Хресному ходу УПЦ МП запропонують виголосити анафему Путіну

Хресному ходу УПЦ МП запропонують виголосити анафему Путіну

Фото: УНІАН

Активісти готуються блокувати процесію на входах до столиці.

На в'їздах до столиці збираються люди, які називають себе патріотами, що вирішили не пустити в Київ хресний хід, організований православною церквою Московського патріархату. Прихильники цієї конфесії із заходу і сходу крокують уже понад два тижні і вже знаходяться за кілька десятків кілометрів від столиці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ходою із іконами на шиях віряни крокують дві-три години на день. Проходять з десяток кілометрів, решту часу їдять, сплять, моляться. В тіні, із тарілками з наїдками – так проходить більша частина дня учасників цієї хресної ходи. "Ми живемо в Україні, тому ми маємо любити свою Україну, любити Матір Божу, любити Господа Бога", - кажуть учасники.

На підступах до Києва: хто і як планує зупинити колону хресної ходи

На підступах до Києва: хто і як планує зупинити колону хресної ходи

З журналістами ходоки тепер спілкуються обережно. Після того, як в юрбі були помічені портрет російського царя та георгіївські стрічки, за вірянами, які дають інтерв'ю, ретельно стежать старші. "Люди підтримують Бога. Це мирна хода, а те, шо у нас патріарх Кирило – а чому не питають, що Папа Римський сидить у Римі?", - кажуть вірні УПЦ МП. "Ви слухайте, як це офіційно представляється, тому що можна підійти до якоїсь несамовитої бабці – тут багато людей найрізноманітніших, з дуже різним інтелектуальним і психічним рівнем", - пояснюють журналістам.

Щоби не видавати рівень і настрої учасників ходи, їм узагалі заборонили говорити про будь-що, крім Бога. "У нас була ситуація, коли жінка вдягнула плащ, а там позаду – Партія регіонів, 2012 рік. То її змусили зняти цей плащ. Україна – понад усе", - кажуть учасники процесії.

"Геть московських попів!" та "Валіза, вокзал, Росія!" – новенькі плакати зі старими гаслами люди у камуфляжі розвішують на в'їздах до Києва. Там уже хочуть ставити намети. Колону з заходу чекають на Житомирській трасі. "Це представники секти КДБ йдуть, що ще тут незрозуміло?!", - пояснюють активісти.

На заваді протестувальникам стають поліція, нацгвардія та чиновники. Намети встановити не дозволяють, але й акцію не розганяють. Зустріч намічається гаряче. У Києві вже говорять про провокації: мовляв, наперед церковної процесії виставлять бабусь, а з глибини її щось полетить у активістів.

Зупиняти східну колону хресної ходи на іншому боці Києва вийшли не лише люди у камуфляжі, а й депутати міста Бориспіль. Напередодні на сесії міськради вони вирішили – у сам Бориспіль прихильників Московського патріархату не пустять. Кільцевою – хай ідуть, але з умовою. "От якщо вони стануть тут, оголосять анафему Путіну і його засудять, то я думаю, що ми їх пропустимо", - каже депутат Ярослав Годунок.

Зайти у столицю учасники хресного ходу планують за три дні.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація