У Єгипті археологи піднімають з-під землі другий "сонячний човен" фараона Хеопса

У Єгипті археологи піднімають з-під землі другий "сонячний човен" фараона Хеопса

У Єгипті археологи піднімають з-під землі другий "сонячний човен" фараона Хеопса

Вчені розкрили другий саркофаг, що знаходиться біля підніжжя піраміди Хеопса в районі Гіза в Каїрі.

Єгипетські і японські археологи розкрили першу плиту, саркофагу біля підніжжя найбільшої піраміди  - Хеопса в районі Гіза в Каїрі, що містить "сонячний човен", вік якого становить приблизно 4,5 тисячі років.

На церемонії зняття вапнякових плит з саркофага, який "чекав" свого часу майже 60 років, присутні десятки журналістів, науковців, дипломатів.

Два трикутних саркофага, кожен з яких був покритий 40-ка герметично прилеглими одна до одної вапняковими плитами, були виявлені ще в 1955 році в районі південної стіни піраміди Хеопса. Тоді розкрили один з них, дослідники побачили прекрасно збережений човен з ліванського кедра в розібраному стані. На те, щоб зібрати його  з 1224 деталей, пішло десять років, для цього реставратори використовували тільки дерев'яні кілки і канати.

Човен отримав назву "сонячний", оскільки, згідно з віруваннями давніх єгиптян, в потойбічному світі фараон повинен плавати в ньому по небесній гладі разом з богом сонця Ра. Мабуть, саме для цього човен і розмістили поруч з господарем при похованні.

У 1987 році вчені виявили за допомогою радара під землею ще один "сонячний човен", але другий саркофаг вирішено було не розкривати: на думку дослідників, його збереження значно гірше. З 2008 року вчені активно вивчали другий саркофаг, в тому числі і для пошуку способи консервації пам'ятника.

Розмір першої тури становлять приблизно 43 на 6 метрів. Осадка судна становила всього 1,5 метра, що дозволяло йому плавати по річці. На човні було дві каюти - на носі і в середині корпусу. Ним управляли десять пар веслярів. Вчені виявили, що деякі деталі судна зроблені не з ліванського кедра, а з єгипетської акації - імовірно, це сліди ремонту. На човні зберігся річковий мул.

Перше знайдене в піраміди Хеопса судно розміщено в "Музеї" Сонячної тури" недалеко від місця, де він був виявлений.

Читайте також:

Вчені знайшли 17 нових пірамід у Єгипті

Єгипетські фараони помирали від атеросклерозу

Науковці знайшли у Єгипті підземне місто з тисячорічною історією

У Єгипті розкопали 57 стародавніх гробниць

У Єгипті археологи піднімають з-під землі "сонячний човен" Хеопса

У Єгипті археологи піднімають з-під землі "сонячний човен" Хеопса

Повʼязані теми:

Наступна публікація