Поліцейські кинули в автозаки та відвезли до суду активістів, яких мали відпустити на волю

Активістів та добровольців АТО підозрюють у вбивстві міліціонерів у Києві минулого року.

У активістів, яких звунувачують у вбивстві міліціонерів, о 8-й годині суботи, 1 жовтня, сплив термін запобіжного заходу - два місяці утримання під вартою. Після цього часу утримання їх під вартою стає незаконним.

Проте перед цим правоохоронці вивезли активістів у невідомому напрямку, повідомляє кореспондент ТСН Іван Гребенюк.

На той момент адвокат підозрюваних Андрій Мамалига повідомив ТСН, що не знає, де перебувають його підзахисні. Він назвав це викраденням.

Так званим народним месникам суд не продовжив тримання під вартою

Так званим народним месникам суд не продовжив тримання під вартою

Напередодні, 30 вересня, одну з підозрюваних, Вікторію Завіруху, за станом здоровя відвезли до лікарні під конвоєм. Двох інших підозрюваних - Андрія Романюка та Євгена Кошелюка - відправили до Лук'янівського СІЗО.

Сьогодні зранку, починаючи з 6-ї години, і біля лікарні, і біля Лук'янівського СІЗО чергували активісти, очікуючи, коли всіх затриманих випустять на волю.

Проте усіх трьох затриманих правоохоронці вивезли з місць утримання в автозаках у невідомому напрямку. Активісти, які зібралися біля будівель, намагалися чинити опір правоохоронцям, сталися бійки з поліцією.

На відео, знятому активістами, видно автомобіль правоохоронців, який заїжджає на територію лікарні, щоб забрати Завіруху.

Обережно! На відео міститься ненормативна лексика!

Після цього активісти почали їздити від суду до суду по всьому Києву, шукаючи активістів. Нарешті їх локалізували в Апеляційному суді на Солом'янці, біля якого помітили посилену охорону. Спочатку на місці було близько сотні правоохоронців. Пізніше прибула підмога, тепер суд охороняють близько 200 правоохоронців.

Нардеп Ігор Луценко прибув до суду, де зміг дістатися до затриманих. За його словами, поліція наполягає на участі Завірухи у судовому засіданні, незважаючи на її погане самопочуття.

Віта Завіруха / Фото: Ігор Луценко/Facebook

Наразі журналістів не пропускають до суду, тож вони пишуть заяви до поліції про неправомірні дії правоохоронців, які перешкоджають доступу преси.

Ігор Луценко зазначив, що затримання арештованих, термін тримання котрих сплив, знову в порядку ст. 208 КПК є незаконним. Також нардеп виклав відео із Завірухою. Дівчина лежить на лавці, плаче та благає про допомогу. Вона повідомляє, що їй сильно болить живіт. Поряд стоять люди, схожі на медичних працівників, але нічого не роблять.

Як повідомляє Громадське, перед судом збираються представники різних організацій, зокрема, націоналістичної організації С14, п'ятеро представниць якої намгалися потрапити до будівлі суду, перелізши через паркан. Однак їм на заваді стали правоохоронці. Після цього відбулися сутички між представниками С14 і поліцією, але нікого не затримали.

 

Апеляційний суд Києва розпочав екстренне засідання щодо обрання запобіжного заходу п'ятьом підозрюваним у вбивстві двох міліціонерів.  Ще двоє підозрюваних - Данила Ситников та Микола Мнищенко - перебували під домашнім арештом. Їх у залі суду наразі немає.

"Поки йдуть підготовчі процесуальні дії. Підозрювані затримані слідчими за новими підозрами. Після вчинення процесуальних дій буде здійснено судовий розгляд. Ці дії зараз виконуються з ними окремо", – розказав Громадському перед початком засідання адвокат родин загиблих міліціонерів Олександр Позняк.

Нардеп Ігор Луценко раніше повідомляв, що суд розглядав питання про відвід суддів у нарадчій кімнаті. Пізніше у засіданні було зроблено технічну перерву для того, щоб покликати захисників підозрюваних, яких увесь цей час не було у залі суду.

Нагадаємо, вбивство міліціонерів у Києві сталося в ніч проти 4 травня. Двоє міліціонерів загинули, троє потрапили до лікарні з пораненнями.

За версією МВС, 4 травня близько 01:30 у Деснянському районі столиці невідомі в масках, погрожуючи зброєю, напали на автозаправну станцію. Зловмисники поранили в руку працівника АЗС та забрали з каси 823 грн. Під час переслідування підозрюваних двоє співробітників полку міліції спеціального призначення загинули, троє правоохоронців потрапили до лікарні.

Підозрюваними у злочині стали Віта Завіруха, Андрій Романюк, Микола Мнищенко, Євген Кошелюк та Данила Ситник. Всі вони, включаючи дівчину, були активістами Майдану, а потім брали участь добровольцями в АТО у складі батальйонів "Айдар", "Азов", "Шахтарськ".

Повʼязані теми:

Наступна публікація