Астрофізики стали свідками народження нової зірки

Астрофізики стали свідками народження нової зірки

Фото: K. Ulaczyk / Warsaw University Observatory

Вчені фіксували періодичні зміни світності зірки V1213 Cen.

Астрофізики з Польщі, США і Великобританії спостерігали вибух білого карлика — народження класичної наднової зірки.

Про це пише "Лента.ру".

Вчені фіксували періодичні зміни світності зірки V1213 Cen, які завершилися вибухом наднової в 2009 році. Вчені відзначають низьку швидкість масообміну між зірками в подвійній системі V1213 Cen. Скидання оболонки білим карликом почався через шість діб після останнього падіння його світності.

Астрономи відзначають, що їм вдалося безпосередньо спостерігати вибух наднової і підтвердити теорію, що описує масообмін між компаньйонами в подвійній системі.

Вчені вважають, що через сотні років вибух, що супроводжується короткочасним збільшенням на три порядки яскравості світила, повториться. Властивості подвійної системи в цьому випадку залежать від швидкості масообміну — як швидко матерія з невеликого компаньйона потрапляє на білий карлик.

Нагадаємо, що раніше астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (США) виміряли надмасивну чорну діру в центрі Чумацького шляху.

У центрі нашої галактики розташована надмасивна чорна діра Стрілець А. Її маса становить близько 4 млн сонячних мас. Крім того, чорна діра - досить тьмяний об'єкт.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Життя зірок
Наступна публікація