Data Scientist, Machine Learning Engineer та DevOps Engineer: хто всі ці люди

Data Scientist, Machine Learning Engineer та DevOps Engineer: хто всі ці люди

Ми підготували спеціальний глосарій найбільш популярних професій в галузі ІТ.

Хто такий ІТ-спеціаліст? Перша асоціація, яка виникає, – це програміст, проте, це не зовсім так. Насправді існує близько 200 різноманітних професій в ІТ, деякі із них мають дуже екзотичні назви, як-от, наприклад, DevOps engineer чи Machine Learning Engineer.

Щоби більше розуміти, хто є хто, ТСН.ua спільно з IT Prospect Європейської Бізнес Асоціації підготували спеціальний глосарій найбільш популярних професій у галузі ІТ.

Уявімо, що ІТ-галузь - це будівельна компанія. На її прикладі ми спробуємо пояснити, за що відповідає кожен зі спеціалістів. Примітно, що не всі ІТ-спеціальності технічні. Спершу визначимо, хто ж такі безпосередньо програмісти.

Програмісти - це "інженери-будівельники" ІТ-індустрії. Після отримання завдання побудувати будівлю за певними кресленнями, вони єднаються в команди і розпочинають роботу. Програмісти пишуть код і працюють із даними. Як результат - саме програмісти створюють технології. Українському програмісту - 27 років, він заробляє $ 1500-2500, досвід 2-3 роки.

BUSINESS DEVELOPMENT EXECUTIVE



ОЛЕГ, ALTEXSOFT

"Я Business Development Executive в компанії AltexSoft. Я займаюся пошуком нових клієнтів зацікавлених у наших послугах, проведенням переговорів, укладанням угод та підтримкою добрих взаємовідносин із нашими комерційними партнерами", - зазначив Олег.

RESEARCHER 

ВІКТОРІЯ, CIKLUM

"Я працюю маркет-рісерч-аналітиком у компанії Ciklum. Займаюсь дослідженням ринку трудових ресурсів (IT-спеціалісти) для потенційних клієнтів та наших внутрішніх проектів. Свій вільний час проводжу з сім'єю та друзями, люблю активний відпочинок, займаюсь сноубордингом", - розповіла Вікторія.

Тобто, Researcher та Business development executive - це "продавці" ще не готових проектів будівництва. Researcher (дослідник) проводить дослідження ринку і робить висновки, які компанії можуть стати потенційними клієнтами. Business Development Executive/Inside Salesman (менеджера з продажу в ІТ) - шукає та приводить клієнтів. Все як у житті. Один (дослідник) орієнтований на процес (дослідити ринок), інший (продавець) - спрямований на кінцевий результат (продати послуги).



CHIEF TECHNOLOGY OFFICER (CTO)

ДМИТРО, SIGMA SOFTWARE

"Я Chief Technology Officer у компанії Sigma Software. Відповідаю за належні та якісні технологічні процеси та практики розробки програмного забезпечення. Головую в архітектурному комітеті компанії, також займаюся розвитком технічної компетенції у нових та перспективних напрямках, наприклад, таких, як big data або machine learning", - поділився з нами Дмитро.

Іншими словами, Chief technology officer (CTO) - один із керівників будівельної компанії, який стежить за тим, щоб технологічні стратегії відповідали бізнес-стратегіям організації. Відповідає за ефективне використання ресурсів компанії. CTO керівнику 30 років або більше. За даними DOU, заробляє від $ 3500, досвід роботи - не менше 7,5 року. 

SOFTWARE ARCHITECT 

ДМИТРО, ЛЮКСОФТ УКРАЇНА

"Я Software Architect в компанії Люксофт Україна. Проектую програмні системи, враховуючи вимоги замовника, ресурси часу, системні обмеження, технології, людей. Я передбачаю можливі проблеми в процесі розроблення до їх настання. Я приймаю важливі рішення про організацію програмних систем і в процесі їх розробки. Наприклад, зараз я проектую систему інтелектуальної мережевої взаємодії автомобілів для підвищення рівня безпеки на дорогах", - наголосив Дмитро.

Тобто, Software Architect - архітектор "будинку", може працювати над проектом самостійно або в команді з іншими архітекторами. Створює програмні комплекси, враховуючи вимоги замовника і наявні ресурси: технології, час, люди. Саме він знаходить оптимальні (прості, зручні, дешеві) рішення для створення ІТ-продуктів. Наприклад, проектує нову навігаційну систему автомобіля. Архітектору 30 років, отримує $ 2000-4000, досвід роботи - 9 років.

 TECHNICAL WRITER

ОЛЬГА, SOFTSERVE

"Я працюю Technical writer у SoftServe. Пишу про продукти та технології, робочі процеси та функціонал простою мовою, яку можуть зрозуміти не лише IT експерти, але і люди, далекі від технологій. Намагаюся бути хорошим прикладом для інших, обожнюю створювати щось нове, захоплююсь сноубордингом, а ще безмежно люблю свого синочка", - поділилася Ольга.

Technical Writer - "технічний письменник", офісний співробітник будівельної компанії, який складає технічну документацію. Будинок має відповідати стандартам, а користувачі мають отримати інструкції із користування. Саме за це і відповідає Technical Writer. Технічному письменнику 28 років, отримує $ 1000-2000, 3,5 року досвіду роботи. 

DATA SCIENTIST/MACHINE LEARNING ENGINEER

ІГОР, CIKLUM

"Я біг-дата інженер в Ciklum. Займаюся різноманітними проектами в галузі оброблення великих даних. Розмір і мета проектів різноманітні: від прототипів до реальних аплікацій. А завдання - від медичної сфери до телекомунікацій. У вільний від роботи час викладаю у Lviv IT School", - розповів нам Ігор.

Тобто, Data Scientist/Machine Learning Engineer роблять продукти, що існують, або нові  розумнішими за допомогою аналізу даних. Якби Data Scientist узявся за будинок, він би спроектував розумні ліфти, які самі приїжджають за вами, як тільки ви виходите з квартири; дверцята, які впізнають вашого домашнього улюбленця та впускають лише його; оптимальні схеми паркування автомобілів у дворі; вибір найвигіднішого місця для будівництва нових будинків та багато іншого.

Спеціальності Data Scientist/Machine Learning Engineer дуже популярні на Заході, в Україні вони також активно розвиваються. Data Scientist володіє трьома групами навичок: 1) IT-грамотність - вміє програмувати, знаходити рішення складних задач; 2) впевнене знання математики та статистики; 3) глибокий досвід у певній галузі - енергетиці, фінансах, автомобілебудуванні.

У США такий спеціаліст заробляє $ 90 000 (на рік), в той час як програміст отримує $ 64 500. Цікаво, що Google і Amazon пропонують дуже багато вакансій з Machine Learning та Data Science. Ще б пак! "Data scientist - найсексуальніша професія XXI століття", - так написав кілька років тому журнал Harvard Business Review. 

UX/UI-ДИЗАЙНЕР

ОЛЕКСАНДР, GLOBALLOGIC

"Я дизайнер інтерфейсів у GlobalLogic з досвідом понад 6 років. Займаюся проектуванням та вдосконаленням програмного забезпечення, намагаюся зробити його якомога зручним та доступним для будь-якого користувача. Маю за мету полегшувати життя людей у їх буденній взаємодії с додатками. Ніколи не забуваю, що хороший інтерфейс - це щонайменше інтерфейсу", - зазначив Олександр.



UX/UI-дизайнер
. Ви правильно здогадалися - дизайнер створює зовнішній вигляд будівлі і також бере участь в створенні проекту будинку з точки зору зручності користування ним майбутніми мешканцями. В IT дизайнерів є 2 типи: UX-дизайнери та UI-дизайнери.

UX–дизайнери власне дбають про зручність користування "будинком" (в тому числі - щоб кожен балкон мав двері для виходу на нього). Їм важливо, щоб "досвід користувача" був позитивним. Тому працюють над тим, щоб програма (наприклад, додаток в смартфоні) була інтуїтивно-зрозумілою в користуванні і разом з тим - вирішувала завдання бізнесу.

UI–дизайнери створюють привабливий зовнішній вигляд "будинку". В ІТ це називається "користувацький інтерфейс". В зону їх відповідальності входить усе, що пов'язано із зовнішнім виглядом і оформленням, - шрифти, кнопки, візуальні ефекти тощо. Дизайнеру – 26 років, заробляє $ 1000-2000, досвід - від півроку (джуніор) до 5 років (сеньйор).

СИСТЕМНИЙ АДМІНІСТРАТОР



ОЛЕКСІЙ, GLOBALLOGIC

"Я системний адміністратор. Займаюсь підтримкою дата-центру і серверної інфраструктури компанії GlobalLogic, а також локальною мережею, та каналів передавання даних та Інтернету. Мені 32 роки, мій досвід - 10 років", - розповів Олексій.

Іншими словами, системний адміністратор - це інженер, який забезпечує безперебійну роботу будівельної техники. В нашому випадку - комп'ютерів і систем. Сисадміну 27 років, заробляє $ 600-1800, досвід роботи - 5,5 року.

TEAM LEAD



МАКСИМ, EPAM

"У мене за плечима 6 років роботи в IT на цій позиції. Я працював з різними командами, від 2 до 10 людей. Team Lead або лідер команди - це по суті менеджер – він спілкується з замовником, щоб той був в курсі того, що відбувається з проектом та його командою. Він "тримає курс" на потреби клієнта, координуючи та організовуючи команду, та стежить, щоб програмісти виконували ту роботу, яка необхідна згідно з планом проекта. Тімлід - це "перекладач" з мови клієнта на мову команди, та головний мотиватор людей. Основна робота тімліда - комунікації та побудова команди, але близько 10% свого часу він витрачає на чисто технічну роботу. Викликом для мене в моїй роботі є знайти та приділити час всім членам команди, оскільки я вірю в дієвість індивідуального підходу до кожного", - розповів нам Максим.

Team Lead - іншими словами "лідер команди". Перефразовуючи, це "прораб" не всього будівництва, а конкретної команди, наприклад, "прораб із зовнішніх робіт". Він керує командою ІТ-спеціалістів різної спеціалізації, знає технічну сторону проекта, оцінює зроблену роботу (написаний код), а також вирішує деякі особливо складні завдання на проекті. "Тімліду" – 28 років, досвід – 6,5 року. 

DEVOPS ENGINEER

СТАНІСЛАВ, ЛЮКСОФТ УКРАЇНА

"Я DevOps engineer в компанії Люксофт Україна. Я супроводжую та автоматизовую процес створення програмних продуктів у компанії: вiд проектування, розробки i тестування до розгортання, підтримки i масштабування", - ділиться досвідом Станіслав.

DevOps engineer. DevOps (development + operations) - інженер, який відповідає за продуктивність роботи інженерів-будівельників і техніки на будівництві. Цей спеціаліст "примирює" програмістів і системних адміністраторів з метою підвищення їхньої продуктивності і випуску готових модулів "будинку". DevOps engineer знає і вміє автоматизувати процес створення програми: від проектування, розроблення, тестування, розгортання і підтримки до моніторингу. DevOps інженер має 28 років, заробляє $ 1200-2700, досвід - 4 роки. 

PROJECT MANAGER

ВІТАЛІЙ, GLOBALLOGIC

"Я менеджер проектів, мій досвід у професії складає 13 років. Складно сказати двома словами, у чому полягають обов'язки менеджера. Я б сформулював це так: мій основний обов'язок - забезпечувати такі три показники: задоволений замовник, задоволена команда і прибутковий проект. Тільки за умови реалізації усіх цих трьох факторів можна сказати, що менеджер є ефективним, і не має значення, яким чином він цього досягне", - розповідає Віталій.

Project Manager – справжній виконроб на будівництві. Він розподіляє роботу, визначає пріоритети, контролює виконання і "гасить пожежі". PM - нетехнічна посада, але більшість українських менеджерів проектів в IT – це колишні розробники або тестувальники. PM має 28 років, заробляє $ 2000 і має досвід роботи 3,8 року. 

QA AUTOMATION ENGINEER/QA ENGINEER

СЕРГІЙ, EPAM 

"QA означає забезпечення якості програмного продукту, а QA Automation – автоматизація людської праці у галузі QA. Я відповідаю за якість програмного забезпечення і займаюсь перевіркою роботи, яку виконують програмісти. Я перевіряю, щоб програмний код був без помилок, відповідав вимогам проекту. QA має бути точним та щоденно повторювати одні й ті самі дії. Щоб зробити процес перевірки якості максимально ефективним, я створюю автоматичні програми – скрипти, які допомагають мені. Можна сказати, що QA – це також програміст", - розповідає Сергій.

Іншими словами, QA Automation engineer/QA engineer - інженер із якості, який перевіряє будинок, чи відповідає він проекту і чи немає там прихованих дефектів. Проте він робить цю роботу завдяки спецільним "сканерам" - автоматичним скриптам, які допомагають скоротити час перевірки і спростити сам процес. QA-автоматизатор має 26 років, заробляє $ 600-2700, досвід - від півроку (джуніор) до 5 років (сеньйор).

Портрет айтішника

Портрет айтішника

Портрет айтішника

Наступна публікація