Прощання з Юрієм Іллєнком відбудеться в п'ятницю в Києві

Прощання з Юрієм Іллєнком, який помер 15 червня у себе на дачі в Прохорівці (Черкаська область), відбудеться у київському Будинку вчителя.

Прощання з видатним українським кінорежисером Юрієм Іллєнком відбудеться в п'ятницю, 18 червня, у київському Будинку вчителя. Поховають режисера в селі Прохорівка Черкаської області.

Прощання з Юрієм Іллєнком відбудеться у київському Будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) з 9 до 11:30.

Панахида відбудеться о 13:00 у Володимирському соборі (бульвар Шевченка, 20).

Юрій Іллєнко буде похований у селі Прохорівка Черкаської області.

Нагадаємо, що український кінорежисер і політичний діяч Юрій Іллєнко помер у вівторок 15 червня у віці 74 років. Тривалий час він хворів на рак.

Співчуття у зв'язку зі смертю Юрія Іллєнка висловив президент України Віктор Янукович.

Юрій Герасимович Іллєнко народився в 1936 році у Черкасах.

Роки війни разом з сім'єю провів в евакуації у Сибіру (батько був на фронті). У 1960 закінчив ВДІК.

Дебютував як оператор у фільмі Якова Сегеля "Прощайте, голуби" (1960). Працював на Ялтинській кіностудії, з 1963 - на кіностудії Довженка в Києві. Світову славу Іллєнку принесла операторська робота у фільмі Параджанова "Тіні забутих предків" (1964).

Сценарист, кінорежисер, актор, оператор, продюсер, Народний артист України 1987 р., Академік академії мистецтв України 1996 р., лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка 1991 р., а також Всесоюзного кінофестивалю в номінаціях Приз за операторську роботу і Приз за режисуру 1981 р., лауреат Канського кінофестивалю.

Серед видатних робіт Іллєнка – "Білий птах з чорною ознакою", "Свято печеної картоплі", " Легенда про княгиню Ольгу", "Лебедине озеро. Зона".

За документальний фільм про Сергія Параджанова "Параджанов. Партитура Христа до-мажор". 1994 р. отримав Диплом МКФ "Золотий витязь" в Югославії.

Завідував кафедрою кінорежисури в Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Фільм Іллєнка "Молитва за гетьмана Мазепу" був обраний для показу на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2003 р. Член ВО "Свобода"

Читайте також:

Помер патріарх українського кіно Юрій Іллєнко

У Москві поховали Андрія Вознесенського

Помер знаменитий письменник Мілорад Павич

Повʼязані теми:

Наступна публікація