У Києві правоохоронці намагалися затримати перехожих із касками на голові

У Києві правоохоронці намагалися затримати перехожих із касками на голові

Щоб не постраждати, символіку Євромайдану краще зняти і одягати на мітингах

Правозахисники радять не ходити у центрі столиці поодинці.

У центрі Києва людей, які йшли вулицею з касками на голові, намагалися затримати правоохоронці. Часом родичі заарештованих, яких підозрюють в участі в масових заворушеннях на Грушевського 19 січня, скаржаться, що на їхніх чоловіків і синів перед затриманням нападали невідомі в цивільному або ж молодики спортивної статури, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Відео, де чоловіки у міліційній формі намагаються затримати кількох перехожих, зняли приголомшені співробітники одного з офісів. Видно, що на людях є каски, такі, як носять прихильники Євромайдану. Досі невідомо за що хотіли затримати чоловіків, хто вони, куди і звідки йшли. Штовханина між ними і правоохоронцями тривала кілька хвилин. Відбити чоловіка від міліції спочатку намагалася смілива жінка, згодом, як чути з коментарів, - підбіг народний депутат. Лише після цього правоохоронці відійшли.

А ось деякі люди своїх родичів додому так і не дочекалися. Артур Ковальчук, Дмитро Москалець і Юхим Дишкант поверталися з Майдану. Дорогою, за кілька метрів від будинку, на них напали спортивні хлопці. Хлопців звинуватили в участі в масових безладах і наступного ж дня призначили два місяці арешту. Зараз друзі й родичі намагаються зібрати якнайбільше свідчень, що хлопці весь час були на Майдані, слухали виступи зі сцени і спілкувались із земляками. Артур Ковальчук і Дмитро Москалець родом із Рівненщини, вчилися в одному університеті. Із портретами заарештованих друзі ходять Майданом і просять відгукнутися свідків, які підтвердять, що хлопці нічого лихого того дня не робили.

Хлопців можуть засудити щонайменше на вісім років. Родичі вважають, що їх звинуватили безпідставно і сподіваються, що Апеляційний суд випустить їх із під-арешту.

Так само під ранок двадцятого січня далеко від Майдану невідомі в цивільному затримали шістьох студентів театрального інституту. Нині четверо з них перебувають під домашнім арештом, двоє – в Лукʼянівському слідчому ізоляторі.

Мама одного із них каже, що на хлопців напали зненацька. Мама пояснює, те що відбувається в центрі Києва, хлопців цікавило професійно, бо вони - майбутні режисери і актори, того вечора на Майдані знімали і аж ніяк не провокували масові сутички.

Правозахисник Павло Скала пояснює, хто може нападати і бити людей із символікою, яка виказує прихильників Євромайдану. Він стверджує, що в міліції, особливо у оперативних підрозділів, є легальна агентурна мережа, яка перебуває на зв'язку. Більшість цих людей мають кримінальне минуле або є людьми, які скоюють злочини і водночас виконують вказівки міліціонерів для того, щоб продовжувати свої дії і не потрапляти в тюрму.

Щоб не постраждати, у центрі Києва правозахисник радить не ходити поодинці. Також він радить телефонувати родичам або друзям щогодини і повідомляти про місцеперебування. Символіку, яка може свідчити про ваші настрої і політичні вподобання, наприклад стрічки, слід прибрати зі свого одягу й авто, а вдягати їх лише на демонстраціях.

У столичному управлінні внутрішніх справ із приводу нападів і затримань людей на вулицях Києва, телефоном прояснили, що відкрито кримінальне провадження, тому до райвідділків для зʼясування обставин доправляють людей. Якщо правопорушень за ними не зафіксовано, то відпускають. А коли хтось має претензії до правоохоронців під час затримання, то радять звертатися до прокуратури.

Правоохоронці намагались затримати людей з каскою на голові

Правоохоронці намагались затримати людей з каскою на голові

Нагадаємо, що раніше правоохоронці затримали 32 людини за участь у масових заворушеннях

Кореспондент ТСН Оксана Щербина.

Повʼязані теми:

Наступна публікація