Епідемія падінь ліфтів у Києві: чиновник порадив, що робити і куди звертатися

Епідемія падінь ліфтів у Києві: чиновник порадив, що робити і куди звертатися

Прості кияни не завжди можуть порозумітися з ліфтерами щодо цієї проблеми.

Жителі одразу кількох районів Києва заявили про падіння підіймачів у своїх під'їздах. Ліфтери запевняють, що це звичайне явище, тож для хвилювання причин немає, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Прості кияни в будинках із застарілими ліфтами такої думки не поділяють і намагаються взагалі не користуватися небезпечними пристроями. Анастасія була в ліфті з 3-річним сином, коли кабінка почала стрімко падати. Ліфтер, який лагодив підіймач, на побажання журналістів "доброго дня" відповів: "До побачення!". Він вимагав піти та не заважати йому працювати. "Нам же наказали: щойно ви з'являєтеся – одразу поліцію", - пояснив він.

Небезпечні підйомники: кияни заявили про часті падіння ліфтів у під'їздах

Небезпечні підйомники: кияни заявили про часті падіння ліфтів у під'їздах

У Дарницькому районі проблеми з падінням ліфтів є в будинках, яким лише 11 років і термін експлуатації підйомників там ні до чого. Ліфтери, що прибули на виклики, звинуватили в проблемі самих людей. "Ви вигадуєте, ви бігали по ліфту. Ліфтер, який вийшов з кабіни сказав: нічого, так може бути, і так повинно бути", - кажуть мешканці будинку. Керівник відділу нагляду за підйомними спорудами Володимир Ілляшенко каже, що причини подібних випадків можуть бути різними. "Можливо, це результат поганого технічного обслуговування. Можливо, щось в електроніці", - припускає він.

Ілляшенко пояснює, що при падінні кабінки основним ступенем захисту є підпори, які висуваються, якщо швидкість підіймача більша допустимої норми. Коли ж ліфт зупиниться, головним є – не панікувати. "Не намагайтеся самим відчиняти двері чи вилазити з кабіни ліфта", - наголошує фахівець. Якщо робота ліфтерів пожильців не задовольняє, чиновник радить звернутися з колективною заявою до державної служби з питань праці. Тоді наглядачі проведуть перевірку та навіть можуть скласти адмінпротокол на недобросовісного механіка.

Тим часом медики-терапевти кажуть, що подібні обриви, навіть коли спрацьовує аварійне гальмування та непоправного вдається уникнути, шкідливі для здоров'я, бо є стресом. А якщо постраждалий має захворювання серцево-судинної системи, то пережите потрясіння може спровокувати інсульт та інфаркт.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація