Кава перешкодить діабету

Захисна дія напою не пов'язана з кофеїном, а залежить від інших його компонентів.
Здоров’я 25 вересня, 2007, 15:21 935
Додати до обраного
Звичайна кава і кава без кофеїну перешкоджають розвитку цукрового діабету II типу.

Звичайна кава і кава без кофеїну перешкоджають розвитку цукрового діабету II типу, встановили учені з Університету Міннесоти.

До таких висновків дослідники прийшли після вивчення даних про 28 тисяч, які знаходяться в постменопаузі. Спостереження за учасницями дослідження - мешканками штату Айова - велося протягом 11 років.

Вчені з'ясували, що 14 тисяч жінок випивали від однієї до трьох чашок кави щодня, 2875 жінок - більше 6 чашок кави, 5554 жінки - 4-5 чашок кави, 6159 учасниць випивали менше однієї чашки або зовсім не вживали напій, що бадьорив.

Протягом 11 років у 1418 жінок розвинувся цукровий діабет II типу. Це захворювання, пов'язане зі зниженням чутливості клітин організму до гормону інсуліну, носить спадковий характер і, як правило, розвивається в зрілому віці.

З'ясувалося, що жінки, які щодня випивали більше 6 чашок кави (з кофеїном або без) на 22% рідше захворювали діабетом, ніж ті, хто зовсім не вживав кави. При споживанні 6 і більше чашок кави, що не містить кофеїну, цей показник ставав ще вищим: ризик цукрового діабету зменшувався на 33%. 

Таким чином, захисна дія напою не пов'язана з кофеїном, а залежить від інших його компонентів, повідомили дослідники. 

До складу кавового зерна входить безліч мінералів і інших речовин рослинного походження, і до певного моменту не зрозуміло, який саме компонент відповідає за сприятливий ефект, і який механізм його захисної дії. За однією з версій, ця речовина може захищати підшлункову залозу від дії несприятливих зовнішніх чинників, свідчать учені.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами УНІАН / ОГ
Побачили помилку - контрол+ентер
Здоров’я 25 вересня, 2007, 15:21 935
Додати до обраного
Всього коментарів: 0
Вибір редакції