Журналісти викрили корупційну схему столичного митника на десятки мільйонів гривень

Журналісти викрили корупційну схему столичного митника на десятки мільйонів гривень

Журналісти викрили корупційну схему столичного митника на десятки мільйонів гривень

Фото: Гроші

Вартість товарів навмисно занижували заради прибутку. 

Журналісти програми "Гроші" викрили родинну корупційну схему київського митника Сергія Тупальського, через яку бюджет недоотримує десятки мільйонів гривень.

На найбільшому митному посту "Столичний", який очолює Тупальський, щоденно розмитнюють сотні багатотонних вантажівок. Товар зі всього світу тут оформлюють брокерські контори - посередники між постачальниками й покупцями. Одне із найуспішніших у цій справі підприємств - "Тріумф-СВ" - тільки за цей рік оформило майже 5 тисяч вантажів. Цікаво, що букви у назві аналогічні ініціалам керівника митного пункту Тупальського. Засноване підприємство "Тріумф-СВ" рідним братом столичного митника Олександром. При цьому, інший засновник і керівник - також брат начальника митниці, щоправда двоюрідний - Олексій Лапоухов.

Розташована фірма буквально за кілька метрів від поста "Столичного". Як "Гроші" довідались у податковій, бурхливу діяльність на цьому посту "Тріумф-СВ" розпочав у серпні 2015-го року - саме тоді, коли на "Столичний" прийшов новий керівник Тупальський. Сам чиновник на камеру заперечив, що має бізнес.

"У мене немає бізнесу. Особисто у мене немає", - заявив митник.

Три роки тому Сергій Тупальський тоді підполковник СБУ із багаторічним досвідом боротьби з контрабандою, після звільнення зі спецслужби розпочинав свою тріумфальну митну кар'єру.

"ТРІУМФальна" кар’єра простого митника: Гроші викривають митну аферу

"ТРІУМФальна" кар’єра простого митника: Гроші викривають митну аферу

Саме коли він очолив митний пост "Святошин", на початку 2015-го, фірма "Тріумф-СВ" розпочала активну брокерську діяльність. За 8 місяців фірма рідного брата очільника митниці оформлює на "Святошині" сотні тонн імпортного краму. Експерти кажуть, що його вартість було умисно і значно знижено, через що бюджет недоотримав десятки мільйонів.

"Гроші" змогли зазирнути у податкові реєстри. Аналізуючи клієнтів "Тріумфу-СВ" журналісти помітили, що фірми "Телбот" і "Трикер" десятками оформлювали послуги з перевезення грузів, і, як правило, в один і той самий день. Обидві контори, як з'ясувалось, зареєстровані в одній будівлі у Києві, а працюють у них по одній-дві особи. Всі ознаки фіктивності підтвердив фахівець.

"Це фірми-одноденки, створені спеціально для митних експортних імпортних операцій, які місяць попрацювали, їх закривають, документи скидають. Відкривають нову. Усе", - розповів колишній митник Володимир Орлов.

У серпні 2015-го, коли Тупальський перейшов на пост "Столичний", туди ж перебрався "Тріумф-СВ", і головним її замовником стає фірма-привид з Одеси – "АСТП". Минулого року році АСТП за допомогою родини "тріумфаторів" оформлює понад тисячу вантажів.

Показово і те, що серед постачальників майже жодного виробника, усе - посередники: це чергова ознака брудних схем. Наприклад, сантехніку з Турції та Європи до України везе фірма з Панами – "Балтекс Кепитал". В офіційному реєстрі Панами вказано, що її директор - Хав'єр Рив'єра Фернандез. Одночасно він є номінальним власником або керівником ще майже п'яти десятків аналогічних фірм.

Із контрабандистами мали б боротися самі митники, втім їх у випадку "Тріумфу" це ніби не обходить. Саме тому "Балтекс Кепітал" та аналогічні контори, передусім чеські Momant a.s. та UKRPROM-servis, пов'язані між собою, і до сьогодні безперешкодно завозять за допомогою "Тріумфу" тисячі тонн вантажів. Акрилові ванни, котли, умивальники, біде, унітази, душові кабіни, крани та іншу сантехніку.

Афери просто грандіозні. У грудні 2015-го "Тріумф" оформив для АСТП вантаж газових котлів. У той самий день АСТП продав, а фактично просто переоформив котли на ТОВ "Євро-трейд ЛТД" - по 12 тисяч гривень за штуку. У магазинах такі продають по 20 тисяч.

Умивальники завозять й одразу перепродають по 475 гривень, а у мережу вони потрапляють по 6500. І таких прикладів журналісти знайшли безліч. Подекуди реальну митну вартість зменшують навіть у п'ять разів. Бізнес процвітає: у 2016-му фірма "Тріумф-СВ" Тупальського оформила вже майже 5 тисяч вантажів. Це десятки мільйонів гривен тіньових прибутків. І десятки мільйонів гривень збитків для злиденного бюджету країни.

Про те, як будуються тріумфальні схеми, пояснив митник із досвідом.

"Є митна центральна база даних, де чітко вказані ціни подібних або аналогічних товарів. Митник дивиться, який рівень цих товарів і, якщо підприємства не надало певних документів для підтвердження митної вартості, він повинен скорегувати митну вартість. Якщо він її не скорегував з якихось причин, він може на це закрити очі", - пояснив Орлов.

Загалом через схему заниженої вартості державний бюджет недоотримує сотні мільйонів, проте процвітають самі митники, які дозволяють декларувати товар за заниженою ціною.

Тупальский мешкає у елітній новобудові, при цьому, якщо вірити декларації, живе на зарплатню приблизно у 6,5 тисячі гривень. На камеру він запевняє, що квартира – його дружини. На неї ж записаний і маєток Тупальської у Крюковщині під Києвом.

Тупальський підтвердив, що в нього є брат Олександр, але запевнив, що він займається бізнесом, не пов'язаним із митницею.

"Ніяких фірм, у ніяких фірмах він не фігурує, ніяким бізнесом з зовнішньоекономічною діяльністю він не пов'язаний. І я теж. Я - державний службовець", - сказав столичний митник.

Нагадаємо, 28 вересня 2016 року, прокуратурою Київської області спільно зі співробітниками УВБ ГУ ДФС у Київський області викрито групу рекетирів-митників, які організували схему поборів за безперешкодне розмитнення товарів, внаслідок таких протиправних дій їх щомісячний заробіток сягав близько 100 тисячі доларів США.

Одного з керівників Київської обласної митниці взяли під варту з можливістю внесення застави у розмірі 2 млн грн. Чиновник брав участь у злочинній схемі по вимаганню неправомірної вигоди за безперешкодне розмитнення товарів

Повʼязані теми:

Наступна публікація