Археолог розкрив спосіб будівництва Стоунхенджа

Археолог розкрив спосіб будівництва Стоунхенджа

Фото: Reuters

В неоліті, коли був зведений Стоунхендж, в районі будівництва жили кілька тисяч осіб.

Археолог Майк Паркер-Пірсона з університетського коледжу Лондона розповів, яким чином міг бути побудований Стоунхендж.

Вчений разом з колегами і студентами провів відповідні польові експерименти. Найімовірніше, на думку Паркера-Пірсона, величезні камені, з яких створено Стоунхендж, доставлялися на місце будівництва на дерев'яних санях по дорозі з обертових колод. Кожні сани переміщали за допомогою канатів кілька людей. Раніше цей спосіб також розглядалося вченими, але його ефективність була оцінена як надзвичайно низька, тому метод був визнаний малоймовірним.

У новому дослідженні археологи довели, що десяти осіб достатньо, щоб пересувати зі швидкістю близько 0,6 метра в секунду камінь масою в одну тонну (в цьому випадку тягнути вантаж потрібно безперервно). В неоліті, коли був зведений Стоунхендж, в районі будівництва жили кілька тисяч осіб. Стількох працівників було достатньо для транспортування великої кількості важких каменів.

У грудні минулого року Паркер-Пірсона повідомив, що камені для спорудження Стоунхенджа були перевезені з Уельсу в Уїлтшир (його сучасне місце розташування - ред).

Пам'ятник Стоунхендж збудований чотири-п'ять тисяч років тому. Найбільш важкі його камені важать 30-40 тонн. Остаточно призначення монумента досі не відоме.

Нагадаємо, що вчені стверджують, що знайшли на Марсі "Стоунхендж".

Тисячі людей зібралися біля Стоунхенджу

Тисячі людей зібралися біля Стоунхенджу

Повʼязані теми:

Наступна публікація