Як пройшов Хресний хід у Києві: металошукачі, перекриті вулиці, тисяч прочан і поліцейських

Завдяки посиленним заходам безпеки хід вібдувся мирно.

Щоб Хресна хода за мир була справді мирною - спокою не мали понад п'ять тисяч правоохоронців. Серед особливостей свята шанувальників Московського патріархату також перекриті вулиці, металошукачі і найвищий ступінь терористичної загрози у столиці. До місця молебню можна було пройти лише після обшуків. Підозрілі предмети правоохоронці відбирали. Силовики розповідають, що провокацій очікували як від прихильників, так і противників церкви-організаторки. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Сьома ранку, околиця столиці. Тут ночували прочани, що прийшли в Київ із Заходу. Хтось досипає, хтось снідає. Після молебню прочан розсаджують у автобуси.

Із цього моменту Хресна хода перетворюється на Хресну їзду. Заради безпеки більшість автобусів маневрує об'їзними вуличками. Кінцева - примусово спорожнена Європейська площа. Вірян висаджують і показово вишиковують у різних кінцях площі, аби дві ходи, Східна та Західна, таки зустрілися за розкладом.

Ідилію дещо зіпсували противники Московського патріархату. Одиницям вдалося пронести з собою протестні плакати і влаштувати невеличку акцію.

Орендовані автобуси з номерами більшості регіонів - єдиний цивільний транспорт, який пускали до центру Києва. Його перекрила поліція, вулиці загородили сітками. Жителі столиці, які йшли або на роботу, або на молитву, мусили пройти через металошукачі.

Глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе нагадує - про особливий режим у центрі столиці попереджали заздалегідь. На вулицях сьогодні було понад п'ять тисяч силовиків. На Володимирській гірці і на околицях іще й своя охорона - церковна.

"У зв'язку з оперативною ситуацією, яка у нас є, з загрозою, яка у нас є, будуть дуже жорсткі заходи. І ось хлопці оглядають усіх. Мобілізовані близько 30 рамок, через які проходять люди. Будемо цілий день забезпечувати правопорядок", - каже Деканоїдзе.

Не минулося сьогодні і без атрибутів та закликів, через які хресний хід і знеславився. Харків'янка Любов з образами Бога і російського царя розмірковує про своє.

"Наша країна православна, адже Росія почалася з України. Ось з цього місця почалося все. Це ж наша, єдина Росія наша. Ми єдина країна. Не потрібно нам воювати, навіть сваритися не потрібно", - каже вона.

В очікувані провокацій: як у Києві пройшла колона хресного ходу

В очікувані провокацій: як у Києві пройшла колона хресного ходу

Так чи інакше - молитва минула мирно. Віряни кажуть,що виконали свій обов'язок перед Богом.

"Який день - це описати не можливо! Це треба побути в Хресному ході, поспілкуватися з духівниками, треба відчути, це не можна передати словом", - каже одна з них.

Попереду ще молитовний вечір. Із Володимирської гірки майже десятитисячна колона прочан рушила новим хресним ходом - до Печерської Лаври. Хоча цей відрізок дався не всім. Відомий намісник святині, до якої всі пішли, звернув на третині шляху. Каже - аби обігнати ходу, бо має зустріти її першим. Молитимуться в Лаврі до пізнього вечора.

Як повідомлялося раніше, всеукраїнський хресний хід стартував на сході України від 3 липня зі Свято-Успенської Святогірської лаври, а на заході України – 9 липня через Свято-Успенської Почаївської лаври.

Також відомо, що Харківська єпархія Української православної церкви Московського патріархату проводила "хресний хід за мир" у Харкові. Як інформували місцеві видання, у місті частково був обмежений рух транспорту. У соцмережах з'явилися фото із ходи, на яких видно, що, окрім церковних символів, учасники несуть георгіївські стрічки та значки із зображенням Миколи II.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація