Морква покращує роботу легенів

Сира морква визнана одним із найкорисніших продуктів. Вчені з'ясували, що вона містить бета-каротин, який покращує роботу легенів.

морква
Бета-каротин є попередником вітаміну А і має антиоксидантні властивості. (Фото: augenzeuge.stern.de)
Сира морква вже давно визнана одним із найкорисніших продуктів. Як правило, рекомендують цей овоч маленьким дітям, проте й дорослим корисно включити до свого раціону моркву. Останні дослідження вчених показали, що морква містить бета-каротин, який покращує роботу легенів як у людей, які не курять, так і у завзятих курців.

Бета-каротин є попередником вітаміну А і має антиоксидантні властивості (перешкоджає утворенню вільних радикалів, які пошкоджують дію на клітини). Бета-каротин міститься в моркві, червоному перці, гарбузі, манго й інших червоних і жовтогарячих овочах і фруктах, а також в шпинаті і брокколі. 

Вітамін Е також є могутнім антиоксидантом. Основними джерелами вітаміну Е служать рослинні масла, авокадо, насіння соняшнику, жирна риба, яйця.

На думку вчених, позитивний ефект бета-каротину і вітаміну Е пов'язаний з їх антиоксидантними властивостями: ці речовини блокують вільних радикалів, що утворюються в легенях при дії тютюну і деяких інших чинників, зокрема, що забруднюють агентів, які містяться в повітрі. 

Проте не варто забувати, що хоча бета-каротин і вітамін Е позитивно впливають на функціонування легенів, ці речовини не здатні захистити курця від інших наслідків шкідливої звички, зокрема, від раку легенів і серцево-судинних захворювань.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами УНІАН / ОГ
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції