ТСН побачила, як МАФи-наливайки легко "відбиваються" від перевірок на якість алкоголю

ТСН побачила, як МАФи-наливайки легко "відбиваються" від перевірок на якість алкоголю

Фото: Національна поліція України

Закон на боці продавців, а не перевіряльників, тому довести навіть очевидні порушення дуже непросто.

У столиці МАФИ-наливайки працюють із порушенням усіх мислимих норм продажу алкогольних напоїв. Це з'ясувалося, коли внаслідок масових отруєнь неякісною горілкою хвиля перевірок нарешті докотилася до Києва, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перевіряльники знаходили алкоголь у пакетах і в тарі без жодної української літери чи акцизного знака. Продавці кажуть, що скарг ніколи не було, а чеки та сертифікати відповідності покупці не просять. Не цікавляться покупці й ліцензіями на продаж спиртного, тому вони можуть висіти просто прострочені. Власники крамниць пояснюють відсутність актуального дозволу в куточку споживача тим, що його вкрадуть, а напої в пластиковій тарі без розпізнавальних знаків називають дегустаційними наборами від перевірених виробників.

У столиці почалась перевірка МАФів-розливайок

У столиці почалась перевірка МАФів-розливайок

Фахівці кажуть, що продавці мають повне право не надавати документів, якщо про перевірку не було попереджено завчасно. "Нам треба попереджати суб'єктів господарювання про те, що ми виходимо на перевірки. Це в якійсь мірі обмежує наші функції", - зізнається представник керівництва Держпродспоживслужби України Лілія Старенко. "Закон про основні засади державного нагляду ніхто не відміняв. Усі дії, які не прописані в цьому законі, є корупційні діяння, ніхто з державних службовців не піде", - доповнює колегу Дмитро Дерев'янко.

Тож єдиний вихід зараз – це індивідуальні звернення і скарги громадян. Щоправда, для цього треба мати чек і медичний висновок, який засвідчить заподіяну алкоголем шкоду. Та й перевірять зрештою тільки той конкретний продукт, на який скаржиться споживач. Тому все, що можуть чиновники і активісти, це волати до совісті продавців і відповідальності споживачів. Обидва фактори діють слабко.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація