Концерт оркестру "Народжені вільними" на Майдані подарує світову музичну прем'єру

Концерт оркестру "Народжені вільними" на Майдані подарує світову музичну прем'єру

Концерт оркестру "Народжені вільними" на Майдані подарує світову музичну прем'єру

Молоді українські музиканти вперше виконають "Небесного щедрика".

Завершальною окрасою святкування Дня Незалежності має стати концерт симфонічного оркестру "Народжені вільними" під керівництвом диригента Кирила Карабиця. Він складається з ровесників України, яких розшукували по філармоніях, консерваторіях і музичних коллективах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Музиканти зайняли свої місця і почали готуватися до виступу більше ніж за годину до його початку. Вони помітно хвилювалися, хоча протягом дня провели кілька репетицій. Унікальність оркестру в тому, що він повністю складається з музикантів, які народилися в рік, коли Україна здобула Незалежність – у 1991 році. Їм усім по 25.

Оркестр ровесників незалежності підготував музичний подарунок українцям

Оркестр ровесників незалежності  підготував музичний подарунок українцям

Організатори зібрали музикантів з усіх куточків України. У людей, які до цього не знали один одного, було трохи більше тижня для того, аби зігратися та оркестр зазвучав як одне ціле. Вже на головному Майдані країни, зізнаються, відчули хвилювання. Там прийшло усвідомлення, наскільки все ж це відповідальний момент.

Диригує оркестром зірка – Кирило Карабиць. Він найкращий молодий диригент світу за версією Королівської музичної спілки. Працює музичним керівником німецької національної спілки. Карабиць разом з режисером Сергієм Проскурнею цей проект задумали вже давно. І дуже переживали, аби все вийшло.

Складність була саме в тому, аби зібрати 80 ровесників України в одному місті і в один час. Карабиць заспокоює музикантів – каже, що не так важливо зіграти без помарки, як насолодитися самим процесом. Бо це – символічне дійство, а не виступ-іспит на якість виконання.

У фіналі концерту організатори обіцяють світову прем'єру твору українського композитора Івана Небесного "Небесний щедрик".

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація