Під Києвом реконструювали бій УПА з німцями

Під Києвом реконструювали бій УПА з німцями

Фото: YouTube

Військова реконструкція повернулася до української столиці.

Під Києвом, уперше від початку війни на сході, зібралися військові реконструктори. Повноцінний бій для глядачів вони покажуть у Пирогові завтра, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За сценарієм, загін УПА хитрощами заманив ворога в засідку і знищив його. Побитий і знесилений 16-річний повстанець, який потрапив у полон, веде німецький загін у ліс. Його примушують показати табір Української повстанської армії.

Натомість хлопець виводить ворога прямісінько у засідку. Партизани зустрічають німців гарматою і щільним вогнем з рушниць. Німці підтягують до лісу два кулемети і готові перейти у наступ. Амбітний і трохи нахабний унтер-офіцер підганяє своїх бійців.

Але гармата українців стріляє ще кілька разів – і воякам Вермахту, яким пощастило залишитися живими, доводиться здатися. Унтер-офіцер намагається утекти до лісу, але отримує від лісових братів у щелепу, у живіт і затихає. Саме так, у боях, переконують реконструктори, бійці УПА і здобували зброю.

"УПА я відтворюю з 2009 року. Багато нового для себе відкрив. У 2014 році поїхав на схід допомагати нашим хлопцям", - розповів один із учасників реконструкції.

Під Києвом реконструюють бій УПА та німців

Під Києвом реконструюють бій УПА та німців

Тут немає бійців Червоної Армії. І, як жартують учасники цього бою, цей сценарій можуть не зрозуміти ті, хто виріс на старих радянських фільмах про війну. Але реконструктори вирішили відтворити хоча б один із тисяч боїв, які з німецькими окупантами провела УПА.

"Наше завдання – в умовах діючої війни сьогодні показати історію, як воно було колись. Показати війну, наскільки вона жахлива. Власне, наше гасло – ніколи знову – ми хочемо показати, чому саме", - пояснюють учасники дійства.

За останніх 75 років тактика війни суттєво не змінилася, переконують реконструктори. Окупанти, як і сьогодні, так і раніше, захопивши територію України передусім будують блокпости. З'явилася нова зброя, але бійці, як і під час Другої світової, ховаються в окопах і так само неохоче йдуть в атаку. І 75 років тому, і сьогодні всі хочуть жити.

Реконструкція – це така собі історична гра, але й вона показує, що всі війни колись закінчуються. Ворогуючі народи миряться, або хоча б примирюються. Залишається лише біль, біль за загиблими, яких ніхто нам не поверне.

Раніше онук воїна УПА і герой АТО дав прогноз розвитку війни на ДонбасіЛегендарний боєць "Правого сектору" з позивним "Да Вінчі" вважає, що перемир'я не триватиме довго. "Воно закінчиться нашими втратами і великим кровопролиттям", - прогнозує боєць, якого побратими дуже шанують за виявлені якості характеру.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація