На Майдані під прапорами України та Білорусі вшанували пам'ять Павла Шеремета

На Майдані під прапорами України та Білорусі вшанували пам'ять Павла Шеремета

Фото: Reuters

Журналісти називають убивство колеги загрозою для всієї професії.

На столичному Майдані Незалежності вшанували пам'ять журналіста Павла Шеремета, якого було вбито вранці внаслідок вибуху саморобної бомби під днищем машини, котрою той їхав на роботу. На акцію на головній площі України зібралися земляки-білоруси, колеги та просто пересічні кияни, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вона почалася о 19:00 годині. Жодних урочистостей не було – люди просто приходили з прапорами України та Білорусі, квітами, портретами Шеремета і лампадками. До слова ставали колеги загиблого та просто бажаючі. Представники білоруської діаспори назвали Майдан символічним місцем, на котрому належить вшановувати героїв, які поклали своє життя за свободу.

На Майдані Незалежності вшановують пам’ять вбитого журналіста Павла Шеремета

На Майдані Незалежності вшановують пам’ять вбитого журналіста Павла Шеремета

Українські журналісти не приховують свого шоку від злочину. Та кажуть, що вбивство Шеремета є загрозою для всієї професії. "Я насправді вважаю, що якщо ми миримося із тиском, який здійснюється щодня у менш кривавих формах, то зрештою воно приводить до такого, що сталося сьогодні з Павлом", - заявив журналіст і телеведучий Андрій Куликов.

Новина про смерть Павла Шеремета приголомшила не тільки Україну, а й світ. Співчуття рідним та колегам журналіста висловили посольство Сполучених Штатів в Україні, представництво Європейського Союзу в нашій державі. Шокуючою назвав цю звістку міністр закордонних справ Литви Лінас Лінк'явічус. Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт розцінив убивство, як атаку на свободу засобів масової інформації. Усі - в один голос закликали належно розслідувати злочин і покарати злочинців. "Вбивство Павла Шеремета – прикра атака на свободу слова і безпеку журналістів. Необхідне повне розслідування, щоб притягнути до відповідальності винних", - зауважив Аграмунт.

Пам'ять Павла Шеремета вшановували і в медіахабі, що знаходиться поруч із офісом "Української правди". Туди приходили не лише колеги загиблого, а й просто знайомі, представники білоруської діаспори. У книзі пам'яті, яка лежала між білоруським і українським прапорами, люди писали слова вдячності журналісту та висловлювали співчуття рідним та знайомим загиблого.

Громадянська дружина Павла Шеремета Олена Притула кілька годин провела у Шевченківському відділку поліції. Адже саме їй належало авто, що вибухнуло. Лише близько 19:15 вона полишила приміщення правоохоронців. Притулу супроводжувала надана їй охорона та друзі. Жодних коментарів вона не дала – її близькі завчасно попросили журналістів не турбувати жінку.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Шеремет

Повʼязані теми:

Наступна публікація