У Києві розшукують спалений автобус "Беркута" та славнозвісний водомет для музею Майдану

У Києві розшукують спалений автобус "Беркута" та славнозвісний водомет для музею Майдану

Експонати для музею Майдану шукають у приватних колекціях / Фото: УНІАН

У розпал Майдану лише четверо добровольців збирали речі для майбутнього музею.

У Києві почали шукати спалений автобус "Беркута", перший водомет і жовто-блакитне піаніно "Україна".

Як йдеться в сюжеті ТСН.19:30, у столиці створюють музей Майдану та музей свободи. Офіційної назви чи адреси ще немає. Але найважче, виявляється, зібрати експонати. Артефакти під час зачистки згрібали у смітник та розтягли у приватні колекції.

Центр народної культури музей Івана Гончара приймає експонати на складі. У розпал Майдану лише четверо добровольців збирали речі для майбутнього музею. Ігор один із них.

"Можна дивуватися наскільки люди сподівалися, що це їх захистить. Мені вдалося найти такий щит зі слідами фарби", - каже Ігор.

Ігор жаліється, що із комунальниками не знайшли спільну мову. Ті послали музейників на полігон. Тепер розклеює листівки, сподіваючись на приватних осіб.

У столиці створюють музей Майдану

У столиці створюють музей Майдану

Головний експонат Майдану "Йолку" ніхто не прихопив, проте вона у розібраному стані. Багатотонні каркаси сюди не помістилися. 

"Зараз ми займаємося пошуком, де знаходиться водомет, де спалений бронетранспортер, де каркаси автомобілів, бо виявляється, що вони частково знаходиться за Києвом на приватних майданчиках", - каже доброволець.

Легендарне піаніно з Майдану вже за океаном. Американці з музею терору в Техасі встигли забрати його собі. Нічого немає й від Героїв Небесної Сотні. Тому Ігор сподівається на родичів.

Крім того, у Києві створюють Музей Свободи. Натепер готові понад дві сотні відео та аудіо історій у часовому проміжку "від розгону - до втечі Януковича".  Розмістити те, що відрізняє Україну від інших пострадянських країн,  хочуть в Українському домі. 

Нагадаємо, Євромайдан отримав премію імені Валенси.

Повʼязані теми:

Наступна публікація