Обурені київські таксисти збираються протестувати проти Uber

Обурені київські таксисти збираються протестувати проти Uber

Київські таксисти у четвер, 25 лютого, проведуть мітинг / Фото: УНІАН

Вони заявляють, що норми роботи сервісу суперечать українському законодавству.

Київські таксисти у четвер, 25 лютого, проведуть мітинг під Київською міською державною адміністрацією з вимогами визнати таксі міським пасажирським транспортом, а також пояснити позицію київської влади щодо запуску в Києві онлайн-сервісу із замовлення таксі  Uber.

Про це заявив голова правління громадської організації "Українська таксомоторна організація" Андрій Антонюк, передає УНІАН.

"Ми закликаємо громадськість і таксистів під'їхати завтра під мерію і підтримати нашу акцію. Це мирна акція, щоб передати наші вимоги Віталію Володимировичу (Кличку - ред.) і київській владі", - сказав Антонюк.

Він заявив, що мера будуть просити визнати таксі міським пасажирським транспортом, а також "підтвердити слова про наповнення міського бюджету прекрасною іноземною компанією в цифрах і документально".

Антонюк вважає, що норми роботи сервісу Uber суперечать українському законодавству, а його запуск призведе до скорочення надходжень до міського бюджету. За його словами, для запуску свого ресурсу компанія не здійснюватиме жодних капітальних інвестицій в Україні, формуватиме нові робочі місця і працюватиме над підвищенням якості пасажироперевезень.

Водночас власник компанії "Еліт-Таксі" Олександр Круліковський побоюється, що запуск  Uber в Києві зробить нерентабельною діяльність легальних перевізників, що неминуче призведе до тінізації ринку.

"Хотілося б, щоб мер пояснив, яким чином наповнюватиметься бюджет у разі виходу на ринок однієї з найбільших міжнародних компаній, і чи готовий мер до того, що за його сприяння, а фактично - лобіювання цієї компанії, легальним перевезенням доведеться піти в тінь", - сказав Круліковський.

Крім цього, Антонюк, посилаючись на наявні у нього дані Державної фіскальної служби, повідомив, що за останні кілька років податкові надходження від надання послуг таксі скоротилися майже в 1,5 рази - до 26 млн грн у 2015 році проти 40 млн у 2013 році.

Він додав, що за надання офіційної інформації про запуск сервісу Über в Україні організація виплатить винагороду в 10 тис. грн.

Нагадаємо, у світі відбулися протести проти сервісу Über. Зокрема, у Лондоні в акції взяли участь близько 8 тисяч водіїв. Вони на кілька годин заблокували одну з головних вулиць міста Вайтхолл. До протестів приєдналися їхні колеги з Франції та Бельгії. У Монреалі таксисти перекрили дорогу навколо аеропорту. Кілька годин доступ до аеропорту був затруднений.

У Франції невдоволені таксисти вважають, що сервіс забирає їхній заробіток. Щоби привернути до себе увагу, тисячі водіїв запалили шини на дорогах та перекрили траси на під'їздах до аеропортів у Парижі, Бордо та Марселі.

Uber був заснований в американському Сан-Франциско ще у 2009 році. За допомогою сервісу на мобільному телефоні або на сайті замовник може зарезервувати авто з водієм і відстежити його переміщення до зазначеного пункту, а оплату провести за допомогою банківської карти. Водієм Uber може стати рядовий автолюбитель, який має власний транспортний засіб – для цього треба пройти реєстрацію на офіційному сайті. Наразі сервіс працює в більш ніж 57 країнах світу. У державах ЄС таксисти сервісу не мають ліцензій і зазвичай їхні тарифи менші інших компаній-перевізників, а тому діяльність компанії може не відповідати вимогам закону. Крім цього, мобільний додаток Uber критикували за доступ до закритої інформації, зокрема до SMS.

Повʼязані теми:

Наступна публікація