Як у Києві Uber запускали. Водії та журналісти протестували новий сервіс таксі

Як у Києві Uber запускали. Водії та журналісти протестували новий сервіс таксі

Фото: Reuters

Перші автіки на мапі Києва в Uber з'явилися близько 12:30.

30 червня у Києві в тестовому режимі нарешті запустили Uber - сервіс замовлення таксі, на який так довго чекали українці.

Uber має свої переваги над більшістю служб, які діють в Україні, адже компанія перевіряє своїх водіїв та їхні машини, після чого видає їм ліцензію на перевезення, яку у разі порушення правил водій легко втрачає.

ТСН.ua на собі перевірив новий сервіс. Перші автіки на мапі з'явилися близько 12:30. Саме тоді ми і викликали наш перший Uber. Для того, щоб скористуватися сервісом потрібно завантажити програму на свій смартфон із Play Market або Apple Store.

Фото: ТСН.ua

Програма визначає ваше місцезнаходження і показує його на мапі голубою цяточкою. Одночасно ви можете бачити, чи є неподалік від вас автівки, водії яких користуються Uber.

Фото: ТСН.ua

Для замовлення таксі треба обрати місце відправлення та кінцеву адресу. Ми їздили від свого центрального офісу на вулицю Еспланадну, 10.

Фото: ТСН.ua

Щоправда, спершу ми помилилися адресою, тож перше замовлення скасували. Система запитала нас - чому?

Фото: ТСН.ua

Санкцій за скасування замовлення немає. Від системи надійшла відповідь: "Зрозуміло! Дякуємо за відгук". Програма взагалі виглядає "френдлі".

Фото: ТСН.ua

Після підтвердження адреси замовлення система одразу показала, що час прибуття найближчого доступного таксі - 2 хвилини.

Фото: ТСН.ua

Наше замовлення прийняв водій на ім'я Андрій. У додатку розміщено його фото і вказано рейтинг.

Фото: ТСН.ua

Також є контактний номер водія, тож у разі необхідності йому можна написати смс або ж подзвонити, що ми і зробили. Телефоном Андрій повідомив, що прибуде навіть швидше - за півхвилини. Що і зробив. А програма тим часом повідомила, що наш Uber прибуває.

Фото: ТСН.ua

Що ж швидкість подачі дійсно вражає. Автомобіль відповідав заявленому - Chevrolet Aveo. І нарікань не викликав. Водій Андрій також на своє фото схожий (на скріншотах обличчя приховано на прохання водія).

Зазначимо, що ще під час замовлення система показує приблизний тариф. У нашому випадку він склав 46-54 грн. Натиснувши на нього, можна передивитися подробиці. Так, наш тариф складався з подачі (25 грн) плюс 4,5 грн за кожний кілометр, а також ще по 40 копійок за кожну хвилину у дорозі.

Фото: ТСН.ua

Відлік часу починається з того моменту, як ви сідаєте у машину і водій натискає на відповідну кнопку у своїй версії додатку.

Після нескладних підрахунків, стає зрозуміло, що за розрахованим додатком тарифом він давав нам на дорогу 20 хвилин. Насправді ж дорога зайняла ледь не півгодини. Але це й не дивно - їхали центром Києва, який постійно стоїть у заторах. Тож варто пам'ятати, що в Uber за час у заторах сплачує пасажир.

Щоправда, цього разу наша подорож була безкоштовною. У рамках програми з популяризації додатка усі поїздки в Uber до 3 липня включно будуть безкоштовними. Крім того, в Uber діє система бонусів для залучення нових клієнтів - ви можете запросити своїх друзів скористатися Uber з вашим промо-кодом, який вам надає додаток. У такому разі і для вашого друга, і для вас одна поїздка (вартістю до 70 грн) буде безкоштовною.

Фото: ТСН.ua

До речі, якщо ви раптом візуально не орієнтуєтеся у маршруті подорожі і не довіряєте водієві, то завжди зможете простежити за рухом у мапі програми.

Фото: ТСН.ua

У згорнутому вигляді програма все одно контролює поїздку.

Фото: ТСН.ua

Коли подорож добігає кінця, водій повідомляє про це системі через свій додаток. Відлік часу зупиняється, а з вашої банківської картки, зареєстрованої у додатку, списується кінцева вартість поїздки.

Фото: ТСН.ua

Після цього у додатку можна оцінити якість надання послуг за п'ятизірковою шкалою, а за бажанням уточнити, що саме сподобалося (манера водіння, чистота тощо), і навіть написати відгук водієві через кнопку "Сказати дякую". До речі, водій також може вас оцінювати.

Фото: ТСН.ua

Примітно, що поки що доступних автівок в Uber не так вже й багато. За словами Андрія, у Києві небагато його колег виявили бажання працювати з ним. Принаймні в одному зі списків, де він реєструвався на зустрічах з представниками компанії, він бачив не більше трьох десятків водіїв.

Андрій і сам зараз тестує цю систему і лише за деякий час зможе вирішити, чи вартий Uber того, щоб ним користуватися. Основним аргументом тут має стати дохід – гроші водіям компанія виплачуватиме кожного тижня.

Водії Uber не можуть приймати готівку як розрахунок за поїздку. За порушення цього правила їх можуть позбавити ліцензії. Тим не менш чайові водієві вітаються. Водночас Uber не створює обмежень для водіїв і вони можуть одночасно приймати виклики через інші служби таксі, отримуючи "живі" гроші за замовлення.

Під час тестової поїздки також з'ясувалися кілька особливостей у роботі додатку, які можут створити труднощі. По-перше, Uber використовує навігатор, який надає не актуальні дані про завантаження доріг, а також запізно показує водієві кінцеву точку маршруту клієнта - вже тоді, коли пасажир сів у авто й запустився відлік часу. За словами Андрія, зручніше було б заздалегідь знати, куди треба буде їхати.

До речі, одним із перших клієнтів Uber став мер Віталій Кличко, який дуже радів запуску компанії в Києві.

Кличко розповів, чому радіє появі Uber в Україні

Кличко розповів, чому радіє появі Uber в Україні

"Ми прагнемо залучати у столицю інноваційні проекти, зокрема, і в автомобільних перевезеннях. Сьогодні Uber – міжнародна компанія, що швидко розвивається і надає онлайн-сервіс у більш як 450 містах світу. З приходом Uber до Києва у користувачів додатку, які звикли до його послуг в Лондоні, Парижі та інших містах, з'явиться можливість так само зручно та з комфортом пересуватися Києвом", – сказав мер під час презентації запуску сервісу в столиці.

Кличко наголосив, що сервіс Uber буде надавати більше гарантій безпеки пасажирам, бо у компанії високі вимоги до водіїв, що надають послуги. Крім того, запуск Uber, який працюватиме "чисто", зробить бізнес прозорим та легальним.

Ну що ж, дуже на це сподіваємося.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація