Астрономи знайшли древню сонячну систему з 5 землеподібними планетами

Астрономи знайшли древню сонячну систему з 5 землеподібними планетами

Фото: Tiago Campante/Peter Devine

Проте, як зазначають вчені, життя на них існувати не може - всі ці планети розташовані дуже близько до свого світила.

Ілюстрація "Кеплер-444" з його 5 землеподібними планетами. / Фото: Tiago Campante/Peter Devine
Телескоп "Кеплер" виявив у сузір'ї Ліри давню Сонячну систему, яка складається із зірки та п'яти землеподібних планет, що виникли більш як 11 мільярдів років тому. Про це пише ABC News з посиланням на статтю вчених в Astrophysical Journal.

"Ми показали, що планети розміром із Землю формувалися протягом більшої частини 13,8 мільярда років, які існує наш Всесвіт. Це залишає можливість того, що в нашій галактиці могло чи може існувати стародавнє життя", - пише Тьяго Кампанте з університету Бірмінгема.

Ця зоряна система, Kepler-444, є унікальною одразу з кількох причин. По-перше, вона стала найближчою до Землі "сім'єю". За оцінками вчених, вона знаходиться всього в 117 світлових роках від Землі і центральне світило Kepler-444 можна побачити навіть у бінокль.

По-друге, вона є надзвичайно складною та цікавою з астрономічної точки зору. В Kepler-444, крім центральної зірки, живе п'ять планет і ще два невеликих світила - червоних карлика, розташованих на великій відстані від центру системи, які здійснюють один оборот навколо неї за 430 років.

Проте головною незвичайною рисою Kepler-444 є вік зірки і оточуючих її планет. Дані, зібрані під час спостережень в її надрах, показують, що центральне світило цієї системи, схоже за своїми розмірами і фізичним характеристикам на зменшену копію Сонця. За розрахунками авторів статті, її вік становить 11,2 мільярда років.

Самі планети, судячи з їхнього діаметру, належать до числа відносно невеликих землеподібних планет, схожих за своїми розмірами і фізичним властивостям на Марс, Меркурій або інші невеликі кам'янисті небесні тіла.

Як зазначають вчені, життя на них існувати не може - всі ці планети розташовані дуже близько до світила і здійснюють оборот навколо нього за 4-9 днів, через що на їхній поверхні будуть панувати надзвичайно високі температури.

Тим не менш, існування цих планет доводить можливість того, що планети, схожі на Землю, могли формуватися в перші епохи існування Всесвіту. Вчені також не виключають, що система Kepler-444 могла виникнути навіть за межами нашої галактики.

Повʼязані теми:

Наступна публікація