Власник київського замку Річарда 13 років добивався дозволу його відремонтувати

Власник київського замку Річарда 13 років добивався дозволу його відремонтувати

Будівлю планують відремонтувати за три роки.

Власники найвідомішого будинку в центрі Києва замок Річарда-Левове серце, якому виповнилося 111 років, отримали дозвіл на його реставрацію. Домовитися зі столичною владою про ремонт американський господар замку намагався ще з початку двохтисячних. Загалом, двері будівлі зачинені вже три десятиріччя, йдеться в ТСН.16.45.

Він здіймається над Андріївським узвозом сьогодні, як і сторіччя тому. Так званий замок Річарда-Левове серце справжня фортеця. До реконструкції Андріївського тут були сходи, нові ще не збудували, тому до будівлю можна зайти лише скориставшись драбиною.

Всередині на ТСН чекає сюрприз. Замість історичних інтер'єрів сучасні написи і сліди від радянської проводки. Хаотичні і безсистемні.

Середньовічною назвою замок початку двадцятого сторіччя завдячує поету Некрасову, який жартома охрестив будівлю - на честь єврея Річарда, який тут жив з часів першої світової.

Власне історичного у замку Річарда лишились тільки стіни. Ось вона так звана київська жовта цегла. А нагорі – штукатурка, а потім іще й синя фарба. Така була брутальна радянська реконструкція у 80-х.

Замок Ричарда Левове Серце таки відремонтують

Замок Ричарда Левове Серце таки відремонтують

До того, як радянська влада намагалась зробити з Річарда готель, над інтер'єрами замку працювали мешканці комуналок.

"Тут були комунальні квартири. Тут жили люди довгий час. Кожен переробляв інтер'єр в своєму стилі. А потім він ще пережив реконструкцію", - розповідає директор фірми-реставратора Тетяна. 

У двотисячних Ричарда придбав заможний Юрій. Американський бізнесмен, виходець з України, заплатив за будівлю місту мільйон доларів у дві тисячі першому. Мерія обіцяла допомогти з усіма документами. І оформити дозволи на реставрацію максимум за рік.

"Ми витратили 13 років тільки на те, щоб оформити дозвільну документацію",- каже Тетяна.

"Бюрократія – звичайно. Це приховувати не доводиться", - це вже зізнання начальника управління Міністерства культури. Каже, аби розпочати будівництво потрібно зібрати сотні підписів під десятками документів. Процес розтягується на десятиріччя.

Деяким власникам така бюрократія тільки на руку. Так сталося із чотирма будинками на іншій вулиці у центрі столиці, Пушкінській. Садиба Михельсона руйнується - господарі розробляють проект нових багатоповерхівок.

Річарду нові метри прибудовувати не планують. Навіть зносять старі. Цього місяця розібрали радянську новобудову, яка руйнувала стіни замку.

"Річард, яким він є зараз, і паспорт фасадів – вони ідентичні. Не будуть змінюватись ні вікна, ні перекриття. Тут будуть розміщені 10 квартир, які ми будемо здавати в оренду", - каже Тетяна.

Вид із квартир, каже Тетяна, вартий багаторічної тяганини. Річард дивиться на увесь Київ - згори.

Якщо не буде перепон з боку контролюючих органів, реставрувати замок Річарда обіцяють за три роки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація