Де навчитися програмувати. Від безкоштовного Гарварду до українських вишів

Де навчитися програмувати. Від безкоштовного Гарварду до українських вишів

ТСН.ua відібрав заклади, на які варто звернути увагу першою чергою.

У XXI столітті професія програміста чомусь досі є екзотичною та незрозумілою для більшої частини суспільства, проте фахівці в ІТ-галузі стають усе більш затребуваними в Україні. Так, щороку, згідно зі статистикою, цей напрям "поглинає" близько 15 тисяч нових працівників. Примітно, що такі спеціалісти є не тільки затребуваними, а ще й високооплачуваними.

Крім того, українська освітня система останнім часом теж намагається тримати руку на пульсі попиту, створюючи безліч можливостей. Окрім класичних вишів, які мають власні потужні ІТ-програми, існує ще безліч освітніх центрів, комерційних та безкоштовних онлайн-курсів.

Якщо ви хочете навчитися кодувати, але не можете визначитися де, ТСН.ua разом із IT Prospect Європейської Бізнес Асоціації відібрали заклади, на які варто звернути увагу першою чергою. Наш список закладів буде корисним не тільки вчорашнім випускникам, а й абітурієнтам.

"Великий попит є на ІТ-спеціалістів із відмінними знаннями у певній спеціалізації - енергетика, автомобілебудування, хімічна промисловість. Іншими словами - простіше енергетика навчити програмувати, ніж програміста навчити, як працюють енергосистеми", - розповіла нам керуючий директор Luxoft Ukraine Олександра Альхімович.

Програмування – це писемність XXI століття. Навчитися програмувати може кожен. І зараз, щоб це реалізувати, можна навіть не виходити з дому. А можна обрати одну із програм в українських вишах. Тим паче, що з осені одразу в декількох ВНЗ стартують нові навчальні програми.


ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА. КУРС "ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ"

Де: Львів

Вартість: від 9,5 тисячі гривень за рік навчання

Тривалість: 4 роки - бакалаврат і 1,5 року - магістратура

Створення спеціалізації "Інтернет речей" - це спільний проект Львівської Політехніки і Львівського ІТ-Кластеру в рамках проекту "ІТ Експерт", який полягає в залученні ІТ фахівців до навчального процесу як консультантів. Ініціатором проекту став Зеновій Верес, Ph.D., Solution Architect в SoftServe і викладач "ЛП". Більше про програму можна дізнатися тут.


УКРАЇНСЬКИЙ КАТОЛИЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ. DATA SCIENCE

Де: Львів

Вартість: 6 300 доларів

Тривалість: 1 рік і 6 місяців

З осені 2016 року в УКУ стартує магістратура зі спеціалізацією "Наука про дані" (Data Science). Навчання проходитиме у вигляді коротких триденних навчальних сесій, які будуть відбуватись щотижня. 50% викладачів - з-за кордону (ЄС, США, Канада).

Програма вже пройшла обговорення у професійному середовищі ІТ-компаній і отримала їхнє схвалення. Крім того, двоє талановитих абітурієнтів зможуть отримати стипендію від Ciklum, яка покриє вартість всієї магістерської програми за спеціалізацією Data Science. Більше про програму можна дізнатися тут.


КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ. ФАКУЛЬТЕТ ІНФОРМАТИКИ

Фото: Getty Images

Де: Київ

Вартість: від 21 000 гривень

Тривалість: 4 роки бакалаврат і 1,5 роки магістратура

Згідно з даними опитування порталу DOU, проведеного серед студентів, які навчаються чи навчалися на ІТ-спеціальностях в українських вишах, Могилянка зі своїм факультетом інформатики посіла перше місце.

Основні завдання факультету - забезпечення базової вищої освіти з фундаментальних напрямів сучасної кiбернетики, інформатики та прикладної математики; підготовка фахівців широкого профілю, здатних розробляти та впроваджувати складні комп'ютерні системи, застосовувати методи системного аналізу та математичного моделювання тощо. Більше про навчання можна дізнатися тут.


ІНШІ ПРОГРАМИ

Окрім львів'ян, інноваційні процеси в ІТ-освіті впроваджують кияни й харків'яни. В НТУУ "КПІ" на факультеті електроніки планують спробувати систему змішеного навчання (blended learning), коли очне аудиторне навчання поєднується з онлайн-лекціями від провідних західних університетів.

В університеті вже потроху почали таке експериментувати. Студентам було запропоновано замість звичайного курсу з аналогової схемотехніки проходити курс Circuits and Electronics від MIT на edX із перезаліком отриманих балів. На ініціативу "підписалась" вже половина потоку. 

Водночас ХНУ ім. Каразіна розвиває навчальну програму підготовки спеціалістів в галузі біостатистики (обробка великих даних, отриманих в ході клінічних досліджень) - це єдина подібна програма у Східній Європі, де студенти мають можливість розвивати свої навички у прикладній статистиці і навчатись клінічному SAS-програмуванню на реальних даних тощо.

А ХНУРЕ планує готувати спеціалістів із розробки електронних адміністративних послуг (E-government & Smart Cities). Відповідний протокол вже підписано із Янікою Меріло, яка представляє Агентство з питань електронного уряду в Україні.

Викладачами кафедри стануть молоді спеціалісти з практичним досвідом створення подібних систем. Наразі такої кафедри ще немає в жодному українському ВНЗ. Більше про програму можна почитати тут.


ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ, ІТ-КУРСИ ТА ШКОЛИ

Бурхливе життя протікає й на ринку ІТ-освіти поза стінами класичних вишів. Згідно з результатами дослідження порталу DOU, в якому взяли участь 47 українських шкіл і навчальних центрів, найпопулярнішими напрямами навчання є Junior QA, Java, Frontend та C#/.NET. Із повним списком курсів та шкіл можна ознайомитися тут, а ми пропонуємо детальніше розглянути найпрестижніші масові онлайн-курси з ІТ.

Так, безкоштовний онлайн-курс CS50 від Гарвардського університету вважається найкращим курсом з основ програмування в світі. Його можна пройти англійською мовою на edX, або ж в українському перекладі на Prometheus.

Про легендарний статус курсу свідчить те, що в 2015 році Єльський університет відмовився від власного вступного курсу програмування для першокурсників на користь використання курсу CS50 в своєму навчальному процесі. Станом на 2016 рік офлайн версія CS50 також є найпопулярнішим курсом за вибором в Гарвардському університеті.

Хочемо зазначити, що протягом останніх декількох років якісну освіту в галузі ІТ можна отримати просто не виходячи з дому. Для цього потрібно просто записатися на масові онлайн-курси від провідних університетів світу і вивчати ту дисципліну, яка подобається найбільше. Щоб обрати курс, просто пам'ятайте про ці сайти: edX, Coursera, Udacity, Prometheus.

Крім того, Фонд BrainBasket за підтримки адміністрації президента України та компанії Ciklum запустив 1 березня всеукраїнський проект Technology Nation за безкоштовним вивченням основ програмування. Ці курси включають в себе програми найкращих світових технологічних університетів (Harvard, MIT і Stanford University). Курс дозволяє всім охочим отримати комп'ютерну освіту світового класу, вивчивши основи найбільш затребуваних мов програмування.

Навчання проходить у форматі blended learning (змішане навчання), що передбачає самостійну роботу з лекційним матеріалом, який є в онлайн-доступі, а також аудиторну практику під керівництвом досвідчених менторів на базі 100 бібліотек по всій Україні. Більше про програму можна дізнатися тут.

Крім того, компанія EPAM Systems запустила безкоштовну ініціативу University Day, в рамках якої вже не для студентів, а безпосередньо для викладачів вишів на їхній базі проводяться семінари та тренінги з метою актуалізації знань і підвищення рівня залученості в реальні завдання.

Як розповідає директор освітніх програм в Україні EPAM Systems Максим Почебут, компанія вже більше 5 років розвиває освітні ініціативи спільно з великими університетами країни. "У нас є спільні освітні програми з сучасних технологій розробки, завдяки яким студенти безкоштовно можуть отримати можливість стажування та майбутнього працевлаштування в компанії", - говорить він.

За словами Почебута, спільні лабораторії (їх вже понад 10 – ред.), в яких EPAM Systems проводить це навчання, відкриті в НТУ "КПІ", КНУ ім. Шевченка, НТУ "ХПІ", ХНУРЕ, ХАІ, Львівській політехніці і ГУТ. Більше про University Day можна дізнатися тут.

Повʼязані теми:

Наступна публікація