Через проблеми з квитанціями в Києві подовжили термін оплати за комуналку

Через проблеми з квитанціями в Києві подовжили термін оплати за комуналку

Фото: Київенерго

Поява нових єдиних платіжок виявилася фальстартом.

Зазвичай у середині місяця в столичному відділені Укрпошти не проштовхнутися, бо люди платять за комуналку. Але січень став винятком, бо тепер оплату за квитанціями "Головного інформаційно-обчислювального центру" не приймають, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Укрпошта забажала отримувати 1,5% комісії від суми платежу – це втричі більше, ніж було торік. У ГІОЦ нарікають, що навіть апетити комерційних банків удвічі менші. "Умови фінансові, які були запропоновані комунальним підприємствам з 1 січня, виходять за рамки наших економічних та фінансових можливостей", - пояснив директор комунального підприємства Віталій Козубський.

Киян спантеличили нові формати комунальних квитанцій

Киян спантеличили нові формати комунальних квитанцій

Натомість гендиректор Укрпошти має свої пояснення таким підрахункам. "З 1 січня була змінена мінімальна заробітна плата, тобто собівартість наших послуг також була збільшена. Тому ми не можемо оказувати услуги нижче упорядкованого рівня", - твердить Ігор Смілянський.

Киянам наразі радять платити комуналку в Ощадбанку, Приватбанку та через інтернет-ресурси, але пенсіонери все одно обурюються, бо для них це незручно. По-перше, не так багато з них володіють навичками розрахунків через комп'ютер і здоров'ями ходити по відділеннях банків. По-друге, звикли до зручності – отримати пенсію на пошті та одразу ж на місці сплатити комуналку. "В такому віці не знаємо, куди йти платити. Який інтернет – мені 80 років", - обурена одна з літніх киянок.

Також жителів столиці схвилювало нове оформлення платіжок: там прописано всі види комунальних послуг, але в графі для сплати немає належних даних. Як це розуміти і що робити – люди не знають. У мерії ж пояснюють, що трохи поквапилися з випуском квитанцій і не встигли домовитися зі всіма постачальниками послуг. "Це ознайомчий варіант, ознайомча модель для киян, але вона лише ознайомча. Сплачувати треба лише за утримання будинків та прибудинкової території, а також за послуги Київводоканалу", - пояснив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Винних у плутанині обіцяють покарати, а термін оплати подовжили до 25 січня.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація