Скандальні каштани-підробки на Хрещатику всохли

Дерева сорту "Бріоті" коштували 430 євро у 2013 році.

Скандальні "каштани Бріоті" на Хрещатику всохли і стоять голі: близько 70% саджанців гіркокаштану, що були у 2013 році "в урочистій обстановці" посаджені за участі очільників міста доживають останні дні.

Про це повідомляє еколог Олександр Соколенко у Facebook.

Решта 30% виглядають трохи краще, але так само перебувають у незадовільному стані, додав він. Крім того, деякі екземпляри повторно зацвіли, що є аномалією розвитку та свідчить про виснаження дерев.

"Зазвичай повторне цвітіння передує загибелі гіркокаштанів. За іронією долі, саджанці навпроти Київради перебувають у найгіршому стані, тут не збереглося практично жодного живого дерева", - наголосив Соколенко.

Він також додав, що ТОВ "Професійний садівник", яке за посередництва ПП "ЕдМарліс" у 2013 році замість гібридів "Бріоті" передало Києву саджанці звичайного білого гіркокаштану, мало за рішенням суду замінити дефектний посадковий матеріал, але цього не зробило.

"Загалом, зеленбудівці переплатили на закупівлі скандальних саджанців значну суму. Кожен саджанець коштував місту понад 4 тисячі гривень, у той самий час, у рік закупівлі тих таки каштанів, комерційні підприємства, розташовані поблизу Києва, пропонували саджанці гіркокаштану білого такого самого розміру та віку за 700-800 гривень, а саджанці гібриду "Бріоті", яких так і не дочекався Хрещатик, за 900-1200 гривень", - наголосив еколог.

У травні 2013 року екологи заявили, що на Хрещатику замість заявлених каштанів "Бріоті", стійких до молі, у квітні того року висадили звичайні кінські каштани білого кольору. Справді, відповідно до результатів експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду імені Фоміна, із 289-ти каштанів лише два виявились сорту "Бріоті". Ці саджанці-підробки коштували Києву 430 євро за одну рослину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація