Через глобальне потепління Алла Мазур у прямому ефірі "намочила ноги" або Який клімат буде в Україні

Через глобальне потепління Алла Мазур у прямому ефірі "намочила ноги" або Який клімат буде в Україні

Фото: ТСН.ua

В Антарктиді скоро відколеться гігантський айсберг.

Червоний сигнал тривоги прийшов із Антарктиди. За один місяць велетенська тріщина завширшки майже з футбольне поле розколола ще 20 кілометрів гігантського льодовика. Брила здоровенна - 500 метрів. Якщо уже порівнювати з футбольним полем, то їх тут у висоту цілих п'ять.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Тріщину зафіксували у 2010-му. Нині довжина лінії розколу становить 112 кілометрів. За місяць вона зросла на 20 кілометрів. До повного відколу стільки ж і лишається, вважайте, роботи на місяць. І тоді гігантський айсберг рушить від материка. А він таки велетенський, розміром із половину Закарпаття.

Великого потопу не буде. Але жителі планети до нього будуть рухатися скоріше. Бо, як кажуть вчені, крига Антарктиди буде танути з цим відколом набагато швидше. Саме цей шмат льоду підніме рівень Світового океану на 10 сантиметрів. А це – погана новина для Мальдівів, які складаються із 1,2 тисячі невеликих острівців. Висота Мальдівів – лише півтора метра над рівнем моря. І Світовий океан щороку краде у Мальдівів цінні сантиметри землі. Тож плюс 10 сантиметрів для них – це, вважайте, загроза найвищого рівня, адже там може затопити. Уряд Мальдівів уже відкладає гроші на купівлю землі десь в Індії та Шрі-Ланці, щоб переселити туди людей. Бо час, коли острови геть щезнуть, - не за горами.

Кліматологи говорять, що зміни – невідворотні. Якби жителі Землі вже завтра зупинили всі викиди на планеті, то затримати глобальне потепління змогли б лише до 2035 року. Усім треба вчитися жити на глобальному Півдні, адже 40 градусів улітку - вже не аномалія.

Але є і добра новина. Україна, судячи із досліджень американських кліматологів, від зміни клімату тільки виграє. Із глобальним потеплінням в Україні клімат, можливо, стане комфортнішим. Так пишуть американські геофізики у своєму дослідженні в журналі Climate Change.

Як завдяки сучасним технологіям у студії ТСН "стався паводок", а ведуча Алла Мазур "намочила ноги", дивіться на відео.

Планету лихоманить: черговий сигнал тривоги лунає з Антарктиди

Планету лихоманить: черговий сигнал тривоги лунає з Антарктиди

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація