Астрофізики підрахували розмір надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики

Астрофізики підрахували розмір надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики

Фото: Reuters

Надмасивна чорна діра Стрілець А* розташована на відстані 25900 світлових років.

Астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (США) виміряли надмасивну чорну діру в центрі Чумацького шляху. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на N+1.

У центрі нашої галактики розташована надмасивна чорна діра Стрілець А*. Її маса становить приблизно 4 млн сонячних мас. Крім того, чорна діра - доволі тьмяний об'єкт.

Надмасивна чорна діра Стрілець А* розташована на відстані 25900 світлових років і оповита газопиловими хмарами, що поглинають оптичне випромінювання. Проте в радіо, мікрохвильовому, інфрачервоному та рентгенівському діапазоні чорну діру можна побачити.

Так, використовуючи мережу радіотелескопів, учені змогли дізнатися нові характеристики надмасивної чорної діри. За їхніми розрахунками, радіовипромінювання виходить з області простору, розміром всього 1,2 астрономічної одиниці. Зазначимо, середня відстань від Землі до Сонця становить одну астрономічну одиницю. Своєю чергою, гравітаційний радіус надмасивної діри виявився в 10 разів менше.

Крім того, вчені стверджують, що випромінювання виходить від гарячих електронів у внутрішніх частинах акреційного потоку, однак для підтвердження цієї теорії необхідні більш детальні спостереження.

Нагадаємо, раніше вчені удруге зафіксували гравітаційні хвилі від чорних дір. Гравітаційні хвилі, як з'ясували науковці, виникли в результаті злиття пари чорних дір, кожна з яких у 14 і 8 разів важче Сонця. Це призвело до утворення масивного об'єкта, який важче Сонця в 21 раз і вивільнення енергії у формі гравітаційних хвиль, еквівалентній одній сонячної маси.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація