Батьківщина-Мати зустріла 35-річний ювілей: чому не можна чіпати меча рекордсменки

Батьківщина-Мати зустріла 35-річний ювілей: чому не можна чіпати меча рекордсменки

Фото: facebook.com/warmuseum.kiev.ua

На монумент чекає процес декомунізації.

Пам'ятнику Батьківщині-Матері в Києві сьогодні, 9 травня, виповнилося 35 років. Вона з першого дня у центрі уваги – у книзі рекордів України та в світових рейтингах. Вона вища за Статую Свободи у Нью-Йорку і Христа Спасителя у Ріо-де-Жанейро. Вона досі залишається найвідомішим символом Києва.

Чи переживе радянський монумент процес декомунізації й чому не можна чіпати меча, ідеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Згадати всі секрети створення Батьківщини-Матері йдуть її творці. Скульптор Валерій Шевцов та інженер-зварювальник Ігор Лебедич не бачилися із десяток років. Але чудово пам'ятають, як їм доручили відповідальний проект. Автори розвінчують найпопулярніший міф – скульптуру такого масштабу неможливо ліпити з натурниці. Хоч ця легенда, кажуть, журналістам особливо полюбилась.

Дебати довкола скульптури тривали років десять. Спершу хотіли зробити Батьківщину-Матір зростом у 100 метрів і покрити щирим золотом – щоб видно було навіть з космосу. Але порахували – задорого, та й позолота була б недовговічною. А ще мало не вдягли українську матір у російський сарафан. Серед майже двох десятків варіантів проекту вибрали нинішній. А далі почали сперечатися, що вкласти у руки жінці – пальмову гілку, автомат, чашу чи дитину. Тепер же Батьківщина-Мати замахується мечем та дивиться в бік Москви.

Не просто вирішувалася навіть доля зачіски. Цілі комісії сказали: хай буде модною. Найбільше проблем було у пані з персами. У найкращих зварювальників вони ніяк не виходили об'ємними.

Якою бути Батьківщині-Матері, не вщухають розмови й нині. Радянський символ на щиті пообіцяли замінити на український герб. Розробники – не всі "за". Мовляв, призведе до руйнування усієї статуї. Та головний інженер-зварювальник обмовився, що конструкції зварили на віки. І від декомунізації скульптура не постраждає.

На догляд за скульптурою щороку з бюджету виділяють понад 30 млн грн.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Ганни Боки.

Монумент Батьківщина-Мати зустрічає свій 35 ювілей

Монумент Батьківщина-Мати зустрічає свій 35 ювілей

Повʼязані теми:

Наступна публікація