Київську школу проінспектував учитель з Британії. Що найбільше шокувало іноземця

Київську школу проінспектував учитель з Британії. Що найбільше шокувало іноземця

Фото: ТСН.ua

Міністр освіти Лілія Гриневич погодилася долучитися до інспекції.

На запрошення журналістки програми ТСН.Тиждень Галини Сергеєвої учитель історії Грем Макквін із Великої Британії провів експеримент та проінспектував звичайну київську школу №316. Більше того, слідкувати за мандрівкою європейського педагога погодилася міністр освіти України Лілія Гриневич.

Перше, чим вражений вчитель з Британії, – звісткою, що школи мають номери та не мають індивідуальних назв. Він налаштований бачити в усьому позитив, тому одразу як дитина радіє кущам хризантем на подвір'ї.

"І хоча тут усі ці панельні блоки часів 90-х, ти заходиш і бачиш ці квіти, і це означає – хтось піклується про цю школу", – пояснює Грем Макквін.

В Англії загалом шаленіють від квітів та садівництва, і вірять, що дитина має зростати серед красивого.

Іноземного колегу зустрічають директорка та вчителька англійської. Спочатку йому показують поробки до дня осені, а потім – довгі ряді дипломів що прикрашають стіни. І хоча в Європі такого днем з вогнем не побачиш, там – в основному дитячі малюнки, Грем інтелігентно посміхається.

У класі молодшої школи Грем здивований зовнішнім виглядом учнів – вони "при параді": краватки в хлопців та білі банти в дівчат. 30 дітей сидять, не ворухнувшись, і це ще зовсім малеча.

Грем бачить виправлення вчителя в зошиті учня червоною пастою. Пояснює, що в Британії подібне роблять зеленою пастою чи олівцем. А ще практикують, коли учні перевіряють виконані завдання один в одного.

Наступним ділом Грема ведуть у шкільний музей, тут це головна гордість – національне вбрання, шевченківські хатки та довгі ряди книжок за скляними вітринами.

"Ми називаємо таке – архів. У нас ви не побачити шкіл, які б мали музеї. Ви можете піти в музей в якомусь іншому місці", – зазначає британець.

Грем безуспішно намагається заговорити до когось з учнів англійською. Чому українські діти вчать мову ледве не з першого класу, а говорити можуть одиниці – загадка для всієї Європи. Можливо, тому що не говорять один з одним на уроках англійської?!

У коридорі, неподалік музею, Грем раптом натикається на двох дівчат – це чергові в синьо-жовтих галстуках. Вони слідкують, аби коридорами не бігали діти.

А ще вчителя з Британії вразила зарплата українських вчителів. Молодий спеціаліст, який приходить на роботу після вишу, отримує близько 2 тисяч гривень. Це приблизно 60 фунтів стерлінгів. Грем перепитує, чи це платня на тиждень. Коли ж чує, що на місяць, то стриманий англієць не може приховати своїх емоцій.

"Я був вражений вчительською зарплатнею. Та тим, скільки учнів припадає на одного вчителя", – говорить Грем.

Що така оплата є ледь не основною причиною в занепаді престижу вчительської професії і рівня освіти, підтверджує і міністр Лілія Гриневич, яка ламає старі схеми. Правда, повільніше, ніж хотілося б. Бо хоч з нового року вчительська зарплатня має зрости, це все ж далеко від європейської запоруки успішної школи – зарплатня вчителя має бути в півтора разу більша за середню по місту.

Більше подробиць про те, як відбувалася інспекція школи, дивіться на відео.

Зарплати та навчання: що і чому шокувало англійського вчителя у звичайній київській школі

Зарплати та навчання: що і чому шокувало англійського вчителя у звичайній київській школі

Повʼязані теми:

Наступна публікація