд доларів. Наскільки ці розмови все ще на часі, якщо вони взагалі мали місце?

- Так, можу підтвердити: чітке розуміння того, що фінансова допомога, яка виділялася, виділяється або виділятиметься не може розкрадатися. Друге ключове розуміння: для того, щоб не розкрадалася міжнародна допомога, має бути правосуддя, жорстке покарання, дія Генеральної прокуратури. А відтак, чіткий висновок, який ми тут (у Вашингтоні - НП) чуємо на всіх рівнях: генеральний прокурор має бути замінений. Не треба нікого дурити! Якщо немає результатів, якщо такі негативні наслідки, в тому числі і в тому, що стосується відмивання грошей з України, має бути заміна.

- Такі розмови відбуваються на рівні сенату, державного департаменту?

- На рівні уряду, на рівні законодавців, це сенат і конгрес. Дуже важливо для України не піти з порядку денного світової політики. Не піти, тому що в наших національних інтересах, щоб нам допомагали, щоб ми змогли повернути тимчасово окуповані території, щоб ми могли протидіяти агресору. Але не піти з порядку денного світової політичної еліти - означає змінитися, владі - не красти, відтак отримувати довіру і підтримку і в Сполучених Штатах, і в європейських країнах. Це те, що всередині неформальних розмов і неформального настрою.

Розмовляла кореспондент ТСН Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Наступна публікація