Через 40 років людству доведеться перейти на штучне м'ясо

Через 40 років людству доведеться перейти на штучне м'ясо
Наука та IT 18 серпня, 2010, 16:15 3476 4
Додати до обраного
Поки технологія виробництва штучного м'яса не відпрацьована. Штучне м'ясо не врятує сотні мільйонів людей від недоїдання через зміни клімату, дефіциту води та зростаючого споживання продовольства.

Як вважають вчені, вже до 2050 року людству, щоб вижити, доведеться харчуватися синтетичним м'ясом - на всіх натуральної продукції вже не вистачатиме, адже через 40 років, за прогнозами демографів, населення Землі зросте до 9 млрд людей.

Дослідники вважають, що навіть перехід на штучне м'ясо не врятує сотні мільйонів людей від недоїдання через зміни клімату, дефіциту води та зростаючого споживання продовольства. Вчені представили свої міркування на цю тему в доповідях, опублікованих 18 серпня британським Королівським товариством, пише The Guardian.

Автори досліджень відзначають, що збільшити світові продовольчі ресурси на 70% за найближчі чотири десятки років реально. Вчені вважають, що парникові гази в атмосфері, а також сучасні добрива та хімікати допоможуть значно збільшити врожайність і зменшити витрату води. Іншими шляхами виходу з кризи може стати новий підхід з боку розвинених країн так і тих, що розвиваються. Дослідники також пропонують жителям країн, що розвиваються, краще обладнати склади та супермаркети, а жителям багатьох країн не купувати зайвих продуктів.

Рішення може бути знайдено і в зниженні залежності сільського господарства від нафти, бо вихлопні гази посилюють кліматичні зміни. Збільшити кількість прожитку можна не тільки використовуючи методи вирощування штучного м'яса, але і за допомогою нанотехнологій для лікування великої рогатої худоби.

Нагадаємо, що технологія виробництва м'яса в лабораторії в промислових масштабах була розроблена в США ще п'ять років тому. Такий синтетичний продукт планується виробляти з м'язових клітин, які вирощуються під контролем фахівців. Тоді вчені заявляли, що штучне м'ясо буде здоровішим і кориснішим за натуральне.

Дослідники відзначали, що нова технологія зменшить кількість убитих тварин і знизить екологічні витрати на утримання худоби. Адже розведення великої рогатої худоби має серйозні негативні наслідки для атмосфери, бо метан, який виділяється тваринами, сприяє глобальному потеплінню.

У 2008 році натхненна цією ідеєю відома організація Peta ("Люди за етичне поводження з тваринами") заявила про готовність виплатити мільйон доларів тому, хто до 2012 року запустить м'ясо, отримане в лабораторних умовах, в масовий продаж. Поки технологія виробництва штучного м'яса не відпрацьована. Як попереджають експерти, навіть якщо виробництво м'яса у великих кількостях вдасться налагодити, споживач може просто відмовитися купувати його, побоюючись завдати шкоди своєму здоров'ю.

Читайте також:

Найближчим часом подорожчають м'ясо, гречка та молоко

Контрабандиста м’яса засудили до 5 років в’язниці

Влада запропонувала німцям для боротьби з потеплінням їсти менше м'яса

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами The Guardian / Д.М.
Побачили помилку - контрол+ентер
Наука та IT 18 серпня, 2010, 16:15 3476 4
Додати до обраного
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 4
Вибір редакції