Колядка "Тиха ніч, свята ніч" включена у список ЮНЕСКО

Колядка "Тиха ніч, свята ніч" включена у список ЮНЕСКО

Ілюстрація / Фото: happyny.com.ua

Колядка "Silent Night", яка відома в нас як "Тиха ніч, свята ніч", включена в список всесвітньої спадщини, як пісня, що внесла "значний вклад в збереження культурної різноманітності".

Різдвяна колядка "Тиха ніч, свята ніч" ("Silent Night") включена в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це було оголошено 22 березня на прес-конференції у Відні.

Відома різдвяна пісня внесла "значний вклад в збереження культурної різноманітності", повідомляють австрійські ЗМІ.

Знаменита пісня була написана 24 грудня 1818 р. в Різдвяний Святвечір в австрійському селі Оберндорф під Зальцбургом. Її текст написав священик церкви св. Миколая Йозеф Мор, а музику органіст Франц Грубер. Прем'єра гімну відбулася того ж дня на урочистій Різдвяній Літургії.

За однією з легенд, пісня, яку легко можна співати а-капела або під гітару, створювалася в поспіху, тому що миші прогризли міхи церковного органу.

Пісня широко поширилася по Європі, в німецьких церковних пісенних збірках вона з'явилася в 1831 р., причому в них значилося, що "автори тексту і музики невідомі". Авторство пісні вдалося остаточно встановити лише в 1854 р.

На початку XX ст. церква в Оберндорфі була зруйнована повінню. Нині на її місці споруджена невелика капличка, а в сусідньому будинку відкритий "Музей Тихої ночі". Найстаріша з авторських партитур (близько 1820 р.), що збереглися, зберігається в зальцбургському музеї "Кароліно-Августеум".

Читайте також:

ЮНЕСКО шоковане недбалим ставленням до архітектурних пам'яток Києва

Анонімні дослідники знайшли Атлантиду

На Арараті знайшли залишки Ковчега Ноя

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація