Власники "Дарниці" хочуть змусити людей втретє заплатити за ті самі квартири

Власники "Дарниці" хочуть змусити людей втретє заплатити за ті самі квартири

Власники "Дарниці" хочуть змусити людей втретє заплатити за ті самі квартири

Мешканці будинку, які колись працювали у фармфірмі, вже двічі заплатили за житло – і все одно можуть опинитися на вулиці.

Власники столичної фармацевтичної фірми "Дарниця" вже втретє змушують своїх колишніх працівників заплатити за квартири, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Люди розповідають, що будинок на Новодарницькій, 6 для них ще 91-го року почала зводити держава. Проте добудували вони його за власні кошти, бо державні з приходом у 1995-тому нового директора "Дарниці" - Володимира Загорія - кудись зникли. Та попри це вже 18 років вони ходять по судах щодня, щоб не опинитися на вулиці.

Серед тих, хто вже багато років бореться за своє житло, Віта Бишенко та її мама – колишня працівниця "Дарниці". Жінка розповідає, що відразу після заселення з'ясувалося - директор "Дарниці" Володимир Загорій незаконно приватизував будинок. Тож він змусив власників квартир укласти з підприємством договір купівлі-продажу і вже вдруге купити власні квартири – але за ринковою ціною.

"Або ви підписуєте договори купівлі-продажу, або ми забираємо у вас квартири і звільняємо з роботи", - пригадує Віта умови, які поствило керівництво фірми.

За новим договором за квартири необхідно було сплатити майже 40 тисяч гривень - на той момент майже 20 тисяч доларів. Страх залишитися без житла й роботи змусив людей віддати останні гроші, каже Віта. Те, що люди сплатили повну вартість своїх квартир, визнав суд. І він так само зобов'язав "Дарницю" надати мешканцям квартир довідки про повну сплату ринкової вартості квартири. Утім, керівництво фармфірми рішення суду не виконало, та ще й оскаржило. Потім незаконно змінило умови угоди купівлі-продажу квартир і заявило – вони мали на увазі суму в доларах США, і нарахували борг, що зростає разом із курсом валюти.

Власники фірми "Дарниця" вже втретє змушують своїх колишніх працівників заплатити за квартири

Власники фірми "Дарниця" вже втретє змушують своїх колишніх працівників заплатити за квартири

За 18 років справа мешканців будинку пройшла суди всіх інстанцій. Змінилися десятки слідчих та адвокатів. Один із захисників - Сергій Нечитайло - загинув у 2001-му за загадкових обставин.

Із 2013-го року на посадових осіб "Дарниці" відкрито шість кримінальних проваджень. Згодом їх об'єднали в одне. Слідчі, що ведуть справу, скаржаться, що власники фармфірми – Володимир Загорій та його син, нардеп Гліб Загорій – не з'являються на допити.

ТСН додзвонилася до нардепа, однак він не захотів розмовляти з журналістами.

Попереду ще рішення Верховного суду України. Він постановить, чи будуть мешканці будинку на Новодарницькій, 6 уже втретє платити за свої квартири.

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Повʼязані теми:

Наступна публікація