Кияни оберуть собі лікарів

Кияни оберуть собі лікарів

Пацієнти визначатимуть, у кого лікуватимуться. / Фото: ТСН.ua

Лікарі змагаються за пацієнтів.

З 1 по 30 вересня кияни повинні будуть обрати собі терапевта або педіатра, які з часом перетворяться на сімейних лікарів. Так у столиці реалізують медичну реформу.

На початку вересня всім киянам потрібно буде з паспортом прийти в свою поліклініку і вибрати лікаря. Його зарплатня буде залежати саме від кількості пацієнтів, повідомляють Вести.

Щоби пацієнти робили усвідомлений вибір, у кожній поліклініці біля реєстратури висітиме стенд з короткою інформацією про лікарів, їх фото, а також анкети, які треба заповнити.

Електронний реєстр пацієнтів, який створюється паралельно, дозволить в подальшому призначати лікування навіть тим пацієнтам, які оберуть терапевта у поліклініці, що знаходиться за межами їх району.

Щоправда, у багатьох поліклініках вибирати особливо немає з кого, тому вибір пацієнта може бути радше формальністю. А коли вибір і є, то лікарі можуть користуватися з незнання пацієнтів.

"Прийшла на прийом до лікаря в поліклініку на Хмельницького, а мені з ходу анкету, мовляв, підпишіть. Я підписала і тільки потім з'ясувала, що тепер буду ходити тільки до цього лікаря. В принципі вона мене влаштовує, так що не сперечалася", - розповіла киянка Марина.

Минулого року вже була одна спроба провести такі вибори, але майже ніхто не відгукнувся. Міська влада сподівається цього разу на успіх. У міському відділі охорони переконують, що в поліклініках, де вже почалася реформа, зарплата лікарів зросла на 1-1,5 тис. грн.

Нагадаємо, що українці зловживають самолікуванням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація