Десятки шлагбаумів і паркан замість дороги: сусіди села на Київщині влаштували війни за проїзд

Десятки шлагбаумів і паркан замість дороги: сусіди села на Київщині влаштували війни за проїзд

По селу суцільні затори через перекриті дороги

Сусідські війни. Жителів села Петрівська Борщагівка, що в передмісті столиці, на два табори розділили дороги. Їх, власники приватних садиб почали перегороджувати шлагбаумами. А коли зайшлося про будівництво нової дороги, обгородили відведене під неї місце металевим парканом. Терпець у тих, хто не може викликати "швидку" і півгодини долає три кілометри до виїзду із села, урвався, йдеться в ТСН.19.30.

Поки малеча копає лопатками камінці в тому місці, де має бути дорога до їхнього дому, дорослі з'ясовують стосунки.

"Тут є вулиця комунальна, проходить повз ваші будинки, коли ми будувалися, ту був часний сектор", - каже мешканець району.

На зустріч з обуреними мешканцями новозведених багатоповерхівок приходять опоненти, власники приватних будинків. Два табори не поділили дороги. Відколи населення в селі побільшало, старожили вирішили боротися з людьми та машинами шлагбаумами. На сьогодні їх 38, усі видно на карті. І всі незаконні. Про це навіть відповідне рішення сільради є, з наказом демонтувати. Та цього приватники не дозволяють. За блокування транспортних комунікацій відкрили кримінальне провадження.

Та, кажуть місцеві, були готові з цим миритися, бо мали надію на нову дорогу. Вона передбачена генеральним планом і їх забудовник уже навіть знайшов на неї гроші.

Шлагбауми та паркан: жителі села в передмісті столиці розділились на два ворожі табори через дороги

Шлагбауми та паркан: жителі села в передмісті столиці розділились на два ворожі табори через дороги

"Це та дорога, що має йти повз багатоповерхові будинки. 600 м довжини і ми на Житомирській трасі. А ми змушені об'їжджати 3,5 км через все село кожен день. В селі затори, що проїхати неможливо", - кажуть місцеві.

Роботи вже майже розпочалися, та тут їх знову випередили приватники, встановили металевий паркан. Тепер 600 метрів до виїзду із села з одного боку - під шлагбаумом і заборонними знаками, з іншого з воротами, дуже схожими на ті, що вже більше року не відчиняють на сусідній вулиці. Хто встановив паркан, з'ясувати не вдається, двері відчиняє лише один домовласник. Каже, будувати тут дорогу небезпечно. Бо з одного боку леп, з іншого - газопровід. Без відповідних документів на будівництво траси попід власною хатою не погодиться.

"Громадські слухання. Це згідно закону має бути, потім - у відповідності до генерального плану зроблене. Проектна документація має пройти всі експертизи, затвердження, складений кошторис, розглянути фахівці, отримати всі дозволи", - каже власник будинку.

Тож тут воліють зробити парк. Із відповідним запитом уже звернулися до сільради. Та голова запевняє - це неможливо. Що без дороги в селі може статися соціальний колапс, голова розуміє. Тож, каже, уже віддав розпорядження підлеглим.

"Запросити працівників поліції із технікою нашою комунальною, виходити на місце і зносити незаконні огорожі", - каже голова.

А поки влада вирішує, як виконати власне ж рішення, люди по обидва боки шлагбаумів готують позови до суду і на владу, і на поліцію. Бо поступатися не збирається ніхто.

Повʼязані теми:

Наступна публікація