Я не зберігав гроші у Сбербанку Росії

Я не зберігав гроші у Сбербанку Росії

Фото: УНІАН

Одразу по прильоту з Грузії нардеп відповів на питання кореспондентів ТСН.

Третій день поспіль народний депутат Сергій Лещенко відповідає на питання про свою нову квартиру в елітній столичній новобудові. На піку скандалу нардеп разом з колегою Мустафою Найємом полетів на один день до Грузії, де відвідав конференцію та зустрівся з генсеком НАТО. Одразу по прильоту в аеропорту Лещенка зустріли кореспонденти ТСН та попросили відповісти на всі запитання щодо придбання, які виникли у громадськості. Лещенко розповів, чому інформація про його доходи не відповідає дійсності, що насправді робив у Сбербанку Росії та що думає про коментарі Мирослави Гонгадзе щодо чималої позики.

Фото: ТСН.ua
- Звідки взяли ці понад сім мільйонів гривень на квартиру, тому що навіть з'явилась інформація в ЗМІ від податкових агентів, що сумарний дохід за 18 років – ваш, Притули і Топольської – набагато менший, ніж вартість житла?

- По-перше, те, що оприлюднено, – це, звичайно, є злочин. Тому що розкриті персональні дані людей, які не давали на це жодного злочину, і це робилося разом з органами, які цю інформацію накопичують. Тобто держава практично підіграла цим людям, які ведуть цю інформаційну компанію, але я тут не бачу проблеми. Тому що відбувається маніпуляція. Відносно мене і Притули наведені дані по фізичним особам, але не наведені дані по суб'єктах підприємницької діяльності. Що стосується Топольської, то вона дуже відомий в Україні діджей, яка виступає багато за кордоном. І основний дохід отримує за кордоном. І відповідно в українські податкові органи він не потрапляє. Оскільки вона не є резидентом за українським податковим законодавством. От і все.

- Тобто, ваша дівчина Топольська податків від тих великих гонорарів, які отримує за кордоном, не сплачує?

- Вона платить за кордоном. Тому що є закон про уникнення подвійного оподаткування.

- Після цього квартирного скандалу, ви не шкодуєте, що придбали саме таке дороге і елітне житло?

- Насправді, ціна за метр в цій квартирі, якщо називати у гривні, то можливо, вона вражає. Але якщо називати у доларах, то люди які займаються цим питанням, вони розуміють, що ця ціна навіть нижча, ніж багато пропозицій на ринку. Що стосується розміру, то йдеться про те, що ця квартира буде студією музичною. От і все. Ви ж розумієте, що крім того, що там жити, там буде обладнане приміщення для студії.

- Чому все ж не купили дешевшу квартиру?

- Тому що ця ціна, яку вказано, вона вражає у гривневу еквіваленті, а якщо порахувати у доларах, то ця ціна, я думаю, є настільки прийнятною для багатьох, що люди інші, які цікавляться ринком нерухомості, вони, по-перше, були би здивовані, що вона є нижча від частих пропозицій на ринку. Тому вона не є тим, про що ви кажете.

- Але ви могли купити в іншому районі з таким самим метражем?

- Але, якщо ж можливість це зробити легальним способом, прозоро, ніхто ж не ховався. Ви кажете, начебто йдеться про якийсь злочинний умисел і ми повинні з цього виходити. Тоді як злочинного умислу немає. Більш того, я ж сам був автором закону про прозорість. Все робив прозоро. А у вас є такі певні упереджені запитання, але я не соромлюсь це коментувати. Немає проблеми з цим. Якщо все прозоро, все задекларовано і гроші на її придбання вони легально зароблені. Вони ж не отримані як хабар чи якийсь відкат. І за що цей відкат платити?

- Була також інформація у пресі, що ви свої заощадження на житло зберігали у Сбербанку Росії.

- На жаль, це неправда. У Сбербанку Росії я здійснив єдиний платіж до Пенсійного фонду, який робиться в розмірі одного десятого відсотка, який робиться в якості необхідного платежу, після чого цей платіж погашає нотаріус і починається оформлення. Власне кажучи, єдиний платіж він був до Пенсійного фонду на рахунок держказначейства в українському банку, який є суб'єктом українського банківського ринку. Платіж за квартиру не здійснювався за безготівковий рахунок.

- Де ви зберігали свої заощадження на житло?

- Вдома я їх не зберігав. Нормальні люди гроші вдома не зберігають, бо їх можуть завжди вкрасти. Для цього існують депозитні скриньки в банку.

- І це не Сбербанк Росії?

- Ні, в іншому банку. Чому ви взяли, що це був Сбербанк Росії, вас дезінформували. Тому що в додатковій угоді вказаний зовсім інший банк. Сбербанк Росії не мав до цього жодного відношення, окрім того, що через нього був здійснений платіж до Пенсійного фонду. Оскільки існували певні часові рамки, за які можна було зробить дуже швидко. Закінчувався банківський день. От і все.

Лещенко прокоментував інформацію про свої доходи

Лещенко прокоментував інформацію про свої доходи

- Дехто з народних депутатів вас назвали "альфонсом", бо ви взяли гроші у жінок. Чому не у чоловіків – у вас немає друзів, які могли би вам ці гроші позичити?

- Думаю, що це абсурдні звинувачення. Тому що квартира купується разом з близькою до мене людиною. Це все містить якийсь контекст незрозумілий. Він є нецивілізованим. Тому що люди, які будують родину, то вони її будують разом. І як можна взагалі казати "альфонс", якщо це передбачає зовсім інші цінності. Європейські цінності передбачають спільну участь в побудові сімейного життя. А що стосується грошей, які були взяті в якості займу, то ви знаєте, що я працював 15 років у відповідному виданні і у нас взаємовідносини з власником цього видання. У нас фактично є, як з членом родини. Не бачу тут проблеми. Це спроба просто створити якийсь навіть не ажіотаж, а просто атаку з метою дискредитації антикорупційних викриттів, які я здійснюю відносно людей, які ці антикорупційні викриття транслюють. От і все. У цьому полягає єдина причина, чому це робиться. Тому що вся моя діяльність вона є прозорою. Тому що якби я чогось боявся, я би ніколи не вносив такі закони.

- Чи читали коментар Мирослави Гонгадзе, яка трошки болісно відреагувало на те, що власниця "Укрправди" позичила вам 100 тисяч доларів?

- Я думаю, їм треба між собою з'ясувати відносини – от і все. Думаю, їй не до мене треба апелювати, а до людей, до яких вона має претензії.

- Ці гроші, які ви позичили – це безвідсоткова позика?

- Звичайно, фізична особа має право давати позику лише безвідсотково. Бо у нашому випадку вона має мати ліцензію на здійснення фінансової операції.

- Якою ще нерухомістю ви володієте?

- З'явилася неправдива інформація про Оболонь. У мене є ще одна квартира на 60 квадратів на Шулявці. І ще одна квартира радянська – вона родинна. Це не моя квартира.

- Ну, і ще раз, як зрозуміла, відмовлятися від цієї квартири ви не будете?

- Це позиція людини, яка порушує закон, або відчуває, що вчиняє неправомірні дії, тоді як моя поведінка є повністю прозорою і підкріплена як нормативними, так і фінансовими документами. Тому я думаю, що мета цього скандалу лише одна – люди, які є об'єктами моїх антикорупційних викриттів вони в такий спосіб намагаються дискредитувати антикорупційні викриття відносно себе. Я всю інформацію надам в НАБУ, який здійснює перевірку. Вони мають зробити висновок, бо цей орган є спеціалізований, який має здійснити цю перевірку.

- Коли будуть входини у квартиру?

- Ви ж там були. У мене таке ж враження, як у вас. Будинок ще будується. І ціна за метр тому й нижча від, наприклад, сусіднього будинку.

– Як ви домовлялись з Настею Топольською, вашою коханою, ви їй потім повернете її гроші, внесені за житло?

- Це наш сімейний бюджет.

Спілкувалася кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація